שתף קטע נבחר

לגזור ולשמור: כללי בטיחות לעבודת נוער בקיץ

אלפי בני נוער יבלו את החופש הגדול במקומות עבודה שונים - רגע לפני שהם מתחילים, הנה כמה טיפים ממומחי המוסד לבטיחות ולגיהות שיעזרו להם לשמור על בטיחות בעבודה

בשיתוף המוסד לבטיחות ולגיהות

 

החופש הגדול התחיל בימים אלו ובמהלכו אלפי בני נוער יצאו לעבודה. קיימות עבודות אופייניות לבני נוער, כגון מלצרות, הדרכה בקייטנות ומחנות קיץ, שרות משלוחים וכד', וקיימות גם עבודות אחרות בהם עובדים אנשים מבוגרים ובני נוער גם מבצעים אותם.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

על פי חוק עבודת הנוער, "ילד" פירושו מי שעדיין לא מלאו לו 16 שנה, "צעיר" פירושו מי שמלאו לו 16 שנה, אך עדיין לא מלאו לו 18 שנה. מבחינת עבודה של ילדים ונוער, החוק מגדיר מהו גיל העבודה ועבודות אסורות, ומציין כי לא יועסק ילד שעדיין לא מלאו לו 15 שנה. עם זאת, החוק מסייג לגבי עבודה בחופשת הלימודים ואומר כי גם ילד שמלאו לו 14 שנה וטרם מלאו לו 15, יכול לעבוד בתקופת חופשת לימודים רשמית, בעבודות קלות שאין בהן כדי להזיק לבריאותו ולהתפתחותו, הכל לפי התקנות והתנאים בחוק, לרבות מספר שעות העבודה.

 

התקנות מפרטות עבודות אסורות במקומות העלולים לפגוע בבריאותו, שלומו או התפתחותו הגופנית של הילד/ נער, כמו גם בהתפתחותו הרוחנית או המוסרית. כמו כן, יש לבצע בדיקה גופנית בטרם תחילת העבודה ולהביא אישור רופא, וכן חל איסור על עבודה בלילה.

 

בני הנוער שיוצאים לעבודה לא תמיד מודעים לזכיותיהם, ובמיוחד לא לזכויות שלהם בקשר לבטיחות בעבודה – גם מבחינת הזכויות וגם מבחינת כללי העבודה הנכונים. להלן מספר עצות ודגשים לבני הנוער העובדים בחופשת הקיץ:

 

שימו לב - אסור לנער/ה לעבוד בגובה, שכן קיים איסור עבודה בגובה למי שגילו פחות מ 18 שנים. המשמעות היא שכל עבודה שבה יכולה להיות נפילה לעומק העולה על 2 מטרים אסורה. עבודה באתרי בניה מאופיינת בין השאר, בעבודה בגובה, ומרבית הנפגעים הם כתוצאה מנפילה מגובה.

חל איסור מוחלט על עבודה בגובה (באדיבות המוסד לבטיחות ולגיהות) (באדיבות המוסד לבטיחות ולגיהות)
חל איסור מוחלט על עבודה בגובה(באדיבות המוסד לבטיחות ולגיהות)
 

  1. עם קבלה לעבודה חובה על המעסיק לקיים לכם הדרכה בדבר הסיכונים הקיימים במקום העבודה ובמיוחד בעמדת העבודה הספציפית. ההדרכה שתינתן צריכה להיות מובנת לכם ועליכם לקבל את תמצית ההנחיות בכתב. מעסיקים צריכים לזכור שנוער שיוצא לעבודה הוא חסר ניסיון – לכן ההדרכה חשובה ביותר – בקשו זאת.
  2. חובה על המעסיק לתת לכם ציוד מגן ואמצעי מגן הנדרשים והמתאימים לביצוע העבודה שלכם.
  3. חובה עליכם להשתמש בציוד ואמצעי המגן שניתנו לכם, לשמור על תקינותם ולהודיע למעסיק על כל פגם או תקלה בהם.
  4. נוער שיוצא לעבודה צריך לקבל הדרכה גם בנוהלי חירום. מה לעשות וכיצד להגיב אם הוא נתקל בתקלה, בשריפה, בבעיה עם לקוחות או בכל תקלה אחרת
  5. אל תאלתרו – ביצוע אלתורים, עבודה שלא בהתאם לנהלים ולכללי בטיחות עלולה לגרום לתאונות ולפגיעות קשות.
  6. אל תנסו לקצר תהליכים - קיצור תהליכים עלול להיות מסוכן.
  7. השתדלו לישון לפחות 7-8 שעות בלילה שלפני יציאתכם לעבודה. בילוי עד השעות המאוחרות ויציאה לעבודה יגרמו לעייפות ולחוסר ריכוז.
  8. יש לשמור על ניקיון איזור העובדה – חוסר סדר, בלגן ולכלכוך מהווים מפגעי בטיחות.
  9. אל תנסו להרים משאות מעבר ליכולתכם. מאמץ בהרמה, הרמת משאות רבים וכד' מחייבת מיומנות. הרמה לא נכונה עלולה לפגוע בגבכם ולגרום לנכות.
  10. התאימו את הלבוש לסוג העבודה שאתם מבצעים. עבודה בחוץ בשמש, מחייבת חבישת כובע וביגוד מתאים כולל נעליים נוחות וסגורות.
  11. שתו – והרבה. השתדלו לשתות משקאות מרווים.
  12. נתקלתם במפגע בטיחותי? בעבודה מסוכנת? – עדכנו את המעסיק ובקשו שיתקן את המצב.
  13. היזהרו בשימוש ובעיסוק בחשמל ומכשירי חשמל.
  14. נתקלתם בכלי שאינכם מכירים, במצב חדש – אל תתביישו ואל תהססו לקבל הדרכה מהמעסיק.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
  

בשיתוף המוסד לבטיחות ולגיהות (המוס"ל) שהינו גוף ציבורי לאומי, ומטרתו היא להטמיע תרבות של בטיחות בעבודה ובריאות תעסוקתית, בסביבת העבודה. המוס"ל מעניק סל שירותים, ללא תשלום, לטובת העובד והמעסיק (שירותים משלימים מוצעים בעלות ללא רווח). כמו כן, במוס"ל עוסקים בפעולות מניעה, הסברה, הדרכה ומחקר.

 

בכל שאלה ניתן לפנות 9214 *, באמצעות אתר האינטרנט בפייסבוק או באפליקציה בנייד

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מגיע לכם להיות בטוחים
צילום: shutterstock
מומלצים