שתף קטע נבחר

מכה קשה של טראמפ לחברות הייטק וסטארט-אפ

"חוק היזמים הבינלאומי" שאמור היה להיכנס לתוקף בימים הקרובים, נדחה על ידי ממשל טראמפ לפחות עד ליום ל- 14 במרץ 2018 ויתכן שאף יבוטל לחלוטין

 "חוק היזמים הבינלאומי" היה ההחלטה האחרונה בתחום ההגירה שהעביר ממשל אובמה, ואמור היה לתת הקלה משמעותית על שהייה ופעילות חברות הייטק בארה”ב.על פי החוק החדש, שאמור היה להיכנס לתוקף ב17 ביולי השנה, תאושר כניסה או שהיה בארה"ב ליזמים זרים אשר מעוניינים לבנות פעילות עסקית, זאת בכפוף לקריטריונים מסוימים, וכל מקרה יבחן לגופו על ידי רשויות ההגירה והרשות לביטחון לאומי. הרעיון העיקרי מאחורי החוק הוא, יצירת מקומות תעסוקה חדשים על ידי אותם יזמים, כמו גם פוטנציאל צמיחה לתועלת הציבור האמריקאי.

 

“חוק היזמים״ אמור היה לאפשר אשרת כניסה או המשך שהיה ראשונית למשך שלושים חודשים עם אפשרות הארכה לשלושים חודשים נוספים. היזם יזכה לאישור עבודה תקף לאורך כל תקופת השהיה במדינה, ובנוסף בני המשפחה שלהם יזכו גם הם לאישור שהיה ולאישור עבודה.

 

על מנת לזכות באישור המדובר, על היזם היה לעמוד בתנאים הבאים:

1. היזם חייב להחזיק לפחות 10-15% בחברה המדוברת.

2. ליזם חייב להיות תפקיד מרכזי פעיל בחברה שנוגע לתפעול החברה ולמאמצי הגידול העתידיים שלה. אדם שרק מחזיק בבעלות בחברה לא יתאים.

3. החברה חייבת להיות ״חדשה״ יחסית, כזאת שהוקמה בחמש השנים האחרונות.

4. החברה צריכה להוכיח שהושקע בה סכום רציני (כך לשון החוק) על ידי משקיע אמריקאי (לפחות 250 אלף דולר) או קיבלה מענק ממשלתי בסכום של לפחות מאה אלף דולר.

5. עוד עולה מהחוק שאם חברת הסטארט אפ תצליח להראות חלק מהדרישות תינתן לה ההזדמנות להראות ראיות נוספות שיכולות לתמוך בדרך עקיפה בדרישות הנ״ל.

 

השבוע, כאמור, הוחלט לדחות את יישום חוק היזמים הבינלאומי. לדברי המשרד לבטחון פנים, העיכוב נועד "לאפשר לרשות לביטחון לאומי לאסוף תגובות מהציבור בנוגע להצעה לשנות את החוק לאור ההחלטה הנשיאותית לשיפור ביטחון הגבולות ואכיפת מדיניות ההגירה".

בשלב זה ניתן לציין כי כבר ניתן להרגיש בשינוי מגמה ברור במדיניות ההגירה והאכיפה של הממשל החדש. אין מדובר רק בשינוי הנוגע למהגרים לא חוקיים או אפילו לכאלה שהגיעו ממדינות מוסלמיות מסוימות עליהן הוטלו מגבלות.מדובר גם בהקשחת תנאי הסף לקבלת ויזות עבודה קלאסיות שבעבר היו מתקבלות בקלות יחסית, בפרט על ידי חברות מבוססות או חברות עם פוטנציאל מבטיח, נתקלות היום בקשיים רבים.

מעבר לכך גם חשוב לצייין את הקפאת ההליך המהיר לויזות מסוג H-1B שנתקבלה בחודש אוקטובר שעבר ונכנסה לתוקף באפריל השנה ומקשה על החברות בהארכה של ויזות קיימות ובהעברה של עובדים בין חברות. מעבר לכך ניתנה גם החלטה עקרונית להגביר את מדיניות האכיפה והגברת ביקורים במקומות עבודה ופיקוח קרוב על מקבלי ויזות ומעסיקיהם במקומות העבודה.

 

למרות כל הגזירות אשר צוינו לעיל יש מקום לאופטימיות שכן יש אפשרויות זמינות ליזמים, בעלי חברות ועובדים מתחום ההייטק ותחומים אחרים, בין השאר על ידי האפשרויות הבאות:

1. ויזת H1B המיועדת לאנשים עם יכולות מיוחדות בעלי תואר ראשון ומעלה אבל עם מכסה שנתית מאוד מוגבלת ולוח זמנים לא גמיש.

2. ויזת L-1 באמצעותה אפשר להעביר מנהלים או עובדים עם יכולות מיוחדות שעבדו לפחות שנה אחת מתוך השלוש האחרונות בחברת האם בארץ ואז הועברו לחברה האמריקאית ובהתקיים תנאים נוספים.

3. ויזת E-1 נועדת לחברות העוסקות בסחר בין ישראל לארה״ב. הסחר הוא של מוצרים או של שירותים, טכנולוגיה וכו'

4. ויזת E-2 מאפשרת ליזמים להקים חברה ולהשקיע בה סכום מסוים, וכך, בהתקיים תנאים נוספים, לקבל ויזה לחמש שנים. ויזה זאת עדיין לא תקפה לישראלים (אלא אם ברשותם אזרחות נוספת), וצפויה להפוך רלבנטית לישראלים בסביבות אוקטובר 2017.

5. ויזת O-1 מאפשרת למועמדים בעלי יכולות מיוחדות בתחומים מגוונים להגיש בקשה לויזה. על המועמדים להראות יכולות יוצאות דופן בתחומם שיכול להיות בתחום ההי טק, הפיתוח, עיצוב, משחק, מוסיקה ועוד, וכך לקבל ויזה לשלוש שנים עם אפשרות הארכה.

6. ויזת J-1 או H-3 – ויזות למתמחים ומתלמדים בתחומים שונים.

7. חשוב גם לציין שניתן במקביל למסלולי הויזה הנ"ל לפעול ולקבל גרין כארד – תושבות קבע וזאת על בסיס עבודה, יכולות מיוחדות אינטרס לאומי אמריקאי ועוד.

 

שלומי אטש הוא עו”ד מומחה לדיני הגירה ועסקים, בעל משרד בניו יורק וישראל

shlomi@atashlaw.com

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים