שתף קטע נבחר

פשרת הפוליגרף: כל מועמד לניצב וקצינים בכירים ייבדקו

פרסום ראשון: בתיווך השר גלעד ארדן הוחלט כי כל המועמדים לדרגת ניצב, יחד עם ראשי היחידות הארציות וראשי חטיבות באגף המבצעים ואגף החקירות יעברו פוליגרף לפני מינוי. קצינים בדרגת ניצב משנה ומעלה יעברו את הבדיקה אחת לחמש שנים. סך הכול הבדיקה נוגעת לכ-400 קצינים

אחרי המלחמה המתוקשרת - פשרה בסוגיית הפוליגרף לקציני משטרה : ל-ynet נודע הבוקר (ה') כי כל המועמדים לדרגת ניצב, יחד עם ראשי היחידות הארציות וראשי חטיבות באגף מבצעים ואגף החקירות יעברו פוליגרף לפני מינוי.בנוסף, כל הקצינים מדרגת ניצב משנה ומעלה יעברו בדיקת פוליגרף אחת לחמש שנים, כמו גם מפקדי תחנות משטרה ובעלי תפקידים רגישים כמו ראשי מפלגים ביחידות המרכזיות ובלהב 433.

 

הפשרה הושגה בתיווכו של השר לביטחון פנים גלעד ארדן בעקבות עימות בין יו"ר ועדת הפנים בכנסת דודי אמסלם (הליכוד) לבין המשטרה בנוגע לדרישה, שכל הקצינים במשטרה ייבדקו בפוליגרף תעסוקתי והיא תהיה רלוונטית לכ-400 קצינים. הבוקר אמורה הפשרה הזאת להיות מוצגת בוועדת הפנים של הכנסת.

 

הקרב החל בעקבות בקשתה של משטרת ישראל לאשרר בחוק ביצוע בדיקת פוליגרף משמעתית לקצינים בדרגת ניצבים. אלא שהבקשה הזאת הסתבכה. יו"ר ועדת הפנים בכנסת, ח"כ דודי אמסלם, דרש בדיקת פוליגרף לכל קציני החקירות במשטרה. הנושא הגיע לנקודת רתיחה והתפוצץ ומי שמונה לבורר בין הצדדים הוא השר גלעד ארדן. במשטרה טענו אז: "אף מקום עבודה לא היה מאשר שכל כך הרבה עובדים יגיעו לבדיקת פוליגרף פולשנית".

תיווך בפשרה. השר גלעד ארדן (צילום: מארק ישראל סלם) (צילום: מארק ישראל סלם)
תיווך בפשרה. השר גלעד ארדן(צילום: מארק ישראל סלם)

נושא בדיקות הפוליגרף והמהימנות של קציני המשטרה, בעיקר הבכירים, עלתה פעם אחר פעם, וביתר שאת, בעקבות הסתבכות ניצבי המשטרה בפרשיות מין. בעקבות כך החליט ארדן לקדם את נושא הפוליגרף המשמעתי בחקיקה דבר שיאפשר למשטרה לבצע בדיקות בקרב אלה שאמורים להתמנות לתפקידי ניצבים ולשבת בסגל הפיקוד הבכיר.

 

עד היום אפשר היה לבצע בדיקת פוליגרף ביטחוני לקצינים. באותה בדיקה היו נשאלים הקצינים האם היו במגע עם סוכן זר, העברת ידיעות ביטחוניות ועוד שאלות הקשורות לביטחון שדה. כשמפכ"ל המשטרה רוני אלשיך נכנס לתפקיד הוא הנהיג נוהל חדש של תחקיר, שבו נדרשו קציני משטרה בכירים מדרגת סגן ניצב לענות עליו. מי שנכשל באותו תחקיר היה מופנה לבדיקת פוליגרף.

יו"ר ועדת הפנים דודי אמסלם ()
יו"ר ועדת הפנים דודי אמסלם

פוליגרף משמעתי כולל בין היתר שאלות כאלה: האם הטרדת בעבר אישה? האם יש לקצין קשר לארגוני פשיעה? האם היה לך קשר עם יחסי מרות? ועוד. בדיקות פוליגרף משמעתי לא בוצעו אף פעם כתנאי לקידום בין היתר בגלל השאלות החודרניות שלו.

 

כעת ביקשו במשטרה, תחת הכותרת "הבטחת טוהר המידות וחיזוק אמון הציבור", להעביר בחקיקה את נושא הפוליגרף המשמעתי, אבל רק לקצינים שאמורים להתמנות כניצבים. עם זאת, ח"כ אמסלם דרש כי בדיקת הפוליגרף המשמעתי תהיה לכל קציני החקירות באשר הם מדרגת פקד. כלומר בדיקת פוליגרף ל-1,600 איש.

 

בעקבות הפיצוץ ישבו הצדדים והגיעו לסיכום כי כל מי שעתיד להתמנות לניצב, או תת-ניצב שיושב בסגל הפיקוד הבכיר, ראשי יחידות ארציות, ראשי חטיבות באג"מ ואח"מ, יעברו בדיקה לפני המינוי. בנוסף לאלה, גם יועץ משפטי של המשטרה, ראש חטיבת תביעות, ראש חטיבת דוברות, ראש חטיבת מז"פ, ראש חטיבת מבצעים, ראש חטיבת סיגינט וראשי היחידות בלהב 433 (יאחב"ל, יאח"ה, יאל"כ ואתגר) יעברו את הבדיקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים