שתף קטע נבחר
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג, ירון ברנר  וארז ארליכמן

קבוצת הפייסבוק שמסיעה חיות בר פצועות

גוזל בז מצוי שהתייתם מהוריו בערד, נקבת עטלף חרקים פצועה מעמק החולה, עיט תשוש ממצפה רמון וגורי קיפודים יתומים מנתניה, הם חלק מעשרות הפציינטים שזכו לטרמפ על ידי מתנדבים של קבוצת פייסבוק חדשה שעוזרת לחיות בר פצועות להגיע במהירות לטיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי בר"ג. "הזמן הוא קריטי", אומרים המטפלים

 

 

מתי עזרתם בפעם האחרונה לקיפוד פצוע או לגוזל של עוף דורס ששבר את הכנף? קבוצת פייסבוק חדשה המקבצת אליה אוהבי חיות בר מכל הארץ, מאפשרת לכל מי שמעוניין לעזור, להתנדב באמצעות הסעה של החיה הפצועה אל ביה"ח לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי בר"ג או הפצת הקריאה לעזרה ברשתות החברתיות.

 

יעל שדה, תושבת כפר סבא ועובדת במכון הוולקני בראשון לציון, מסייעת כשנה להסעות של חיות בר מאזור השרון ומשם אל בית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים בספארי ברמת-גן.

בחודשיים האחרונים היא מתנדבת יחד עם אלפי אנשים בקבוצת פייסבוק מיוחדת במינה - "העברה מהירה של חיות בר פצועות לביה"ח לחיות בר בספארי".

 

יחד עם שותפיה לניהול הקבוצה, ניר נדיבי, יובל פדר, עמית אלמוג, ענבל אריאלי ואוהד הצופה, אקולוג העופות ברשות הטבע והגנים, הם משקיעים מאמצים רבים, משעות הבוקר והלילה כדי לנסות לאתר טרמפ לכל חיה ולשתף במאמצים את אלפי החברים בקבוצה.

 

מי פנוי בנס ציונה? צופית בוהקת מחפשת טרמפ (מתוך קבוצת הפייסבוק "העברה מהירה של חיות בר פצועות לביה"ח לחיות בר בספארי") (מתוך קבוצת הפייסבוק
מי פנוי בנס ציונה? צופית בוהקת מחפשת טרמפ(מתוך קבוצת הפייסבוק "העברה מהירה של חיות בר פצועות לביה"ח לחיות בר בספארי")

 

שדה מספרת כי בביתה עברו מאות חיות בר קטנות וגדולות כאחד, מגוזלים קטנים ועד לחסידה ושועל. "הבית שלי משמש כתחנת מעבר. אני אוספת את החיות בשעות הערב, מאכילה, מטפלת ומרפדת להם את הקופסה ובשש בבוקר אני כבר שמה אותן בכניסה לספארי כדי שייקחו אותן אל בית החולים לטיפול", היא מספרת. "בשבועיים האחרונים עזרתי לקיפוד, לשלדג לבן חזה שנפצע ולא יכול היה לעוף. לא מזמן הלכתי לאסוף חמישה פרחונים של בז מצוי. בתקופה הזו מגיעות חיות כמעט כל יום שזקוקות לעזרה".

 

 (צילום: יעל שדה) (צילום: יעל שדה)
(צילום: יעל שדה)
 

 

בחג הפסח האחרון, התקופה העמוסה ביותר בשנה אצל פקחי רשות הטבע והגנים ולאחר שחיות בר פצועות המתינו זמן רב לאיסוף, הוחלט בהתייעצות משותפת עם אנשי בית החולים ורשות הטבע והגנים להקים קבוצת פייסבוק שנועדה לעזור לחיות בר פצועות להגיע במהירות האפשרית אל בית החולים בספארי בר"ג.

 

 (צילום: יובל פדר) (צילום: יובל פדר)
(צילום: יובל פדר)

 

החשש הראשוני כי חיה פצועה שתיאסף לא תגיע ליעדה התחלף במהרה בהירתמות של מתנדבים מרחבי הארץ למען החיות הפצועות.

 

 (עיצוב: אביעד פדר)
(עיצוב: אביעד פדר)
 

 

"פקחי רשות הטבע והגנים לא יכולים להגיע לכל מקום"

"אני מאמין בכוח של הקבוצות החברתיות בפייסבוק וזו הזדמנות טובה להעביר לציבור הרחב מסרים כמו לא לקחת עופרי צבאים או גוזלים שלא לצורך. פקחי רשות הטבע והגנים עמוסים בעבודה ולא יכולים להגיע לכל מקום כדי לאסוף חיה פצועה", אומר ל-ynet אוהד הצופה, אקולוג העופות ברשות הטבע והגנים וחבר בקבוצה. "נוצרה כאן הזדמנות לחבר בין הצד של החמלה להקל על החיות עם שמירת טבע וכעת צריך רק לגייס את ההמונים".

 

 (צילום: מתוך קבוצת הפייסבוק "העברה מהירה של חיות בר פצועות לביה"ח לחיות בר בספארי") (צילום: מתוך קבוצת הפייסבוק
(צילום: מתוך קבוצת הפייסבוק "העברה מהירה של חיות בר פצועות לביה"ח לחיות בר בספארי")

"אם עוף דורס שנפצע באזור באר שבע וזקוק להסעה אל בית החולים או לפחות לקדם אותו במרחק כלשהו לאזור המרכז, חבר או דודה שלכם שנוסעים מבאר שבע לתל-אביב יכולים לאסוף אותו. העזרה של המתנדבים יכולה להגיע לא רק בדמות הסעה, אלא גם על ידי שיתוף הפוסט של החיה שזקוקה לטרמפ לחברים שלכם, כדי לחשוף אותו לכמה שיותר אנשים שירצו לעזור בהסעה", מדגיש הצופה.

 

אם מצאתם חיית בר פצועה, ראשית יש לדווח למוקד הסביבה בטל': 3639*. יש לציין כי הקבוצה משמשת כפלטפורמה לסיוע במידה ופקחי הרשות שהופנו לנושא ע"י המוקד לא מסוגלים להגיע אל החיה או שרכב ה"חי-בולנס" של בית החולים המתנייד ברחבי הארץ להבאה של חיות בר פצועות לטיפול, גם אינו זמין. רק אז מפרסמים מנהלי הקבוצה בקשות לעזרה מהציבור הרחב.  

 

כדי לשמור על בעלי החיים, בקבוצה לא מוסרים פרטים מזהים לאיסוף החיה, אלא רק נעזרים בה כדי למסור הודעות וקריאות על חיות שזקוקות להסעה, במידה והפקחים לא נמצאים בקירבה או יכולים לאסוף אותן. המשך התיאומים להסעת החיה מתבצע באופן דיסקרטי ישירות מול המתנדבים להסיע את החיות הפצועות.

 

 (צילום: עמית אלמוג) (צילום: עמית אלמוג)
(צילום: עמית אלמוג)

 

"בזכות הקבוצה, החיות מגיעות 'טריות' מהשטח"

רוני אליאס, המטפלת הראשית בבית החולים לחיות בר מספרת כי מאז שהוקם בית החולים לפני 12 שנה, קיים קושי גדול באיסוף חיות בר פצועות מכל רחבי הארץ, במיוחד אם הן נמצאות באזורים מרוחקים.

 

"גייסנו מתנדבים שעברו הכשרה לנהוג על רכב 'החי-בולנס' שמשמש לאיסוף והשבת חיות בר, אך הדבר לא נתן כיסוי מספק וגם נהגת החי-בולנס שלנו לא יכולה להיות בכל מקום בכל שעה", היא מסבירה.

 

 (צילום: מתוך קבוצת הפייסבוק "העברה מהירה של חיות בר פצועות לביה"ח לחיות בר בספארי") (צילום: מתוך קבוצת הפייסבוק
(צילום: מתוך קבוצת הפייסבוק "העברה מהירה של חיות בר פצועות לביה"ח לחיות בר בספארי")

 

הגלגולים הקודמים של הקבוצה, החלו ביוזמתו של שמוליק לנדאו, המטפל הראשי בבית החולים שהלך לעולמו לפני כשלושה חודשים. לפני כשלוש שנים נפתחו מספר קבוצות וואטסאפ בשיתוף עם פקחי רשות הטבע והגנים שנועדו לתת מענה להסעת חיות בר מאזורים שונים בארץ וכעת היוזמה הפכה לקבוצה פעילה עם אלפי מתנדבים, שגם מנציחה את פועלו של לנדאו למען חיות הבר. 

 

"אם עיט או ינשוף שנפצעו ונאלצים להמתין במקום מסויים אפילו יומיים, הם יגיעו אלינו במצב רע שאינו בר שיקום. היומיים הללו הם קריטים כי יכול להיווצר זיהום, לגרום לפגיעה ברקמות וכשאין מי שיאסוף את החיה גם במשך חמישה ימים, מבחינת החיות זה גזר דין מוות עבורן".

 

 (צילום: יובל פדר) (צילום: יובל פדר)
(צילום: יובל פדר)

 

בבית החולים מקבלים מדי שנה אלפי חיות בר פצועות ולעיתים עשרות חיות מגיעות ביום אחד. "הזמן הוא קריטי, במיוחד בעונת הקינון כשיש לנו עשרות קריאות מכל רחבי הארץ. עם הזמן, הבנו שזה גורם גם בסופו של דבר לבזבוז זמן יקר שלנו, אותו אנחנו משקיעים באבחון בטיפול בחיות פצועות שמרביתן הגיעו במצב רע ובחלק מהמקרים, אנחנו נאלצים לבצע המתת חסד כי אינן ברות שיקום".

 

מאז הקמת הקבוצה, אליאס מציינת כי התוצאות ניכרות בשטח. "יש שיפור במצב החיות, הן מגיעות 'טריות' מהשטח לעיתים תוך מספר שעות מרגע הפציעה וזה משפר מאוד את ההצלחה השיקומית שלהן", היא מפרטת. "אנחנו מקבלים הרבה יותר בעלי חיים, כי הם לא מתים בשטח או בתחנות האיסוף וזה מדהים שככל שהקבוצה הזו גדלה, העברת החיות הפכה למהירה יותר, יש יותר חיות מאושפזות והשבות לטבע".

 

 (צילום: רועי טלבי) (צילום: רועי טלבי)
(צילום: רועי טלבי)

 

כל המשפחה נרתמה: "הילדים רואים את הטבע מגיע אליהם הביתה"

יובל פדר, מדריך טיולים, המתגורר עם משפחתו ביוקנעם, הצטרף לפני מספר שבועות אל הקבוצה וסחף את כל משפחתו לעזרה לחיות הבר.

 

"כמו שאותי חינכו שלא לקטוף פרחי בר, מבחינתי עזרה לחיות בר פצועות להגיע לטיפול רפואי, היא חלק מהחינוך שאני מעניק לילדיי", הוא מספר. "מאחר ואני נוסע כמעט כל סוף שבוע למשפחה שלנו ברמת-גן, הפכתי כבר ל'מוביל הלאומי' של החיות. זו דרך מעולה לחנך את הילדים לאהבת טבע, כי הם רואים את הטבע מגיע אליהם הביתה".

 

 (צילום: יובל פדר) (צילום: יובל פדר)
(צילום: יובל פדר)

 

לבית משפחת פדר הגיעו בשבועות האחרונים, חסידה לבנה, דורסי לילה פצועים ביניהם כוס חורבות, לילית מצויה, שעיר מצוי, וגם שפן סלעים, דוכיפת ואין ספור חיות נוספות.

 

"לא כל החיות שורדות את הפציעות ואנחנו, המתנדבים, עובדים קשה כדי למצוא אנשים שיעזרו, מנסים להעלות את המודעות בעזרת הקבוצה", מפרט פדר. "מספיק שאחד מתוך ה-2,800 חברים בקבוצה יחליט לעזור וזה רווח נקי לחיה. במקרים בהם אנחנו לא מוצאים אנשים שיסיעו, כל אחד ממנהלי הקבוצה לוקח את האוטו הפרטי שלו כדי לקחת את החיה הפצועה, לא משנה היכן היא".

 

 (צילום: יובל פדר) (צילום: יובל פדר)
(צילום: יובל פדר)

 

פדר שעבר יחד עם מנהלי הקבוצה הכשרה בבית החולים, מתייעץ ללא הרף עם אנשי המקצוע, במידה וישנן חיות שזקוקות למזון או לקיבוע ראשוני לפני הגעתן לבית החולים. "אסור לתת מזון לא מתאים, כי שכרך יצא בהפסדך ואתה עלול למצוא את החיה ללא רוח חיים למחרת בבוקר", הוא מציין.

 

הוא מספר בחיוך כי חלק מהחוויה של אירוח חיית בר פצועות שממתינות להסעה היא גם הפתעות בלתי צפויות. "לפני מספר ימים בארבע לפנות בוקר, אשתי העירה אותי וטענה שמישהו מסתובב בבית, ושהיא שומעת קולות. הבית היה ריק וירדתי למטה בשקט. על הדרך הלכתי לראות מה שלום הפציינטים שלנו ומסתבר כי לילית מצויה שאספתי, הצליחה לפתוח את קופסת הקרטון שלה ועפה לחדר הממ"ד. החזרתי אותה לקופסה וחזרתי לישון".

 

 (צילום: יובל פדר) (צילום: יובל פדר)
(צילום: יובל פדר)
 

 

שעתיים מאוחר יותר, הלילית שוב ברחה ולקול צהלת הילדים בשש בבוקר בשבת, היא נמצאה במטבח, עומדת בנחת על קופסת קרטון של קרקרים. אחרי שהובאה לטיפול בבית החולים, היא הושבה לטבע לאחר שיקום קצר.

 

 

טרמפ לעיט תשוש ממצפה רמון לר"ג

אליאס מספרת כי לאחרונה נמצא עוף דורס יום מסוג עקב חורף שנדד לישראל ונפצע באזור מצפה רמון. "העקב הועבר למתנדב שהגיע מהאזור לתל-אביב, הביא אותו אל בית החולים ב-23:00 וכבר למחרת בבוקר קלטנו אותו לטיפול. הוא היה רזה וחלש עקב הנדידה, אך היה בשלב שעדיין אפשר היה להציל אותו. אם היה מחכה יום יומיים הוא כבר היה מגיע לאפיסת כוחות".

 

 (צילום: מתוך קבוצת הפייסבוק "העברה מהירה של חיות בר פצועות לביה"ח לחיות בר בספארי") (צילום: מתוך קבוצת הפייסבוק
(צילום: מתוך קבוצת הפייסבוק "העברה מהירה של חיות בר פצועות לביה"ח לחיות בר בספארי")

 

"המטרה שלנו הן שהחיות לא יישארו הרבה זמן אצל המתנדבים והמסיעים כדי שיצטרכו להאכיל אותן, אלא שישקיעו את הזמן בהבאת החיות לטיפול", היא מדגישה. "לרוב האנשים אין ניסיון עם חיות בר ואנחנו לא רוצים שהם יתחילו לגעת בהן יותר מדי, יחטפו מהן שריטה או נשיכה ולכן אנחנו מנחים אותם לשים את החיות בקופסת קרטון עם מצע וחורי איוורור".

 

במקרים מסויימים, אנשי בית החולים מנחים את צוות מנהלי הקבוצה כיצד להאכיל גור קיפוד או גוזל של סנונית רפתות והם מעבירים את ההנחיות למתנדבים.

 

 (צילום: מתוך קבוצת הפייסבוק "העברה מהירה של חיות בר פצועות לביה"ח לחיות בר בספארי") (צילום: מתוך קבוצת הפייסבוק
(צילום: מתוך קבוצת הפייסבוק "העברה מהירה של חיות בר פצועות לביה"ח לחיות בר בספארי")

 

"אנשים רוצים לעזור ונותנים מעצמם ללא כל תמורה"

עמית אלמוג, מורה לטבע מבית קשת בצפון ואב לשלושה ילדים, מסייע לרשות הטבע והגנים בהובלת חיות בר פצועות.  

 

"עד לפני הקמת הקבוצה, חיות היו נתקעות אצלי לפעמים גם ימים שלמים עד שהיינו מצליחים למצוא להן הסעה אל בית החולים. היום גוזלים של בזים מצויים כבר עוברים הלאה תוך שעות ספורות", הוא מתוודה. "כבר סייעתי לעשרות גוזלי בזים, גורי שועלים, נמיות, אוחים עיטים, שקנאים וגם נחשים. מבחינתי, זה חלום שמתגשם לעזור לחיות בר ולגלות עוד אנשים מכל הארץ שרוצים לעזור ונותנים מעצמם ללא כל תמורה".

 

 (צילום: מתוך קבוצת הפייסבוק "העברה מהירה של חיות בר פצועות לביה"ח לחיות בר בספארי") (צילום: מתוך קבוצת הפייסבוק
(צילום: מתוך קבוצת הפייסבוק "העברה מהירה של חיות בר פצועות לביה"ח לחיות בר בספארי")

 

אחת הנקודות שלדבריו זקוקות לחיזוק הוא עדכון האנשים שהביאו את החיות לטיפול. "אנשים רוצים לשמוע בסופו של דבר מה עלה בגורלה של החיה שהם העבירו והם לא מסתפקים רק בפרידה מהחיה בכניסה לספארי, הם פשוט נקשרים אליה, אך לצוות בית החולים שעסוק בהצלת החיות מסביב לשעון, אין יכולת לעדכן אלפי אנשים".

  

לדברי הצופה, רשות הטבע והגנים פועלת לגייס בתקופה הקרובה בן או בת בשירות לאומי אל מוקד הסביבה, במטרה לתת מענה לאזרחים שמעוניינים לדווח ולדעת מה עלה בגורל החיה שמסרו לטיפול.

 

לדבריו, לדיווחים בקבוצה, ישנה תרומה גדולה גם בגילוי הרעלות של בעלי חיים במידה ומגיעים דיווחים באותו היום מאותו האזור.

 

"אנחנו לא רוצים שמתנדבים יסעו עם צבוע מפוספס או חתול ביצות במושב האחורי ולרוב, במקרה של חיות גדולות ונדירות, הנושא יטופל על ידי פקחי הרשות או ה'חי-בולנס'. כשמדובר בציפורי שיר, צבי יבשה, קיפודים או עופות דורסים קטנים, כל אחד יכול לעזור", מפרט הצופה.

 

 

 (צילום: מתוך קבוצת הפייסבוק "העברה מהירה של חיות בר פצועות לביה"ח לחיות בר בספארי") (צילום: מתוך קבוצת הפייסבוק
(צילום: מתוך קבוצת הפייסבוק "העברה מהירה של חיות בר פצועות לביה"ח לחיות בר בספארי")

מסיעים חיית בר? טיפים לנסיעה מוצלחת 

  • שמרו את חיית הבר בקופסת קרטון סגורה עם פתחי אוורור מתאימים.
  • בתחתית הקופסה הניחו מצע רך (סמרטוט, עיתון או קש) למניעת החלקה.
  • צרפו לקופסה דף עם פרטי המיקום, תאריך ושעה בה נמצאה החיה הפצועה עם מספר טלפון של המוצא.
  • אין לתת מזון או מים לחיה הפצועה, אלא אם התקבלה הנחייה מצוות בית החולים.
  • העברה של החיה מותרת הישר אל בית החולים. אחזקת חיית בר בשבי ללא היתר אסורה על פי חוק.
  • הגנו על החיה בזמן העברתה מפני חשיפה לשמש, חום, קור, רעשים וכו'.
  • אין להשאיר את בעל החיים ללא השגחה ברכב.
  • אין לפתוח את הקופסה או לצלם את החיה
  • יש להשאיר את החיה בעמדת הכניסה בספארי ברמת גן, על מנת שצוות בית החולים יגיע לקחת אותה לטיפול. 

 

רוצים לעזור? בואו להצטרף לקבוצת ההסעות

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יובל פדר
כוס חורבות שזכה לטרמפ אל ביה"ח לחיות בר
צילום: יובל פדר
מומלצים