שתף קטע נבחר

ארבעה צבי ים הושבו לטבע עם משדרי לוויין

צבי ים חומים נדירים ובסכנת הכחדה שנפצעו עקב מפגש עם קרסי דיג בים התיכון, שוקמו בחודשים האחרונים במרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים. נינג'ה, צביה, איילה ושהאדי שבו לטבע כשהם נושאים על שריונם משדרי לוויין משוכללים, שנועדו לגלות להיכן הם נודדים. בואו לעקוב אחריהם בשידור חי

 

(צילום: המרכז להצלת צבי ים, גסטון קן, מיכל קרבצי'ק ומאיה ברטוב)
 
 
בימים האחרונים הובאו נינג'ה, איילה, צביה ושהאדי, ארבעה צבי ים חומים גדולים אל חופי אזור השרון לאחר שאכלו ארוחת בוקר גדולה. הם הונחו בזה אחר זה על החול החם, אל שריונם הוצמד משדר לוויני משוכלל ובהשגחת אנשי רשות הטבע והגנים, יחד עם קהל רב, הם החלו את דרכם בחזרה לים לקראת פרק ב' בחייהם המאתגרים בטבע המקומי.
 
נודדת בעקבות האוכל. צביה צבת הים החומה (צילום: מאיה ברטוב, seaturtle.org) (צילום: מאיה ברטוב, seaturtle.org)
נודדת בעקבות האוכל. צביה צבת הים החומה(צילום: מאיה ברטוב, seaturtle.org)
 
הנקבות צביה ואיילה נפצעו בשמורת ראש הנקרה לאחר שנפגעו מקרסי דיג. צמד הזכרים, נינג'ה ושהאדי נמצאו באזור חוף אשדוד עם פגיעות קשות כתוצאה ממפגש עם חוטי דיג ובליעת קרסים.
 

"לנינג'ה יש פגיעת ראש קשה. הגולגולת שלו התנפצה ונדרש שיקום ממושך של הגולגולת עד להחלמה. בנוסף, חוט דיג גרם לקטיעת סנפיר אחורי וקרסים שנתקעו בחלק האחורי בגופו. הוא צב למוד קרבות, זכר מרשים במשקל של יותר מחמישים קילוגרם", אומר ל-ynet יניב לוי, מנהל המרכז הארצי להצלת צבי ים ברשות הטבע והגנים.

 

 (צילום: גאסטון קן) (צילום: גאסטון קן)
(צילום: גאסטון קן)

 

לדבריו, חלק מהצבים הזדקקו להרדמה להוצאת הקרסים ולאחרים הצליחו להוציא להם את הקרס ללא ניתוח.

 

מתפתים לאכול פתיונות מקרסי הדיג

מדוע צבי הים נתפסים בקרסי דיג? "הצבים החומים ניזונים ממזון טרי ולא צמחוני, החל מרכיכות, חסרי חוליות והם לרוב אוהבים לאכול את בעלי החיים בהם משתמשים הכי הרבה לפתיונות בדיג - תמנונים ודיונונים. כשהצבים מחפשים אחר מזון, הם פוגשים את הטרף שממתין להם על הקרס, לא מתאפקים ונתפסים", הוא מסביר. "לעיתים הצבים נתפסים במערך של קרסים בים ויש פעמים שהם נתפסים ברשתות וקרסים הסמוכים לחופים".

 

 (צילום: מאיה ברטוב) (צילום: מאיה ברטוב)
(צילום: מאיה ברטוב)

בישראל ישנם ארבעה מינים של צבי ים - צב ים חום, ירוק, קרני וגילדי - כולם מצויים בסכנת הכחדה.

 

בליעת קרס דיג נחשבת לאחת הפציעות הנפוצות של צבי הים ולמרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים בביה"ס הימי "מבואות ים" במכמורת, מגיעים מדי שנה צבי ים חומים וירוקים מהים התיכון ולעיתים נדירות גם צבי ים קרניים מים סוף וצבי ים גילדיים.

 

צבים תחת מעקב

פרויקט המעקב הלוויני של רשות הטבע והגנים החל ב-2008 ומאז מושדרו צבי ים רבים, כדי לעקוב אחרי מסלולי הנדידה של צבי הים החומים והירוקים, ובעיקר של נקבות הצבים המטילות בחופי הים התיכון.
 
 (צילום: רועי שטראוס) (צילום: רועי שטראוס)
(צילום: רועי שטראוס)
 (צילום: יעל שדה) (צילום: יעל שדה)
(צילום: יעל שדה)
 
"המשדר הלווייני המוצמד לשיריון צבי הים באמצעות דבק חזק ועמיד למים, שוקל כ-128 גרם והוא מסוגל לשדר את נתוני מיקום הצב ברגע שהוא עולה לנשום מעל פני המים", מפרט לוי. "המכשיר מסוגל גם לגלות לנו מתי הצב הפסיק לשחות, באיזה עומק הוא צולל בחיפוש אחר מזון".
 

"המעקב מסייע ליצור שמורות ימיות"

אחת השאיפות של החוקרים הוא לגלות האם המאמצים האדירים המושקעים בשיקום הזוחלים הימיים אכן מסייעים לצבים לשרוד בטבע. "הפגיעה העיקרית של הצבים היא מדיג ורצינו לשחרר את צביה ואיילה במרכז הארץ, כדי לראות אם הן חוזרות לאזורים בהם הן מחפשות מזון בשמורת הראש הנקרה וינדדו צפונה", הוא מגלה.

צב ים חום בדרך לים. מדוזה היא גם חטיף מזין בעיקר לצבי ים גילדיים ענקיים ()
צב ים חום בדרך לים. מדוזה היא גם חטיף מזין בעיקר לצבי ים גילדיים ענקיים
 
"השימוש במשדרים שמשקלם מגיע כיום לכ-126 גרם אינו מפריע לצב הים ששוקל כמה עשרות קילוגרם. בזכות המשדרים אנחנו יכולים לעקוב אחרי מספר צבי ים במשך שנים ולהוכיח שהם חוזרים על אותם מסלולים ואזורים בהם הם מחפשים מזון. זה כלי שמסייע לנו ליצור שמורות ימיות לבעלי החיים הימיים וחשוב לחקר והגנה על המערכת האקולוגית בים".
 
צב הים נינג'ה הגיע בשבת אל חוף בית ינאי, מוקף במאות רוחצים נלהבים שתיעדו אותו ללא הרף. השבר בגולגולת שלו התאחה כמעט באופן מושלם עם ריקמה חיונית ובריאה. אחרי ארוחת בוקר שכללה דגים במשקל של קילוגרם, הוא זחל באיטיות לים לקול קריאות עידוד מהצופים ומחיאות כפיים סוערות. מאז עוקבים אחריו ואחרי חבריו בים הפתוח, באמצעות אתר המעקב העולמי אחרי צבי הים.
 
מסלול הנדידה של נינג'ה. נכנס לים בבית ינאי ומתקדם צפונה (צילום: מרכז הצלת צבי ים, seaturtle.org) (צילום: מרכז הצלת צבי ים, seaturtle.org)
מסלול הנדידה של נינג'ה. נכנס לים בבית ינאי ומתקדם צפונה(צילום: מרכז הצלת צבי ים, seaturtle.org)
 
 

להערכת לוי, חבורת הצבים תמשיך לשחות עד למרחק של כמה מאות קילומטרים באזור הים התיכון בחיפוש אחר מזון והזדמנות לרבייה. בעבר הגיעו צבי ים ששוחררו מישראל לאזור סוריה ותוניס. 

 

בואו לעקוב אחרי חבורת הצבים בים התיכון - נינג'ה , צביה , שהאדי ואיילה

 


פורסם לראשונה 26/06/2017 23:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיה ברטוב, seaturtle.org
השבת צבי ים חומים עם משדרים לוויניים לטבע
צילום: מאיה ברטוב, seaturtle.org
מומלצים