שתף קטע נבחר

מלך העופות: כ-180 נשרים נותרו בישראל

בספירת הקיץ של רשות הטבע והגנים נספרו בישראל לפחות 180 נשרים מקראיים, בנוסף ל-25 גוזלים שעדיין נמצאים בקינים בטבע. ב-2003 נספרו כ-460 נשרים ומאז חלה ירידה חדה במספרם עקב הרעלות, ציד והתחשמלות. ברשות חוששים כי טורבינות רוח שתוקמנה בגולן עלולות לפגוע בנשרים

 

 
ברשות הטבע והגנים סיימו את ספירת הקיץ של אוכלוסיית הנשרים המקראיים בישראל במהלכה עקבו במהלך השנה אחרי הנשרים באזורי הלינה, הקינון וכן בתחנות האכלה בדרום הארץ, בנוסף למעקב אחרי נשרים המסומנים בתגי כנף ומשדרי מעקב.
 
על פי נתוני הרשות, אוכלוסיית הנשרים מונה כיום לפחות כ-180 פרטים. מרבית הנשרים מאכלסים את אזור הנגב (66 אחוז) לעומת 34 אחוז באזור הכרמל ובגולן.

 

ברשות ציינו כי חלה עלייה של 25 אחוז במספר הקינונים הפעילים של הנשרים באזור הנגב ובפרט באזור מכתש רמון. בצפון הארץ נמשכת מגמת ההשבה של הנשרים לכרמל.
 
 (צילום: שי סנדרוביץ)
(צילום: שי סנדרוביץ)
 

460 נשרים נספרו בטבע המקומי ב-2003

הנשרים המקראיים, דורסים גדולים המצויים בסכנת הכחדה עולמית, סובלים מירידה ממספרם בישראל בשנים האחרונות עקב הרעלות, ירי והתחשמלויות. ב-2003 נספרו 460 נשרים אך מאז פחת מספרם בטבע המקומי.

 

בטבע הם ניזונים מפגרים של בעלי חיים ומסייעים למערכת האקולוגית. במהלך השנתיים האחרונות ייבאה רשות הטבע והגנים עשרות נשרים מקראיים מקטלוניה בספרד, קפריסין וארמניה, במטרה להגדיל את מספרם בישראל ולהרבות נשרים בשבי במטרה להשיבם לטבע. ב-2015 מתו 17 נשרים מהרעלות בצפון ובדרום.   

 
 (צילום: יגאל מילר, רשות הטבע והגנים) (צילום: יגאל מילר, רשות הטבע והגנים)
(צילום: יגאל מילר, רשות הטבע והגנים)
 
ברשות ציינו כי בשבע השנים האחרונות ישנה מגמת שיפור ואף עלייה בנתוני הקינון של הנשרים בנגב וכי האוכלוסיה ששבה לקנן באזור הכרמל, נותרה יציבה ונספרו בה כ-40 נשרים בנוסף לשישה גוזלים במושבת הקינון. אזורי רמת הגולן ומדבר יהודה נחשבים לאזורים בהם ספגה האוכלוסיה את הפגיעה הקשה ביותר. 

 (צילום: שי סנדרוביץ)
(צילום: שי סנדרוביץ)

 

לדברי אוהד הצופה, אקולוג העופות ברשות הטבע והגנים, הצלחת הרבייה באזור הנגב והכרמל תביא לתוספת של עוד כ-25 נשרים לאוכלוסיה המקומית. 

 

"זו הפעם הראשונה מזה למעלה מעשור שאוכלוסיית הנשרים בישראל מגיעה למאזן חיובי בשיעור שכזה. כפי שהצלחנו לאושש את אוכלוסיית הנשרים באזור הכרמל מאפס ל-40 והחזרנו אוכלוסייה מרשימה בנגב - תוצאה של פעילות אינטנסיבית רב מערכתית", הוא מציין.

 

בגן החיות התנ"כי בירושלים ובחי-בר כרמל מסייעים בהדגרת ביצי נשרים ובגידול הגוזלים לקראת השבתם ההדרגתית לטבע, בסיוע של הספארי ברמת-גן וחי-בר יטבתה.

 

 (צילום: ערן היימס, רשות הטבע והגנים) (צילום: ערן היימס, רשות הטבע והגנים)
(צילום: ערן היימס, רשות הטבע והגנים)

 

לדבריו, "העלאת המודעות, חינוך הציבור ומלחמה בתופעת ההרעלות וההתחשמלות, יחד עם נסיונות לצמצום גורמי הפגיעה בנשרים, בשילוב עם פרויקטי רבייה של נשרים, יתרמו למניעת הכחדת הנשרים מאזורים אלו ומהארץ".

 

ברשות טוענים כי טורבינות הרוח שמתוכננות לקום באזור תל פארס עלולות לפגוע בנשרים הנדירים. לדברי הרשות, לאחר בחינת נתוני פעילות הנשרים הממושדרים באמצעות משדרי לוויין מתקדמים, עשרה אחוז מהנשרים באזור הגולן ייפגעו ע"י הטורבינות מדי שנה.

 

בשבועות האחרונים ניהלו ברשות יחד עם גופי סביבה וטבע נוספים מאבק נגד הקמת חוות הטורבינות באזור זה בהתאם למתווה שהוצע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים