שתף קטע נבחר

הבינה המלאכותית של IBM מתפשטת לתחומים נוספים

בכנס שנערך בתל-אביב הציגה IBM איך מערכות הבינה המלאכותית מסייעות בתחומים רבים בחיים - בין היתר בהעברת מידע לפני יום העבודה במהלך הנסיעה וגם באשפוז ביתי

מערכת אשפוז ביתי המבוססת על בינה מלאכותית, שימוש בטכנולוגיית מציאות רבודה קוגניטיבית לתיקון מכשירים, צ'ט בוט קוגניטיבי בעברית וגם מערכת חכמה לניהול בתי מלון. אלו רק חלק מהטכנולוגיות החדשות שהוצגו ביום חמישי האחרון בכנס השנתי "Watson TLV Summit" שערכה IBM ישראל בתל-אביב.

 

מנכ"ל IBM ישראל, דניאל מלכה, שמונה לתפקיד בתחילת השנה, כיכב בסרטון וידאו שבו תועד מדבר עם ווטסון, מערכת מחשב מבוססת בינה מלאכותית שפיתחה החברה. השיחה הדי משעשעת, שהזהירה את המנכ"ל מנהג שעומד לחתוך אותו, מתנהלת בעברית - אך מדובר במוצר שטרם שווק והוא אינו זמין בינתיים.

 

 

שימוש בטכנולוגיית מציאות רבודה קוגניטיבית לתיקון מכשירים

בתחום המציאות הרבודה הוצגו בכנס דוגמאות ראשונות לשילוב בין ווטסון ובין טכנולוגית המציאות הרבודה - (Augmented/Mixed Reality) אשר יכולות לסייע בתיקון מכשירים אלקטרוניים, ובפעולות רבות נוספות. חלק משמעותי של פעילות המחקר והפיתוח של IBM בתחום המשולב הזה מבוצע במעבדות המחקר של החברה בחיפה.

 

בין השאר, צפו באי הכנס במצב שבו נתקלים משתמשים רבים – טיפול במחשב אישי תקול. שכבת מציאות רבודה המוצגת באמצעות מסך iPad על גבי תצוגת וידיאו בזמן אמת של המחשב התקול, מאפשרת לקבל מידע על אודותיו. ד"ר איתן הדר, מנהל תחום ראיה קוגניטיבית ומציאות רבודה במעבדת המחקר של IBM בחיפה, הסביר: "המערכת 'רואה וחשה' את אותה מציאות שרואה הטכנאי, מנתחת אותה, ומציגה מעליה שכבות מידע המעוגנות למציאות הסובבת את הטכנאי בכלל ובהקשר התיקון בפרט. במקביל, יכול המשתמש או הטכנאי לנהל שיחה קולית עם המערכת או עם מנחה אנושי מרוחק, להציג שאלות ולקבל הדרכה קוגניטיבית בדיבור רגיל או באמצעות הנחיית ראייה של מציאות רבודה".

 

"מערכת אשפוז בית" מבוססת בינה מלאכותית ו-IoT

פתרון חדשני נוסף שהוצג בכנס בתל-אביב הוא בתחום הרפואה מרחוק - "מערכת אשפוז בית", מבוססת בינה מלאכותית ו-IoT, המסייעת להתמודדות עם הצפיפות הגוברת בבתי החולים, לצד היכולת לספק שירות הולם ולחסוך למדינה את עלויות האשפוז הגבוהות. הפתרון של IBM כולל מעטפת שירותים למטופל, שיאפשרו טיפול בבית, כאשר הצוות הרפואי יוכל לנטר אותו באופן שוטף, לנהל את תכנית הטיפול שלו ולפקח על ביצועה, ואף לנבא באופן אוטומטי מה הסיכוי לשיפור או החמרה במצבו.

 

 

מעבר לסיוע בהתמודדות עם בעיית המחסור במיטות בבתי החולים, הפתרון של IBM עשוי להקל בנושאים נוספים למשל על אוכלוסיית הקשישים, שכל אשפוז בבית חולים חושף אותם לזיהומים שונים ומגביר את תחושת התסכול והחולי שלהם. אוכלוסייה זו זקוקה במקרים רבים בעיקר להשגחה וניטור רפואיים, שלמעשה אפשר לקיים אותם גם מרחוק - באמצעות הפתרון הטכנולוגי החדש.

 

IBM מספקת פתרון קצה לקצה, הכולל מספר מרכיבים: סנסורים רפואיים, Home Hub - פלטפורמה המונגשת ב-iPad המתחברת לסנסורים, אוספת את המידע ומאפשרת את שידורו לרשת. פלטפורמה זו מאפשרת קשר בין המטופל וספק השירות הרפואי - כך שספק השירות מזין את התובנות שלו אליה בזמן אמת ובאמצעותה המטופל יכול לצפות במידע הרפואי, בתוצאות הבדיקות ולתעד את עמידתו בתוכנית הטיפול (דיווח נטילת תרופות, שמירה על משטר תזונתי או ביצוע תרגילים שונים). איל קוט, ארכיטקט ראשי ומנהל תחום הבריאות בחטיבת השירותים של IBM ישראל, אמר: "ניתן כיום לנטר חולים מרחוק, באופן יעיל וחסכוני ולא להתפשר על איכות האבחנה הרפואית ואף למעלה מזה". 

 

צ'ט בוט קוגניטיבי בעברית

אחד הפתרונות החדשים שהוצגו הוא צ'אט בוט חכם, תומך עברית, מבוסס בינה מלאכותית. לצ'אט בוט החדשני מספר מאפיינים ייחודיים, המבדלים אותו מצ'אט בוטים מסורתיים - זאת בשל השימוש במגוון יישומי ווטסון. השימוש בעיבוד שפה טבעית ובינה מלאכותית מספק לו יכולות למידה ומאפשר לו להבין את השפה על הקשריה השונים ועל בסיס זה להבין את כוונת הלקוח.

 

 דניאל מלכה, מנכ"ל IBM ישראל, וחבר (צילום: כפיר סיון) (צילום: כפיר סיון)
דניאל מלכה, מנכ"ל IBM ישראל, וחבר(צילום: כפיר סיון)

 

לדוגמה, לקוח המבקש שירות, כגון מידע על פוליסת ביטוח, או בקשה לשינוי תור אצל רופא, יוכל להשתמש במגוון ניסוחים של השאלה או הבקשה. המערכת תזהה את רצון הלקוח או כוונתו, גם אם ישתמש בשאלה או בבקשה שלא הוגדרה מראש -זאת בשונה מצ'אט בוטים מסורתיים, שהידע שלהם מצומצם יחסית והם מתוכנתים לענות על תסריט שיחה קבוע מראש. הצ'אט בוט החדש של IBM מבין את ההקשר של השיחה וערוך לטפל במגוון רחב יותר של פניות, כמו גם לזהות סנטימנט שלילי או הרגשת קושי מצד הלקוח ויודע להגיב בהתאם.

 

נפתלי גפן, מנהל פעילות ווטסון ב-IBM ישראל, הסביר: "הבשורה שלנו היא בכך שהצ'אט בוט החדש שחשפנו, הוא בעל יכולות נרחבות מעבר לשימוש בתבניות קיימות המאפשרות להבין את הכוונה של הלקוח. בנוסף הוא מקושר למערכות נוספות פנימיות וחיצוניות ומאפשר להביא משם מידע נוסף שבאמצעותו ניתן להתאים תשובות חכמות למשתמש. יכולת זו מייצרת חווית לקוח ייחודית שמתבטאת במתן שירות טוב ותשובות מהירות ומקצועיות".

 

"עוזר אישי" חכם לעבודה

פיתוח נוסף שהוצג הינו "עוזר אישי" מבוסס בינה מלאכותית - פרי פיתוח מעבדת המחקר בחיפה שמטרתו לסייע לעובדים לנהל את יום העבודה שלהם ולשפר את יעילותם. כדי להתאים את עצמו למשתמש הקצה, לומד העוזר האישי את הפרופיל של העובד -תחומי עניין, פרויקטים בהם הוא מעורב, רשת הקשרים הארגוניים שלו וכן את הקונטקסט הנוכחי: מיקומו של העובד, משימתו הנוכחית ועוד. בנוסף, הוא מנצל את הפידבק שהוא מקבל מהמשתמש כדי ללמוד ולהשתפר. ל"עוזר האישי" החכם מספר יכולות חדשניות:

 

ה"עוזר האישי" יכול להכין את העובד לקראת יום העבודה, במהלך הנסיעה לעבודה וכך חוסך לו זמן יקר. יכולת זו כוללת סיכום של הדברים שהתרחשו במהלך הלילה, בהתבסס על מגוון מערכות כגון - תיבת האי-מייל, הרשת החברתית ומערכות עסקיות, ניווט פשוט בלו"ז היומי והיכולת לקבל תובנות כגון: האם יש פגישות חופפות, אילו פגישות חשובות, על אילו אפשר לוותר, מי משתתף בפגישה ומי לא אישר השתתפותו ועוד. בעזרת ממשק קולי המשתמש יכול לבצע פעולות פשוטות כמו מענה לאי-מייל, שליחת הודעה בצ'אט קבוצתי , אישור או ביטול השתתפות בפגישה.

 

שילה אופק-קויפמן, מנהלת אנליטיקה קוגניטיבית במעבדת המחקר של IBM בחיפה, הסבירה: "כעובדים, אנו מוצפים במידע רב כמו מסמכים, אי-מיילים, שיחות צ'אט, שאנחנו לא מספיקים לקרוא ולהגיב עליהם בזמן; מוזמנים לישיבות רבות, שלחלקן הגדול אנו מגיעים לא מוכנים, מחוסר זמן, וכך יעילות הישיבה נפגעת; זמן רב מתבזבז בחיפוש אחרי חומר רלוונטי, שאנחנו יודעים על קיומו אבל לא זוכרים היכן הוא, או אחרי המומחה הרלוונטי בארגון ועוד. מדובר בכלי ייחודי שמסייע גם לעובד וגם לארגון לייעל משמעותית הן את הזמן והן את המשאבים ומאפשר לעובד לבצע את עבודתו גם מהר יותר וגם טוב יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: כפיר סיון
דניאל מלכה, מנכ"ל IBM ישראל, וחבר
צילום: כפיר סיון
מומלצים