שתף קטע נבחר

"רופאים ניקבו את המעי בקולונוסקופיה - וגם החמיצו הגידול"

בדיקת קולונוסקופיה שבוצעה ב"הדסה הר הצופים" התפתחה לכדי רצף כשלים וטעויות, טוענת מטופלת בתביעה נגד ביה"ח. "לא רק שהרופאים ניקבו בטעות חור במעי במהלך הבדיקה, שהתגלה רק כשהמטופלת התפתלה מכאבים בביתה, הם גם החמיצו את הגידול הסרטני שהתפתח במעי", נכתב בתביעה. הדסה: "מודעים למקרה, ביהמ"ש יכריע"

קולונוסקופיה, בדיקה לגילוי סרטן המעי הגס, נחשבת בטוחה ואמינה מאוד וסיכוני הפגיעה שלה נמוכים. אך שרשרת הטעויות והבעיות שהתרחשו במקרה של אביבה (שם בדוי), אגב בדיקה אחת פשוטה, מדגישה שוב עד כמה כל פגישה פולשנית כרוכה בסכנה מסוימת ולא תמיד אפשר לסמוך התוצאות שלה במאה אחוז, גם אם היא מתבצעת בבית חולים מוכר וותיק כמו הדסה הר הצופים.

 

בתביעה שהגישה באחרונה לבית משפט השלום בירושלים נגד בית החולים, טוענת אביבה באמצעות פרקליטיה, עורכי הדין אסף פוזנר ותמר ויינראוך מהמשרד קמחי, פלד, פוזנר, שילה, כי היא ניזוקה באורח קשה במהלך הבדיקה, וכי תוצאות הבדיקה לא היו מדויקות ולא הציגו את מצבה האמיתי.

 

לפני ארבע שנים, כשהייתה בת 62, הופנתה אביבה לבדיקת קולונוסקופיה בעקבות בדיקת דם סמוי שעברה. הבדיקה כוללת החדרה של מצלמה זעירה לגוף במטרה לאתר ממצאים חשודים לאורך המעי. אם המצלמה מאתרת ממצא של גידול, מתבצעת כריתה של פיסה ממנו לצורך בדיקה.

 

הרופא כתב שהממצא שפיר. הדסה הר הצופים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הרופא כתב שהממצא שפיר. הדסה הר הצופים(צילום: גיל יוחנן)

 

על פי כתב התביעה, הרופא המטפל בהדסה הר הצופים, שבדק פיסה מהפוליפ שהוצא מגופה של אביבה, רשם כי "הממצא שפיר ואינו דורש טיפול".

 

למחרת היום, נכתב בתביעה, סבלה אביבה מכאב בטן חד ופתאומי, מתחושות קור וצמרמורות ומהקאות. צוות האמבולנס, שפינה אותה בשעת בוקר מוקדמת להדסה הר הצופים, העלה מייד את החשד שמדובר במקרה של ניקוב מעי שהתרחש במהלך בדיקת הקולונסקופיה.

 

עוד כתבות:

כוכב בוורלי הילס 90210 שבגופו התגלה גידול: "לכו להיבדק"

חנן הלך לקיצור קיבה - וסיים עם כריתת קיבה

סרטן המעי הגס זו מחלה של גברים: 7 סטיגמות - והאמת

 

עוד על פי כתב התביעה, רק כשלוש שעות לאחר הגעתה למיון, הופנתה אביבה לבדיקת CT ראשונה, שאחריה לא ננקטה אף פעולה רפואית. בבדיקת ה-CT השנייה, שבוצעה כשבע שעות מאוחר יותר, נקבע "נקב במעי הגס היורד". ובכל זאת, עברו מספר שעות עד שאביבה נכנסה לניתוח בהרדמה מלאה לתפירת הקרע במעי.

 

למרות הניתוח, מצבה של אביבה המשיך להידרדר. כשבוע לאחר הניתוח, בוצע ניתוח נוסף בעקבות דלף שהתגלה באזור הניתוח הראשון.

 

בתום אשפוז ממושך, השתחררה אביבה לביתה, אבל עברו שלושה חודשים בלבד והיא נאלצה לעבור בדיקת קולונוסקופיה נוספת, בשל חשד לתהליך גידול במעי. בתביעה נטען כי למרות גילוי ממצא בבדיקה, לא נלקחה ביופסיה, כי "הרופאים שכחו לשאול את אביבה אם היא לוקחת תרופות מדללות דם, ולא רצו להתסתכן בשטף דם כתוצאה מהבדיקה", כך על פי התביעה.

 

כתוצאה מכך, נאלצה אביבה לעבור בדיקת קולונוסקופיה שלישית כעבור עשרה ימים. בבדיקה נמצא פוליפ בגודל שלושה סנטימטרים. ביופסיה שנלקחה ממנו גילתה כי מדובר בגידול סרטני. למרבה המזל, בדיקת CT נוספת העלתה כי אין עדות לגרורות מפושטות בגוף.

 

רק חמישה אחוזים לקרע במעי. הסיכון שבקולונוסקופיה  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רק חמישה אחוזים לקרע במעי. הסיכון שבקולונוסקופיה (צילום: shutterstock)

 

אביבה הופנתה לניתוח כריתת מעי, שעבר ללא סיבוכים, ולאחריו לטיפולי כימותרפיה, אך בכך, לטענתה, לא תמו צרותיה, והיא נאלצה לעבור מספר ניתוחים נוספים בגלל הבקע החוזר שהתגלה באזור הניתוח.

 

חוות דעת: "הרופאים התרשלו שלוש פעמים"

ד"ר אריה אבני, מומחה בתחום הכירורגיה מטעמה של אביבה, קובע בחוות הדעת שהוגשה לבית המשפט כי יכולת איתור של גידול קטן בבדיקת קולונוסקופיה עומדת על כ-95 אחוזי הצלחה. הסיכוי לנקב של המעי במהלך הבדיקה, טוען אבני, עלול להגיע לכחמישה אחוזים בלבד.

 

לטענת ד"ר אבני, הרופאים שטיפלו באביבה התרשלו כשלא זיהו את הגידול הממאיר הגדול ממנו סבלה אביבה במהלך הבדיקה הראשונה. כמו כן, הם לא ביצעו ניתוח מיידי כשהתגלה הקרע.

 

לסיכום, כותב ד"ר אבני בחוות דעתו: "מומחה בגסטרואנטרולוגיה פספס סרטן וגם גרם לקרע במעי. המנתח במיון לא השכיל להוביל את בעלת המעי המחורר היישר אל חדר הניתוח, שלוש שעות אחרי הגעתה למיון. האבחנה היתה ברורה. המנתח בחדר הניתוח ניסה לתפור את מה שלא כדאי לתפור. שלוש הרשלנויות של האשפוז הראשון הובילו לעינוי גוף ונפש שנמשכו שמונה חודשים, והפכו אישה שמחה בחלקה לשבר כלי, גופנית ורגשית".

 

מבית החולים הדסה הר הצופים נמסר: "הנהלת הדסה מודעת לארוע, שארע בשנת 2013. כפי שמתארת התובעת, במהלך בדיקה פולשנית נגרם נזק לדופן המעי. למרות שארועים כאמור עלולים להתרחש, מצאה הנהלת הדסה לנכון להתנצל בפני החולה על הפגיעה האמורה. נושא האחריות והנזק הנתבעים מהדסה יידונו כמקובל בבית המשפט".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נחשבת בטוחה. קולונוסקופיה
צילום: shutterstock
צילום: יעל אילן
עורך הדין אסף פוזנר
צילום: יעל אילן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים