שתף קטע נבחר

רופאים מומחים: "אין הצדקה למבצעי גיוס לתרומת מח עצם"

מומחים: כל שנה מצורפים עשרות־אלפי חיילים למאגר התורמים, שנותן מענה למרבית האוכלוסייה, ולכן אין הצדקה למבצעי גיוס לתרומת מח עצם. במאגר חסרים עדיין תורמים ממוצא תימני, תוניסאי, אתיופי, קווקזי, דרוזי וערבי

מנהלי מחלקות להשתלת מח עצם והמטולוגים בכירים קבעו כי אין הצדקה למבצעי גיוס לתרומת מח עצם, מלבד לחולים ממוצא שאינו מיוצג דיו במאגר הלאומי לתורמי מח עצם — תימני, תוניסאי, אתיופי, קווקזי, דרוזי וערבי. הסיבה: המאגר הלאומי לתורמי מח עצם של עמותת "עזר מציון" נותן מענה למרבית החולים.

 

המאגר, שהוקם לפני 19 שנה בלבד, מונה היום 841,356 תורמים ומצליח למצוא התאמה בין חולים לתורמים ב־90 אחוז מהמקרים. סיכויי ההצלחה הגבוהים של המאגר מציבים אותו בשורה אחת עם מאגרי מח העצם המובילים בעולם. עם זאת, עדיין ישנן כאמור אוכלוסיות שאין להן ייצוג הולם במאגר.

 

מאגר מח העצם. מענה אופטימלי לכל האוכלוסיה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מאגר מח העצם. מענה אופטימלי לכל האוכלוסיה(צילום: shutterstock)

 

שיטת גיוס התרומות: יעילה מאוד

הנתונים האלה עולים ממחקר רחב היקף שנערך בשנתיים האחרונות בקרב 275 אלף תורמים הרשומים במאגר, בשיתוף עם יחידת הביואינפורמטיקה של המאגר האמריקאי Be The Match ופרופ' יורם לוזון מאוניברסיטת בר־אילן.

 

נתוני המחקר הוצגו לוועדת היגוי לגיבוש קריטריונים לגיוס תורמים למאגרי מח עצם, שכללה את המומחים המובילים בתחום: מנהלת מערך המטולוגיה בהדסה עין כרם ויו"ר האיגוד ההמטואונקולוגי למבוגרים פרופ' דינה בן יהודה, מנהל המחלקה ההמטואונקולוגית בבית־החולים שניידר פרופ' יצחק יניב, מנהל מחלקת השתלות מח עצם בשיבא פרופ' אביחי שמעוני, מנהלת המאגר הלאומי לתורמי מח עצם ד"ר ברכה זיסר ורופאים נוספים.

 

בנייר העמדה שהוציאה ועדת ההיגוי נקבע כי שיטת גיוס התורמים למאגר, הנשענת על המתגייסים לצה"ל ולשירות הלאומי והמרחיבה את המאגר ביותר מ־50 אלף תורמים בכל שנה, היא הנכונה והיעילה ביותר. "ההתחדשות הטבעית של המאגר על בסיס החיילים מבטיחה גיוס תורמים צעירים, בריאים ובעלי מגוון אתני המייצג את מרבית האוכלוסייה בישראל", הסביר פרופ' שמעוני.

 

פרופ' יניב הוסיף: "אחד מכל עשרה ישראלים נמצאים במאגר מח העצם, הישג שממקם אותנו במקום החמישי בעולם. יצטרכו לעבור עוד כמה שנים טובות עד שמאגר מח העצם יהיה מלא גם עבור האוכלוסיות הספציפיות, וזאת בזכות מתן הדגימה של החיילים שבאים מכל שכבות האוכלוסייה".

 

המומחים הדגישו כי יש למצוא דרכים לצרף למאגר תורמים מהאוכלוסיות שאינן מיוצגות בו מספיק, ובין היתר הוחלט להגביר את המודעות בקרב אוכלוסיות אלה באמצעות קמפיינים ייעודיים. לצד זאת קבעו המומחים כאמור כי אין עוד הצדקה לקיים מבצעי גיוס אישיים עבור חולים שלא נמצא להם תורם במאגר ונמנים עם האוכלוסיות בעלי הייצוג ההולם.

 

"המאגר הלאומי ב'עזר מציון' נותן היום מענה אופטימלי למרבית האוכלוסייה בישראל", סיכמה מנהלת המאגר ד"ר זיסר, "אנו נפעל ליישם את ההמלצות ולהגביר את ייצוגן של האוכלוסיות שאין להן ייצוג הולם במאגר במטרה לתת להן מענה אופטימלי".


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אין צורך לגייס עוד תורמים למח עצם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים