שתף קטע נבחר

אמיר קטאר בנאום ראשון: "הטילו עלינו מצור"

בדברים פומביים ראשונים מאז תחילת המשבר, מתח אמיר קטאר ביקורת חריפה על ה"מצור" שהטילו סעודיה, מצרים, איחוד האמירויות ובחריין על מדינתו. הוא אמר שהחיים בנסיכות נמשכים כרגיל, הגדיר שני עקרונות לפתרון המשבר וסיים בגינוי סגירת מסגד אל-אקצה

  

 

אמיר קטאר, שייח תמים בן חמד אל ת'אני, מתח אמש (ו') ביקורת חריפה על המדינות שהטילו, לדבריו, "מצור" על מדינתו, בנאום ראשון מאז תחילת המשבר במפרץ הפרסי. אל ת'אני אמר כי כל פתרון למשבר צריך להתבסס על שני עקרונות - כיבוד הריבונות של כל מדינה ושלא יהיו תכתיבים של צד אחד על צד אחר.

"שלא יהיו תכתיבים". אמיר קטאר אל ת'אני בנאומו ()
"שלא יהיו תכתיבים". אמיר קטאר אל ת'אני בנאומו

בחודש שעבר ניתקו סעודיה, מצרים, איחוד האמירויות ובחריין בצעד דרמטי את היחסים עם קטאר. המדינות המחרימות העבירו לידי קטאר רשימה של 13 דרישות שהן מתעקשות שייענו בתמורה להסרת הסנקציות. בין היתר, דרשו ממנה לצמצם את תמיכתה באחים המוסלמים, לסגור את רשת הטלוויזיה "אל-ג'זירה" שבה הן רואות מסיתה עיקרית, לסגור בסיס צבאי טורקי הנמצא בשטחה ולהוריד את דרג היחסים שלה עם איראן השיעית. בדוחא השיבו בשלילה לדרישות הללו, והמדינות המחרימות הודיעו כי ינקטו בצעדים חדשים נגד המדינה.

 

לדברי האמיר אל ת'אני, קטאר "פתוחה לדיאלוג כדי למצוא פתרונות לסוגיות העומדות ותלויות", אך הפתרון צריך לכלול התחייבויות הדדיות. הוא טען כי קטאר נלחמת בטרור ללא רחם, ויש לכך גם הכרה בינלאומית: "קטאר לא עושה את זה כדי לרצות מישהו במערב או במזרח". לדבריו, היא רואה בטרור נגד אזרחים פשע נתעב נגד האנושות, וסבורה שהסוגיות הצודקות של העולם הערבי נפגעות מכך.

"הטילו מצור". נשיא מצרים א-סיסי ומלך סעודיה סלמאן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"הטילו מצור". נשיא מצרים א-סיסי ומלך סעודיה סלמאן(צילום: רויטרס)

אמיר קטאר הזכיר גם כי לצד עניין הטרור, אסור לשכוח את הסוגיות של העוני, העריצות והכיבוש שסובלים ממנו עמי האזור - וצריך לטפל גם בהן. הוא טען כי החיים בנסיכות נמשכים כרגיל, למרות החרם, אך הודה כי אין להמעיט בגודל הכאב והסבל שהוא גרם. עוד הוא חזר על הגרסה הקטארית, ולפיה המשבר היה מלאכותי ותוכנן מראש, וההצהרות שלו פוברקו.

 

אל ת'אני הביע הערכה למאמצי התיווך של כווית וקיווה שהם אכן יצליחו, וגם הביע הערכה לסיוע האמריקני לעמדות הקונסרוקטיביות של גרמניה, צרפת ומדינות המערב. בנוסף הוא שיבח את טורקיה על הסיוע שלה וגם הודה לכל המדינות שפתחו את המרחב האווירי בפניהם, מבלי לציין בפירוש את איראן.

 

בסיום הנאום התייחס אל ת'אני גם למצב בישראל ואמר כי הוא מביע הזדהות עם העם הפלסטיני. כמו כן, הוא גינה את סגירת מסגד אל-אקצה ואת כל מה שמתרחש בירושלים.

 

"המדינות המחרימות גרמו נזק למלחמה נגד הטרור"

בנאומו הראשון, אותת אל ת'אני למדינות המחרימות כי מה שהיה לא יהיה גם מבחינתו, וכי "כל פתרון למשבר צריך לכלול סידורים שיבטיחו שלא יהיה שימוש באמצעי הנקמני הזה (המצור) מבחינת היחס לאזרחים החפים מפשע בעת מחלוקת פוליטית בין הממשלות".

 

הוא האשים את המדינות המחרימות כי "ההתנהגות שלהן, מעבר לכך שהיא בבחינת קיפוח, גרמה לבסוף נזק למלחמה נגד הטרור. בנוסף המוסדות המערביים הפוליטיים, האזרחיים והתקשורתיים דוחים את התכתיבים כמו שאנחנו דוחים אותם. זה התברר מהתגובה הבינלאומית על התנאים שחלק ניסו לכפות עלינו, ובייחוד בהקשר של השליטה על יחסי החוץ שלנו, הגדרת העצמאות של המדיניות שלנו, סגירת אמצעי תקשורת ושליטה בחופש הביטוי בארץ שלנו".

 

אל ת'אני אמר כי הוא מודה שיש חילוקי דעות עם חלק ממדינות המפרץ בעניין מדיניות החוץ העצמאית שנוקטת קטאר, שלא מיישרת קו עם מדיניות החוץ של חלק מהמדינות: "זה נכון בייחוד לעמדה ביחס לשאיפות של העמים במדינות ערב, ולעמידה לצד הסוגיות הצודקות וההבחנה בין התנגדות לגיטימית לכיבוש לבין הטרור ועוד סוגיות. אבל אנחנו לא מנסים לכפות את הדעה שלנו על האחר".

 

בהמשך הוא גם שלח עקיצה למדינות ערב: "חלק מהאחים חושבים שהם חיים לבד בעולם הזה, והכסף יכול לקנות הכל. הם ביצעו בכך טעות נוספת. מדינות ומוסדות רבים הזכירו להם שהם לא לבד ושמדינות רבות לא מעדיפות את האינטרס העכשווי על האינטרס לטווח הרחוק. התברר להם שלמדינות העניות יש כבוד ורצון, ושאי אפשר לכפות עליהן דברים שהם נחלת ההיסטוריה".

 

האמיר הוסיף: "הם ניסו לפגוע בשני העקרונות שהאנושות הקריבה עבורן - עקרון ריבונות המדינות והרצון העצמאי שלהן, וחופש הביטוי והזכות להשיג מידע. אין משמעות לחופש הביטוי, אם לאזרח אין את הזכות להשיג את המידע".

 

בהקשר הזה הוא רמז לביקורת החריפה של מדינות ערב על רשת אל-ג'זירה: "המונופול על המידע זה מה שקטאר שברה באמצעות מהפכה תקשורתית שהיא עשתה, ואי אפשר לחזור אחורה. המהפכה הזו היא הישג עבור כל העמים הערביים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים