שתף קטע נבחר

נשיאת העליון נאור: "חיפוש בטלפון זה להיכנס עמוק לנשמה"

לקראת דיון בבג"ץ בערעור של התביעה הצבאית להתיר חיפוש בטלפון נייד של חייל ללא צו הגיש היועמ"ש את עמדתו: "הסכמה מדעת של החייל מספיקה". נשיאת העליון נאור: "טלפון לפעמים זה יותר מלהיכנס לבית"

 

ארכיון (צילום: עמית שאבי, "ידיעות אחרונות") (צילום: עמית שאבי,
ארכיון(צילום: עמית שאבי, "ידיעות אחרונות")

מחלוקת משפטית: היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט תומך בעמדת הפרקליטות הצבאית, שלפיה מותר לחפש בטלפון הנייד של חייל נחקר שהסכים לכך, גם אם לא הוצא צו שיפוטי בעניין. עמדה זאת חולקת על הקביעה של בית הדין הצבאי לערעורים, שלפיה תוצרי חקירה כזאת יהיו פסולים.

 

בדיון שהתקיים בנושא בצהריים (יום ב') בבג"ץ אמרה נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור, כי "התכנסתם כאן בהמון רב אבל אני רוצה לשאול את כולכם, האם יש מקום להיזקפות להליך זה? אני אסביר, יש כאן שאלה משפטית יפה ומעניינת ובצדה טענה עובדתית שמה שלא יוחלט בשאלה המשפטית הדבר לא ישפיע על תוצאות ההליך הקונקרטי ונשאלת השאלה בנסיבות האלה למה אנחנו צריכים להיזקף להליך?".

 

הנשיאה נאור שאלה את נציג היועמ"ש בדיון "למה אתם לא מבודדים את הסעיף הזה אם הוא כל כך מטריד אתכם? יש פנים לכאן ולכאן, טלפון לפעמים זה יותר מלהיכנס לבית, זה להיכנס עמוק לנשמה". עו"ד אריה פטר, נציג היועמ"ש, השיב: "זו שאלה אינדיבידואלית".

 

השופטת נאור הציעה ללכת בקו של חקיקה מפני שלא צפוי להינתן פסק דין הכרעתי בנושא. לדבריה, " יש מספיק אנשים שאם תלחץ להם על הטלפון, זה עמוק עמוק בנשמה ולכן זו שאלה מורכבת שצריך לעשות בה איזון ועל כן דומה לי שהיא מתאימה לערכאה החקיקתית".

 

הסוגיה נידונה בעקבות הרשעה של חייל בעקבות חיפוש בטלפון הנייד שלו. הסנגוריה הצבאית טענה כי הוא אמנם חתם על טופס הסכמה, אולם לא הבין עד כמה עמוק תגיע החקירה של המעבדה, ולכן יש לפסול את הראיות שנלקחו מהמכשיר מכיוון שלא היה צו שיפוטי.

 

בית הדין הצבאי לערעורים קיבל את עמדת הסנגוריה וביטל את ההרשעה של החייל. הוא קבע כי לא ייתכן שהנחקר מסכים מרצונו החופשי לחיפוש מעבדה, שכן הוא לא יודע עד כמה ההליך חודרני.

 

בעקבות זאת עתרה התביעה הצבאית לבג"ץ, ועמדת היועמ"ש הוגשה בשבוע שעבר: "בית הדין הצבאי לערעורים שגה שגיאה מהותית במסקנתו המשפטית. הסכמה מדעת הניתנת על ידי נחקר לביצוע חיפוש בטלפון חכם (לרבות מחשב) מקימה סמכות חיפוש לרשויות החקירה גם בהיעדר צו שיפוטי".

 

היועמ"ש הסביר כי ברור לו שטלפון חכם עשוי לשמור מידע רגיש רב וכי דרכי החיפוש במעבדה הן נרחבות ומשוכללות, ולכן החליט לקבוע נוהל ספציפי שכולל טופס הסכמה מפורט יותר, והחשוד יבין כי יש לו זכות לחזור בו מההסכמה או להגביל אותה בכל עת.

 

האגודה לזכויות האזרח ביקשה גם היא להצטרף להליך, בטענה שהוא עלול להשליך גם על כלל הנחקרים ולא רק על נחקרים בצה"ל. האגודה לזכויות האזרח טוענת כי מדובר בפגיעה קשה בפרטיות וכי הנחקר לא באמת יכול להסכים לחיפוש בשל פערי הכוחות האדירים בין הצדדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי, "ידיעות אחרונות"
ארכיון
צילום: עמית שאבי, "ידיעות אחרונות"
מומלצים