שתף קטע נבחר

נפרדת מר"ג: ראניה חתולת החולות טסה לדנמרק

חתולת חולות בת שנה וחודש שקיבלה את שמה ע"ש מלכת ירדן, טסה אתמול אל ביתה החדש בגן חיות במזרח דנמרק, כדי לקחת חלק בתוכנית הרבייה העולמית של הטורפים המצויים בסכנת הכחדה בטבע

  

 

משפחת חתולי החולות הנדירים בספארי ברמת-גן התרבתה בהצלחה בשנים האחרונות הודות לקשר המוצלח בין הנקבה רותם ולאב קלהארי שהגיע משוודיה לפני מספר שנים.

 

צמד ההורים לוקחים חלק במסגרת תוכנית הרבייה האירופאית, בה משתתף הספארי יחד עם גני חיות כדי להרבות את חתולי החולות בשבי. החתולים הנדירים ככל הנראה נכחדו מהטבע בישראל אך מצויים במזרח התיכון ובאסיה. 

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 

שנה וחודש לאחר שרותם המליטה את בנותיה, רוח וראניה, השתיים מתחילות את מסען לגני חיות באירופה.

 

מלכת חתולי החולות

ראניה, שנקראה על שם מלכת ירדן הוסעה אתמול בערב לנתב"ג ומשם המריאה לפרנקפורט לעצירת ביניים. היעד הסופי:  גן חיות "Ree Park Safari" במזרח דנמרק, שם היא תקח חלק בתוכנית הרבייה הבינלאומית.

 

ראניה חתולת החולות וראניה, מלכת ירדן (צילום: רויטרס, ארז ארליכמן) (צילום: רויטרס, ארז ארליכמן)
ראניה חתולת החולות וראניה, מלכת ירדן(צילום: רויטרס, ארז ארליכמן)

 

עם אמא רותם כשהיתה גורה (צילום: נועה טולדנו, ספארי ר''ג) (צילום: נועה טולדנו, ספארי ר''ג)
עם אמא רותם כשהיתה גורה(צילום: נועה טולדנו, ספארי ר''ג)

 

גן החיות מדנמרק מסר לספארי לפני מספר חודשים את רימבה, טיגריס סומטרי נדיר.

 

רימבה הטיגריס הגיע מדנמרק לפני מספר חודשים (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
רימבה הטיגריס הגיע מדנמרק לפני מספר חודשים(צילום: ארז ארליכמן)

 

"ראניה ורוח הסתדרו היטב ביניהן, כאחיות, אך אמא שלהן, רותם, כבר לא מסתדרת עם הבנות שלה. כשהן הגיעו לבגרות בגיל תשעה חודשים, שמנו לב שהשתיים נמצאות בפינה אחת בתצוגה והאם רחוקה מהן, אז הפרדנו כוחות והעברנו אותן לתצוגה אחרת", אומרת ל-ynet שלומית שרון, מטפלת במחלקת הטורפים בספארי בר"ג.

 

לדבריה, ראניה ורוח הן חתולות חולות חששניות וסקרניות. "הן מרחרחות בלי הפסקה את סביבת המגורים שלהן, לא נהגו להתקרב למטפלים ושמרו מאיתנו מרחק טבעי", היא מסבירה. "רותם לימדה אותן לאכול בכוחות עצמן ועקבנו אחרי התהליך. מעבר לתזונה הבשרית שאנחנו מעניקים להן, הן גם הצליחו לצוד חרקים בכוחות עצמם. בטבע חתולי החולות חיים בסביבה כל כך קשה, כך שהם מסוגלים גם להתמודד עם ציד של נחשים ארסיים".

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 

שלומית מציינת כי בארגז ההובלה רופד ונעטף בבד יוטה שיגן על החתולה מפני הקור. "הוא גם ייתן לה תחושה שהיא עטופה ומוגנת. חתולי חולות נוהגים לרוב במצבים של לחץ ובמקומות לא מוכרים, לקפוא במקום ולא לברוח. הוספנו רשת לארגז כדי שהיא לא תוציא את הציפורנים שלה", היא מסבירה. "גילינו כי זה עזר לחתולים שהועברו לגני חיות אחרים בעולם ומרגיע אותם במהלך הטיסה".

 

בגן החיות נתרו כיום שלושה חתולי חולות, צמד ההורים והבת רוח. בספארי שוקדים כעת על הקמת מתחם מיוחד לחתולי החולות שיאפשר להם מקומות מסתור, חול בשפע ומקומות גבוהים לתצפית. לדברי ד"ר גלעד גולדשטיין, מנהל האוסף הזואולוגי בספארי, ראניה מתוכננת להצטרף לגרעין הרבייה בגן החיות.

 

בקיץ שעבר, רבקה ורייצ'ל, שתי גורות מתבגרות של רותם וקלהארי, טסו אל פארק החתולים הגדולים" (Le Parc des Félins) בצרפת, שם אחראים על תוכנית תוכנית הרבייה האירופאית של חתולי החולות. עקב מחלת חתלתלת פתאומית שפרצה במקום, החתולות מתו מספר שבועות לאחר שהגיעו אל ביתן החדש. בספארי מתכננים לשלוח את רוח, אחותה של ראניה לגן החיות בצרפת בהמשך השנה.

 

טורף מסתורי שנכחד ככל הנראה מישראל

חתול החולות הוא בגודל של חתול בית, אך בעל יכולת הישרדות מרשימה בתנאים מדבריים וגופו מותאם להתמודדות עם תנאי אקלים קשים.

 

 (צילום: נועה טולדנו, ספארי ר''ג) (צילום: נועה טולדנו, ספארי ר''ג)
(צילום: נועה טולדנו, ספארי ר''ג)

 

הפרווה על גופו מאפשרת לו להתמודד עם תנאי הקור הקיצוניים במדבר וכפות רגליו מכוסות בשכבה עבה וארוכה של שיערות, המאפשרות לו לצעוד בחול ולא לשקוע, וגם מספקת לו הגנה מפני החול החם.

 

חתול החולות נפוץ במזרח התיכון, במרוקו, מאוריטניה, אלג'יריה, ניגר, מצרים, איראן, בירדן ובעבר גם באזור הערבה בישראל עד שככל הנראה נכחד מהאזור. כמו כן, הוא נפוץ בדרום מערב ומרכז אסיה.

 

 (צילום: נועה טולדנו, ספארי ר''ג) (צילום: נועה טולדנו, ספארי ר''ג)
(צילום: נועה טולדנו, ספארי ר''ג)
 

במדבר צדים חתולי החולות מכרסמים קטנים כדוגמת גרבילים וירבועים, ציפורים, חרקים וגם מצליחים לצוד נחשים ארסיים מעת לעת. בספארי מעניקים להם פגרי עכברים בגדלים שונים ומספקים להם גם מים. בטבע נאלצים חתולי החולות להסתפק בנוזלים המצויים בחיות אותן הם טורפים. חתולי החולות מעדיפים לצוד בשעות בהן הטמפרטורות אינן גבוהות.


פורסם לראשונה 06/06/2017 23:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים