שתף קטע נבחר

דרמה במפרץ – איך זה קשור אלינו?

אחרי שננקטו צעדים דרמטיים נגד קטאר, הילד הסורר שלא ידע שובע לתאוות שליטתו והשפעתו במזה"ת, השפעות הסנקציות כולות להגיע גם לישראל, בעיקר אם קטאר תאבד את התואר "הספונסר הראשי של שלטון החמא"ס". סא"ל (מיל.) אלון אביתר עם הפרטים

מזה שנים ארוכות נחשבת קטאר ל"ילד המפונק" ול-Trouble maker של המזרח התיכון. מאגרי הנפט והגז האדירים הפכו את האמירות הקטנה, הצחיחה והמדברית הזו לאחת מהספקיות הגדולות בעולם, ולמדינה עשירה מאד אשר אוכלוסייתה בת ה-2,200,000 נפש כוללת רק כ-300,000 מתושבי המקום המקוריים; הרוב הינם עובדים זרים המשמשים כוח עבודה זול.

 

השלטון הקטארי הנוקשה מבוסס על מלוכה אבסולוטית ומדושנת הנשענת על חוקי ההלכה האיסלאמית, שילוב מעניין הגורם לתיירים המבקרים בה לחוות חוויה ייחודית ולרצות לחזור הביתה אחרי זמן קצר. העושר המופלג הוביל את קטאר לדפוסי מדיניות אשר אינם תואמים את גודלה האמיתי, ולמעשה היא "הרשתה לעצמה" לפעול כאילו מדובר באחת המעצמות באיזור, לפחות.

 

השפעתה הפוליטית של קטאר בעולם בכלל ובמזרח התיכון בפרט, חרגה הרבה מעבר לכוחה הריאלי, ויכולותיה הכלכליות הניעו מערכות שונות ואינטרסים בנקודות שונות על המפה העולמית.

בראש אלה, ומה שהביא לידי שבירת הכלים מצד מדינות ערביות חשובות, היה מעורבותה הפעילה של קטאר במימון ארגוני טרור אסלאמיים ומליציות חמושות ברחבי המזרח התיכון, ובינהם אלקאעדה, דאע"ש, האחים המוסלמים והחמא"ס. ארגונים אלה זכו למימון נדיב מצידה של קטאר, מימון אשר הבטיח בין השאר הרחקת הטרור האיסלאמי משטחה וכן מעורבות גוברת ו"בחישה" בתוך מדינות ערביות המצויות בקלחת האביב הערבי ומלקקות את פצעיו.

 

מרכיב נוסף שהצדיק את הדימוי הבעייתי של קטאר ומעורר ההתנגדות הינו קרבתה היתרה לאיראן, האויב הגדול והאמיתי של ציר המדינות הסוניות במזרח התיכון, ובראשם סעודיה ומצרים. היחסים ההדוקים בין איראן לקטאר באו לידי ביטוי הן בהיבטים המדיניים (למשל תמיכה קטארית באיראן בהחלטות שהתקבלו באו"ם) והן בהיבטים כלכליים שונים (קטאר העבירה מאות מיליוני דולרים לקבוצות שיעיות באיראן), כמו גם באפיקים נוספים של שיתופי פעולה.

 

על כל אלה מכסה מלמעלה ועוטפת מכל הצדדים הזרוע המדינית-פוליטית של קטאר, שגדלה אף היא למימדים של אימפריה הידועה בשם אלג'זירה; ערוץ טלוויזיה רב השפעה ובעל רייטינג אדיר בעולם כולו, מנוע להעברת מסרים ולהטמעת אינטרסים קטאריים, שהפך לצרה צרורה עבור משטרים ערביים הנאלצים להתמודד עם ארגון האחים המוסלמים הנהנים מרוח גבית עזה מצידו של הערוץ הפופולרי.

 

קיצורו של עניין, לפנינו תהליך מתמשך של יחסים עכורים מחריפים, אשר גרמו למספר מדינות ערביות, ובהן סעודיה, מצרים, בחריין ואיחוד האמירויות במפרץ, בגיבוי של נשיא ארה"ב, להכריז עד כאן ולנקוט צעדים דרמטיים נגד קטאר, הילד הסורר שלא ידע שובע לתאוות שליטתו והשפעתו האיזורית, ואף התבשם מריחו המתקרב של מונדיאל 2022 האמור להיערך בממלכה הקטארית. לפני שבועות בודדים, בבוקרו של יום קיצי ומהביל, הודיעו אלו על ניתוק מיידי של יחסיהן עם קטאר. בפועל, בתוך יממה גזרו הללו בידוד על קטאר, שכן קטאר תלויה תלות כמעט מוחלטת בסעודיה ובשכנותיה עקב מיקומיה הגיאוגרפי.

 

להכרזה נתלוו משמעויות ישירות – הפסקת טיסות מ ו-אל, הפסקת אספקת מזון, עצירת פרוייקטים כלכליים ועוד. הקטארים ניסו בתגובה לשדר עסקים כרגיל ולהעביר מסרים כי הסנקציות אינן משפיעות עליהם, שכן הרזרבות הכלכליות מאפשרות להם מרווח נשימה, וגם איראן ותורכיה הזדרזו להודיע כי הן תסייענה לקטאר לספק את צרכיה.

 

המשבר, אשר זקני המזרח התיכון אינם זוכרים כמותו, עדיין בעיצומו, אך הפתח נראים סימנים ברורים של תיווך ו"ירידה למדרון אחורי". שחקנים עולמיים מרכזיים, ובראשם ארה"ב, אשר להם אינטרסים בקטאר, אינם מבכרים הידרדרות איזורית, ותרחישי הסלמה מעבר לאלה המתרחשים גם כך במזרח התיכון, אינם מופיעים בסדר יומם. לפי שעה נראה, כי מטרת הנתק מצד המדינות הסוניות הגדולות היתה בעיקרה להודיע בשפה ברורה לקטאר כי התנהלותה אינה מקובלת עליהן וכי דפוסי הפעילות של קטאר לא יימשכו כפי שהיו עד כה.

 

יחד עם זאת, ברור שהלחץ המופעל על קטאר משליך כבר כעת על שחקנים קטנים יותר באיזור הניזונים מתמיכתה הכלכלית של קטאר, כאשר המושפעת המרכזית מבחינתה של ישראל היא החמא"ס, אשר בשנים האחרונות זוכה למימון קטארי נדיב – בשיקום התשתיות ברצועת עזה, בפרוייקטי בנייה, בדלקים ואנרגיה, בתשלום משכורות לעשרות אלפי פעילי החמא"ס ועוד.

 

צמצום הזרימה וקצב המזומנים השוטף מקטאר לרצועת עזה, הינו מהלך שאם תממש אותו קטאר, על מנת להפגין "חזרה למוטב" והפנמת המסר האיזורי החד והברור - בדבר מחוייבותה להפסיק לממן ארגוני טרור אסלאמיים – יגרום הדבר להחרפת המצוקה הכללית והכלכלית בה נתונה החמא"ס ברצועת עזה. אם ישמט מקטאר התואר "הספונסר הראשי של שלטון החמא"ס", ברור הוא שהחמא"ס תמצא עצמה דחוקה אל הפינה עוד יותר ממצבה נוכחי; וכאשר החמא"ס מצויה במשבר אמיתי ובחולשה פוליטית-כלכלית, הרי שכל האופציות פתוחות, כפי שנהוג לומר באיזורנו.

 

סא"ל (מיל.) אלון אביתר

מומחה, פרשן ומרצה לענייני ערבים והמזרח התיכון, לשעבר יועץ למתאם פעולות הממשלה בשטחים.

aloneviatar1@gmail.com

ניתן להזמין הרצאות - 050-6234055

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים