שתף קטע נבחר

בג"ץ אסר על ירי בכלבים משוטטים בבית שמש

בעקבות כוונת עיריית בית שמש להיעזר בפקחי יחידת הפיצו"ח במשרד החקלאות ולירות בכלבים משוטטים שתקפו תושבים - הגישה מפלגת "צדק לכל" עתירה לבג"ץ נגד שר החקלאות וראש עיריית בית שמש. בג"ץ עיכב את המשך ביצוע הירי עד לתגובת הרשויות

 

 

הודעה של עיריית בית שמש לתושבי העיר ובעלי הכלבים על ביצוע ירי בכלבים משוטטים בשעות הלילה עוררה מחלוקת קשה בקרב תושבי העיר והגולשים בעמוד הפייסבוק של העירייה.

 

בעיריית בית שמש מתמודדים בחודשים האחרונים עם עלייה במספר הכלבים המשוטטים שנכנסים אל שכונות מגורים הסמוכות לשטחים הפתוחים ואף נשכו תושבים. לאחרונה פנו בעירייה אל משרד החקלאות לקבלת היתר לירות בכלבים לאחר שלא הצליחו ללכוד את כל להקות הכלבים.

 

 (צילום מסך מעמוד הפייסבוק של עיריית בית שמש) (צילום מסך מעמוד הפייסבוק של עיריית בית שמש)
(צילום מסך מעמוד הפייסבוק של עיריית בית שמש)

 

עו"ד קובי כשדי מטעם מפלגת "צדק לכל" הגיש הלילה עתירה דחופה לבית המשפט העליון נגד שר החקלאות וראש עיריית בית שמש בדרישה לאסור את הירי בכלבים. בעתירתו ציין כי לא ניתנה לתושבים ולבעלי הכלבים אזהרה של 48 שעות טרם ביצוע הירי בשטחים מיושבים, אלא שעות ספורות בלבד, וזאת בניגוד לתקנות החוק. כמו כן טען כי לפי פרסומי משרד החקלאות אזור בית שמש אינו מוגדר כאזור נגוע בכלבת. בג"ץ קיבל את העתירה והוציא צו ביניים המחייב את שר החקלאות וראש עיריית בית שמש לספק את תגובתם לשאלה אם מדובר בירי חד-פעמי בכלבים המשוטטים.

 

בעתירתו ציין כשדי כי הירי יעמיד "סיכון ממשי לחיי כלבים מבוייתים וסיכון חמור לחיי אדם. כלבים כמו גם בני אדם נתונים בסכנת חיים מיידית", והוא דרש מהרשויות למנוע את ביצוע "פעולת החיסול".

 

"פעילות הירי בכלבים מתפראים תתבצע על ידי צלפים מיומנים"

בהודעה שפרסמה אתמול (ב') עיריית בית שמש בעמוד הפייסבוק שלה נכתב: "בעקבות מספר ארועים חמורים שבהם כלבים נטושים ומשוטטים שנהפכו לפראיים תקפו ופצעו תושבי ותושבות העיר עד כדי סכנת חיים, נעתר משרד החקלאות לפניות העירייה והתיר ליחידת הפיצו"ח לירות בכלבים ברובי ציד". העירייה ציינה כי הפעילות מתוכננת להתקיים בין שלוש לפנות בוקר ועד שבע בבוקר וביקשה מבעלי הכלבים לוודא שכלביהם לא יצאו לשוטט ללא השגחה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

"פעילות הירי בכלבים מתפראים מותרת מתוקף פקודת הכלבת ותתבצע על ידי צלפים מיומנים של יחידת הפיצו"ח. התושבים מתבקשים לוודא כפליים שכלביהם לא יצאו לשוטט לבד", נכתב בהודעת העירייה.

 

כאמור, ההודעה עוררה זעם בקרב גולשים רבים, וכמה פעילים למען בעלי חיים אף הגיעו בעקבותיה לבית שמש במטרה לאתר את פקחי יחידת הפיצו"ח של משרד החקלאות ולמנוע מהם לירות בכלבים. 

 (צילום: צביקה אליהו) (צילום: צביקה אליהו)
(צילום: צביקה אליהו)

 

הווטרינרית העירונית של בית שמש, ד"ר מאיה קמחי, כתבה לפני כמה חודשים הודעה לתושבים: "מאז תחילת השנה להקות של כלבים מתפראות, אנו נמצאים במצב לא קל בו להקות כלבים, המגיעות מהשטחים שמסביב לבית שמש, פולשות לשכונות ותוקפות אנשים". לדבריה, נערכו תצפיות רבות על להקות הכלבים כדי לאתר את מקום המחבוא שלהן ומסלול הכניסה שלהן לעיר, ובאזורי הנחלים ורמת בית שמש אותרו ונצפו כמה וכמה להקות של כלבים מתפראים.

 

הווטרינרית טוענת כי בחודשים האחרונים נערכו ניסיונות לכידה של הכלבים באמצעות כלובים ופיתיונות ואף נעשה שימוש ברובה חיצי הרדמה. כלבים אחדים נלכדו, אך להקות הכלבים המשיכו לתקוף עוברי אורח בעיר.

 

"כלבים מטבעם מאוד חכמים וזהירים, לכן לא ניתן ללכוד את כל הלהקה בבת אחת, וכאשר נלכד כלב אחד, יתר כלבי הלהקה מתפזרים ובורחים, ולכידתם נדחית ליום המחרת וחוזר חלילה", כתבה באתר העירייה. חלק מהכלבים שנלכדו הועברו לכלבייה העירונית.


 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

תנו לחיות לחיות: "פתרונות השמדה מיושנים"

בעמותת "תנו לחיות לחיות" שלחו אתמול (ב') בלילה בקשה דחופה לשר החקלאות אורי אריאל לעצור את הירי. "משרדך מוסיף ובוחר לנקוט בפתרונות המתה על מנת להתמודד עם תופעת ההתרבות הבלתי נשלטת של כלבים בישראל", כתבה יעל ארקין, מנכ"לית העמותה.

 

לדברי ארקין, העמותה הציעה "פתרון יעיל והומני להתמודדות עם התופעה, בדמות פרויקטים של עקר-חסן-החזר אשר יקטינו באופן הדרגתי את מספר הכלבים המשוטטים. נדמה כי הדברים נופלים על אזניים ערלות וכי משרדך מעדיף להוסיף ולהשתמש בפתרונות השמדה מיושנים, שאינם פותרים את הבעיה". ארקין הפצירה בשר החקלאות "לקיים את חובתו המוסרית לכלבי ישראל, אשר על שלומם אתה אמון. פעל לקידום תכנית ארצית מסודרת והומנית להתמודדות עם ההתרבות הבלתי נשלטת של הכלבים".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

משרד החקלאות: "בהיעדר פתרונות אחרים - אנו מעדיפים חיי אדם"

במשרד החקלאות ציינו כי "תופעת הכלבים התוקפניים הינה תופעה אשר מטרידה את הציבור במספר של רשויות מקומיות. הכלבים התוקפניים חיים בלהקה, מתנהגים כחיות בר ולא ככלב ביתי וכחיית מחמד. הכלבים התוקפניים אינם חיות מחמד אלא חיות בר (פראיות) החיות בלהקות ופוגעות גם בחיות בר ומחמד ועלולות להפיץ את מחלת הכלבת. מתוך רצון למנוע נזקים עתידיים בנפש, משרד החקלאות מפעיל תוכנית לצמצום הכלבים התוקפניים אשר נעשית בשיתוף עם מרכז השלטון המקומי", כך לשון תגובת משרד החקלאות.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

"האחריות לטיפול בכלבים רגילים או תוקפניים ברשויות המקומיות הינה של הרשות המקומית בלבד. בעיתות מצוקה פונה הרשות המקומית למשרד החקלאות לצורך קבלת עזרה וסיוע במקרים קיצוניים. עיריית בית שמש פנתה לסיוע ממשרד החקלאות על מנת למנוע את תופעת התקיפות אשר גרמו לפגיעות בנפש בבית שמש".

 

לדברי משרד החקלאות, "תושבי בית שמש פנו מספר פעמים לרשויות ואמרו כי הם מפחדים לטייל ברחובות או לאפשר לילדים לצאת לרחובות מחשש שהלהקה התוקפנית תפגע בהם. עיריית בית שמש ניסתה לפעול בכל הדרכים הקונבנציונליות לרבות שימוש בחיצי הרדמה אך ללא הצלחה. עקב כך, הנחה שר החקלאות את יחידת האכיפה במשרד (פיצו"ח) לפעול בעיר כדי לפתור את התקיפות של הכלבים".

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 

במשרד הדגישו כי הירי בכלבים מתבצע עקב "העדר פתרונות אחרים ובנוסף הוא מונע את התפשטות של מחלת הכלבת שכלבים אלו לרוב נגועים בהם לשם הגנה על בריאותם של בעלי חיים ושל בני אדם. כיוון שמדובר בלהקת בעלי חיים שאינם מחוסנים ומסומנים כדין, החשודים כנגועים בכלבת והמסכנת את הציבור. בכל שנה מתקבלות עשרות פניות לטיפול בכלבים משוטטים באמצעות ירי. על פי החוק בישראל חל איסור על שוטטות כלבים תוקפניים והאחריות לטיפול בבעלי חיים משוטטים בערים השונות נמצא בסמכות הווטרינר הרשותי הרלוונטי ועל הווטרינרים הרשותיים לאספם, ועליהם חלה החובה לצמצם מקורות מזון שימשכו משוטטים".

 

עוד ציינו במשרד החקלאות כי "פקחי היחידה המרכזית לאכיפה וחקירות (הפיצו"ח) של המשרד הוכשרו לבצע דילול הכלבים בשטחים הפתוחים, ופועלים בשטח באמצעות כלי נשק ייעודיים לעניין, שימנעו סבל מיותר מהכלבים. פקחי רט"ג מבצעים את פעולת הדילול בשמורות הטבע. בין הבחירה בין חיי אדם לבין שמירה על איכות החיים של כלבים תוקפניים אנו מעדיפים חיי אדם".  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים