שתף קטע נבחר

"האינטרנט הוא הסרסור הראשי של זנות בני נוער"

המשטרה מתכוונת להגביר אכיפה נגד צרכני זנות ולהראות נוכחות ברחובות, אולם בפועל שירותי המין ניתנים לכל דורש ברשת. "הלקוחות מנצלים את מצבי, אונסים אותי וכופים עליי דברים בניגוד לרצוני", מעיד נער שמגלה עד כמה קל לאתר ילדים במצוקה. המשטרה: "הקמנו יחידה למיגור הפגיעה בקטינים ברשת"

   

"אתה מציג את עצמך בצ'ט וישר מקבל הצעות. הלקוחות הכריחו אותי לבצע דברים בניגוד לרצוני ותקפו אותי באלימות פעמים רבות. למי אפשר להתלונן?". כך מספר ל-ynet צעיר בן 18, שמגיל 14 היה חלק מהניצול של תעשיית הזנות. הוא מעיד כי הזירה המרכזית כיום היא ברשת ולא ברחוב. את דבריו מחזקים ארגונים הפועלים להצלה ושיקום נפגעי מעגל הזנות, ולפיהם האינטרנט הפך לכלי עוצמתי לגיוס נערים ונערות שמנוצלים מינית.

 

המדינה החליטה לאחרונה להפליל לקוחות צרכני זנות. בעוד המשטרה מבקשת להתמקד בנעשה ברחובות ואף תגביר נוכחות בשטח, דומה כי הכיוון שונה לחלוטין – האינטרנט. "הייתי קובע שיאספו אותי מבתי קפה, לפעמים היו קונים לי שם אוכל. כילד שחי ברחוב – אתה צריך לשרוד בכל דרך. לפעמים לא קיבלתי כסף אלא רק מקלחת חמה ומיטה נקייה ולברוח מהרחוב", מסביר נער שאיתרה עמותת עלם – עמותה לנוער בסיכון. "הלקוחות שאיתרו אותי באינטרנט, ניצלו את החולשה שלי שאני לבד - ילד בלי משפחה. כל תקיפה ואונס נוסף מכניסים אותי לדיכאון יותר כבד, אני רוצה להתאבד. שונא את הלקוחות המגעילים". 

 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

ג'וני (שם בדוי) גר ברחוב ומכור לסם מסוג קריסטל, ולעתים מספק שירותי זנות באזור התחנה מרכזית בתל אביב. לדבריו, מגיל 14 הוא מקבל תשלום עבור שרותי מין ואת רוב הלקוחות שלו הוא מוצא באמצעות הרשת. "היו לי בעיות עם המשפחה והרווחה הוציאה אותי מהבית בגיל מאוד צעיר. בפנימייה עברתי אונס קשה והחלטתי לברוח", סיפר. "אני מוצא לקוחות ברשת במקום להסתובב ברחובות. מאוד מפחיד לעמוד ככה לבד ברחוב ולהיכנס למכוניות של זרים. ככה אני מסנן לקוחות רעים. ככה אני שולט במצב. הבעיה היא למצוא מקום להטעין בו את הנייד".

 

לדברי ג'וני, הגיל הצעיר שלו לא מרתיע לקוחות. "מי יידע? המשטרה? אוספים אותי מבית קפה ומחזירים אותי. ככה אני לא מסתובב ברחוב", הוא מגחך.

 

כדי לבדוק את עומק התופעה, נכנסנו לאחד מאתרי הצ'ט הפופולריים ברשת. הצגנו את עצמנו כ"נערה צעירה", ותוך שניות בודדות קיבלנו עשרות הצעות מיניות לסקס בתשלום. גם כשהצגנו את עצמנו כ"בת 15", קיבלנו הצעות שלא ממש ספרו את החוק: הסעה, מיקום ותשלום עבור יחסי מין עם תלמידת תיכון בכיתה י'.

 

שירותי מין גם באתרים "לגיטימיים"

רעות גיא, ראש תחום קצה ונערות בעמותת עלם, טוענת כי המעבר מ"זנות הרחוב" אל "הזנות ברשת" הוא תהליך מעורר דאגה שהחל לפני עשור. "ראינו את זה באתרים לגיטימיים שמציעים כל מיני דברים למכירה, וגם מין", אמרה. "רואים את זה באתרי הכרויות שבין היתר מציעים גם שירותי מין ויחסי תמיכה. כמו כן יש פרסום של מקומות לצריכת מין באינטרנט, וכמובן פעילות אינטנסיבית של פרסום, שידול וצריכת מין ברשתות חברתיות כמו פייסבוק ואפליקציות שמוכרות שירות מין תלוי מקום".

 

ההתכתבות בצ'ט. "חולה עליהן קטנטנות" ()
ההתכתבות בצ'ט. "חולה עליהן קטנטנות"
 

לדברי גיא, מציאת ספקי מין באינטרנט היא מיידית. "אפשר להגיד שהאינטרנט משמש היום כסרסור מספר אחד של בני הנוער", היא מסבירה. "הכי זמין וקל מכל מכשיר נייד, לא צריך אפילו מחשב. התיווך הוא מיידי בין נער או נערה שנמצאים בזנות לבין לקוחות או באמצעות מתווכים שגובים תשלום ומסיעים לכתובות פרטיות. גם בסקר הלאומי מצאו מעל 100 אפליקציות ומעל 700 אתרים שמוכרים מין בישראל. העלנו את הדברים גם בפני יו"ר ועדת המשנה למאבק בסחר נשים ובזנות - ח"כ עליזה לביא".

 

על פי "הסקר הלאומי על תופעת הזנות בישראל" בשיתוף משרד הרווחה והמשרד ביטחון פנים משנת 2015, בישראל יש 20 אלף בני אדם העוסקים בזנות. בשל הקושי הגדול, מתייחס הדו"ח רק לבגירים. גיא שופכת אור על התחום הזה. לדבריה, בשנת 2016 עסקו 620 בני נוער בזנות, והשנה עומד מספרם על 750. פילוח הנתונים מראה ש-20 אחוז מהם בנים, חמישה אחוזים נמצאים בתהליך שינוי מין והיתר בנות. גם בתחום האישומים המצב לא מזהיר: משנת 2015 בוצעו 79 חקירות, רק ב-49 מתוכן הוגשו כתבי אישום ורק בשמונה מתוכם הורשעו הנאשמים.

 

עו"ד טלי גוטליב ()
עו"ד טלי גוטליב

עו"ד טלי גוטליב, המתמחה בתחום הפלילי, מסבירה כי המדינה מבחינה בין זנות לבין זנות של קטינים. לדבריה, בעוד הבגיר נותן השירות לא עובר עבירה פלילית, מתוך תפישה שמדובר במצוקה, במקרה של קטין המדינה מתערבת משום שהיא מאמינה שהוא לא באמת יכול להסכים בכנות לקבל תשלום עבור השימוש בגופו. העונש על קבלת מין מקטין, אם תהיתם, עומד על חמש שנים.

 

 

עו"ד גוטליב מסבירה כי כל שיחת שידול או בקשה לתמונה, במסגרת צ'ט בהשתתפות קטין במצב של זנות היא עבירה פלילית שעונשה אף חמור הרבה יותר מקבלת שירותי מין בתשלום מקטין. "החוק מאפשר לכל אדם מעל גיל 16 ליצור קשרים מיניים כאוות נפשו, אולם ככל שמדובר בתשלום בגין שירותי מין שאז הגיל הקובע הוא גיל 18. לכן, כל פנייה לאדם מתחת לגיל האמור לטובת קשרים מיניים תמורת תשלום היא עבירה שדינה בין חמש לשבע שנות מאסר", היא אומרת.

 

המשטרה: פועלים בכלים המותרים על פי חוק

הוועדה המיוחדת לזכויות הילד בראשות ח"כ ד"ר יפעת שאשא-ביטון קיימה בתחילת השבוע דיון משותף עם ועדת המשנה למאבק בסחר בנשים ובזנות של הוועדה לקידום מעמד האישה בראשות ח"כ עליזה לביא בנושא זנות וניצול קטינים והחינוך המיני לבני הנוער בבתי הספר.

 

אף שלאחרונה הוחמר העונש ללקוחות צרכי זנות של קטינים, נחשפו בדיון עובדות קשות ביחס לקטינים במצב של זנות. על-פי המשתתפים בוועדה, כמות הקטינים העוסקים בזנות גדלה, אך בשנת 2017 המשטרה לא נפתחה אף תיק נושא.

 

ח"כ שאשא ביטון: "אנו כבית מחוקקים אמרנו את שלנו והעברנו את החוק להחמרה בענישה של צרכני זנות ילדים. עכשיו עליכם ליישם בכדי להרתיע. אי אפשר לבנות חברה מבלי שמשרד החינוך יעסוק בנושא עם הצעירים ולא סחור סחור בשעת כישורי חיים בשבוע אלא בזנות ישירות. יש ילדים שמקבלים תמורות עבור גופם והם כלל לא יודעים שהם בזנות".

 

עו"ד רחלי הכהן מההמועצה לשלום הילד טענה כי "כל מה שקורה הוא בתוך מערכת החינוך. על פי מחקר שנערך לאחרונה 80% מהקטינות בזנות עדיין לומדות בבתי הספר".

 

עו"ד רחלי זוארץ-לוי מפרקליטות המדינה מסרה לוועדה כי "היבט האכיפה של החמרת הענישה כלפי צרכני זנות קטינים מטרידה אותנו. אנחנו אכן מרגישים שיש היעדר אכיפה בתחום. בשנת 2017 עד עכשיו נפתחו 0 תיקים וב-2016 נפתחו בודדים. יש לומר כי אין כתבי אישום כי לא נפתחים מספיק תיקי חקירה במשטרה. אנחנו מוטרדים מהמציאות ועוסקים בכך".

 

במשטרת ישראל סירבו להתראיין לכתבה והעדיפו להעביר תגובה בכתב: "משטרת ישראל רואה בתופעת הזנות וניצול קטינים תופעה חברתית חמורה שטומנת בחובה פגיעה קשה בכבודם, חירותם, גופם ונפשם של קורבנותיה. לכן היא משקיעה מאמצים ופועלת בכלים הנתונים בידה על פי חוק. במסגרת המאמצים למיגור התופעה של פגיעה בקטינים ברשת, הוקמה בימים אלו בשיתוף המשרד לביטחון פנים ומשרדי ממשלה נוספים יחידת 'מאור'. היחידה תתפקד כגוף מקצועי ומיומן לאיתור ומניעת עבירות בקטינים ברשת ובכלל זה גם בעבירות המין וניצול קטינים לזנות".


פורסם לראשונה 16/06/2017 16:40

 

השתתפה בהכנת הכתבה: נוי פרי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים