שתף קטע נבחר

"95% מהחיילים נתקלו בלהט"בפוביה בצבא"

מחקר חדש שנערך על ידי ארגון הנוער הגאה חושף אקלים מדאיג מאוד הכולל תדירות גבוהה של אלימות מילולית, פיזית ומינית שמופנית כלפי חיילים להט"בים. "למרות המאמצים שצה"ל עושה לשילוב והתייחסות מכבדת עבור חיילים להט"בים, רמת ההטרדות שחווים חיילים וחיילות גאים במהלך שירותם הצבאי עדיין גבוהה"

 

 

כיצד מתייחסים לחיילים להט"בים בעת השירות הצבאי? את השאלה הזאת ניסו לבדוק בארגון הנוער הגאה, איגי. הארגון נעזר בחוקרים מטעם מכון המחקר מגנוס הירשפלד, חוקרים מאוניברסיטת תל אביב, וחוקרים מאוניברסיטת קולומביה שבניו יורק.

 

כבר בשנת 2006 ערך איגי מחקר דומה בישראל, שבו נבדקו חוויותיהם של חיילים וחיילות לסביות, הומואים, טרנסג'נדרים וביסקסואלים המשרתים בצה"ל. הממצאים חשפו אקלים הכולל תדירות גבוהה של אלימות מילולית, פיזית ומינית שמופנית כלפי חיילים להט"בים, ואחוזים גבוהים של מפקדים שאינם מגיבים למצבים הללו.

 

במחקר הנוכחי השתתפו 964 משיבים, חלקם עדיין משרתים בצה"ל ואחרים השתחררו במהלך השנה האחרונה. מהעדויות מתברר כי לא פחות מ-95% מהחיילים שמעו הערות להט"בפוביות לפחות פעם אחת במהלך שירותם הצבאי. מחצית מהמשיבים ציינו כי הערות להט"בפוביות נזרקו אליהם בתדירות גבוהה מאד, והמספרים עולים כשמדובר ביחידות מבצעיות. בהתאם, 21.7% מהמשתתפים במחקר דיווחו כי השירות הצבאי אף החזיר אותם בחזרה לארון.

מעל שליש מהחיילים הודו שעדיף להישאר בארון במהלך השירות הצבאי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מעל שליש מהחיילים הודו שעדיף להישאר בארון במהלך השירות הצבאי(צילום: AFP)
 

עוד חושף המחקר כי 44.3% מהחיילים הוטרדו מילולית בשל נטייתם המינית ו/או זהותם המגדרית, ו-51.5% (יותר ממחצית מהמשיבים) עברו הטרדה מינית במהלך השירות הצבאי. המספר גדול בעיקר בתקופת הטירונות עם 30.3% מהנשאלים. בנוסף, כשליש מהמשיבים ציינו כי הם שומעים הערות להט"בפוביות מצד המפקדים לעיתים קרובות. מחצית מהמשיבים ציינו כי המפקדים בוחרים להתעלם מההערות, ורק אחד מתוך חמישה מהמשיבים אמרו כי חיילים מהיחידה נזפו בחייל שהעיר הערה להט"בפובית.

 

33.1% מהחיילים שהשתתפו במחקר הודו שהם לא ימליצו לחשוף את הנטייה המינית בצבא כי זה עלול לעורר פגיעה, ושיעור דומה מהמשיבים טענו כי "עדיף להישאר בארון במהלך השירות הצבאי". המסקנה העיקרית מן הממצאים היא כי יש צורך להמשיך את הקשר הישיר של גורמי הצבא עם ארגוני הקהילה, ולייצר הסברה ייעודית בנוגע לנטייה מינית וזהות מגדרית בקורסי ההכנה לצה"ל. כמו כן, יש לייצר הכשרה למפקדים ולמפקדות בנושא בכלל ולמפקדי טירונות בפרט, וכן יש לגלות מדיניות של אפס סובלנות לכל גילויי אלימות על בסיס נטייה מינית וזהות מגדרית בצבא.

 

החוקר ד"ר אורן פזמוני-לוי, אמר: "התמונה די ברורה. כדי ליצור שינוי לא מספיק לפרסם פקודות והנחיות, צריך לעבוד עם דרגי השטח במסגרת של הדרכה והשתלמויות". "למרות המאמצים שצה"ל עושה לשילוב והתייחסות מכבדת עבור חיילים להט"בים, רמת ההטרדות שחווים חיילים וחיילות גאים במהלך שירותם הצבאי עדיין גבוהה", הוסיף החוקר ד"ר גיא שילה.

 

לדבריו, "נראה שהמדיניות הצבאית הרשמית אינה מחלחלת לשטח, ויש להשקיע יותר בהטמעת פרקטיקות של הגנה ושינוי דפוסי התנהגות בקרב חיילים וחיילות בהתייחסותם לחבריהם הלהט"בים".

 

דורית גלסמן, מנכ"לית שותפה באיגי, אמרה שהנתונים מציגים מציאות קשה ומדאיגה עבור חיילות וחיילים מהקהילה הגאה: "בשנה הקרובה נשאף להעמיק את הקשר השוטף עם צה"ל והיוהל"ם (יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר), על מנת לייצר מרחב בטוח ומאפשר לחיילים וחיילות מהקהילה הגאה במערכת הצבאית".  

 

תגובת דובר צה"ל:

צהל ימשיך לפעול לשילוב כלל משרתיו בצורה מכבדת ובטוחה ללא הבדל דת, גזע, מין ונטייה מינית, מתוקף תפקידו כצבא עם ממלכתי. מפקדי צה״ל מקפידים על משמעת ושיח מקבל ומכבד ביחידות, ופועלים למניעת הדרה ופגיעה מכל סוג שהוא. יחידת יהל״ם מהווה כתובת לכל פונה אשר יהיה קורבן או חווה הטרדה, ואף ניתן טיפול וליווי ממרכז התמודדות ותמיכה (מהו״ת).

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"44% מהחיילים הוטרדו מילולית בשל נטייתם המינית"
צילום: AFP
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים