שתף קטע נבחר

"באים לראות ג’יימס בונד ורואים שואה”

אחרי 28 שנים כסוכן מוסד, אבנר אברהם הופך תערוכות שהוא אוצר למבצע של ממש והופך אותן לחוויה אותנטית וייחודית. השבוע הוא הביא לניו יורק את 'מבצע פינאלה', תערוכה המתעדת את לכידת אדולף אייכמן, מגיעה בקרוב למוזיאון למורשת יהודית במנהטן

כשאבנר אברהם מספר לי על התערוכה שהוא אוצר בימים אלו במוזיאון למורשת יהודית במנהטן, השאלה הראשונה שעולה היא מה הקשר בין אמנות ל-28 שנותיו כאיש מוסד. ההסבר שהוא מספק, נשמע לפתע טבעי למדי. ״מבחינתי מדובר במבצע״, הוא מסביר, ״רק שבמקום חיסול עושים תערוכה. אני חוקר, הופך כל אבן, בודק דברים לעומקם ואוסף כל דבר ופרט. הכל בעיני חשוב”.

אבנר אברהם, בן 52, ראה כבר לא מעט דברים. עשר שנים הוא ביצע משימות מסביב לעולם, בהמשך עבד במטה המוסד בארץ. לאורך השנים הסקרנות שלו גרמה לכולם מסביב להבין שאבנר אוהב להתעמק בחומרים מזווית אחרת. ״אני אמן וחובב היסטוריה, אבל לא במובן המשעמם. אני אוהב לחוות היסטוריה דרך חפצים, עדויות, הכי קרוב שאפשר״.

 

לפני כשבע שנים אצר את התערוכה ׳מבצע פינאלה׳, כך גילה, היה שמה הסודי של משימת המוסד ללכידת אייכמן. ״אני לא קורא״, הוא מסביר, ״אני לומד סיפור דרך חפצים. באותם ימים ציינו 50 שנה למשפט אייכמן. זו בדיוק התקופה שאחריה ארכיונים נפתחים וכך לפתע מצאתי את החומרים מהמבצע המפורסם ההוא״.

 

"את מהר מאוד מקבלת תחושה כאילו את שם". מתוך התערוכה: מבצע פינאלה ()
"את מהר מאוד מקבלת תחושה כאילו את שם". מתוך התערוכה: מבצע פינאלה

 

עם תום מלחמת העולם השנייה, עלה בקרב רבים הצורך לבוא חשבון עם הנאצים. אחד מראשי הנאצים היה כזכור אדולף אייכמן, מי שניהל בפועל את המערך הלוגיסטי של "הפתרון הסופי". לאחר המלחמה הצליח לחמוק מידי בעלות הברית, ובשנת 1950 ברח לארגנטינה תחת זהות בדויה. במאי 1960 נחטף אייכמן במבצע של המוסד בפיקודו של איסר הראל ובשיתוף היחידה המבצעית של השב"כ. לאחר שהוברח לישראל הועמד לדין בירושלים.

 

אחרי שנים ארוכות נחשף אבנר לחפצים מהמשפט, מהפעולה ההיא. מהמצלמה של נציגי המבצע עד לדרכון של אייכמן. ״אחרי שיש בידי את החפצים, אני מוציא מכתבים לכל מי שאני יודע שלקח איזשהו חלק, לבדוק מי עוד חי, ואני מקבל עשרות תשובות. רפי איתן היה היחידי שנשאר כמעט מאותה פעולה. נפגשנו וניהלנו שיחה מאיש מוסד לאיש מוסד עם כל הפרטים הפיקנטיים והמידע המיוחד”.

 

איתן סיפר לו על השתלשלות העניינים וחשף דברים שטרם פורסמו. ״הוא סיפר לי למשל שאחרי שחטפו את אייכמן מתחנת האוטובוס בארגנטינה, נאלצו להמתין עשרה ימים עד שמטוס אסף אותם בחזרה. הוא תיאר את הקושי לשמור עליו שם בהחבא כל הימים האלו, מהרגעים בו הוא צריך ללכת לשירותים ועד שלב הגילוח. הוא סיפר גם על ההזדמנות שהיתה להם בזמן הזה לתפוס גם את מנגלה. הם התייעצו ביניהם והחליטו שבינתיים יציגו רק את אייכמן בישראל״.

 

"עד עכשיו עשיתי את זה במתחם המוסד,  אף אחד לא ראה ,ועכשיו אני דוחף את הדברים החוצה". ()
"עד עכשיו עשיתי את זה במתחם המוסד, אף אחד לא ראה ,ועכשיו אני דוחף את הדברים החוצה".

 

לימים התברר שההזדמנות התפספסה. בני משפחת אייכמן לא פנו למשטרה עם העלמותו. הם איתרו את משקפיו שנותרו בתחנת האוטובוס וחיפשו אותו עם חבריהם הנאצים האחרים שברחו לדרום אמריקה. יומיים אחרי שאייכמן נחת בישראל הכריז על כך בגאווה בן גוריון ורבים מהנאצים שהסתתרו בארגנטינה ברחו ללוקיישנים אחרים, בהם גם מנגלה.

 

עם עדויות כאלו ושלל חפצים שהצליח לאתר, הציג אברהם תערוכה סגורה בתוך כותלי המוסד. ראש הממשלה נתניהו הגיע לביקור במטה, ביקר בתערוכה והתעקש לייבא אותה לכנסת.

 

כך עלה מסך הסודיות והתערוכה של אבנר יצאה החוצה, לספר לדור שלא ידע. אחרי שמונה אברהם לאצור למוסד תערוכות מיוחדות, חשפו במוסד את סיפור החטיפה באמצעות פריטים, תעודות, מסמכים ושיטות פעולה שפותחו והופעלו לראשונה במבצע זה. המוצגים הנחשפים בתערוכה נותנים הצצה אותנטית ממש למבצע סודי כל כך.

 

מהכנסת עברה התערוכה לבית התפוצות ולטענת אבנר, הפכה לתערוכה המצליחה בתולדותיה. אבנר, שכבר בינתיים הספיק לסיים בהצטיינות תואר במוזיאולוגיה ואוצרות, התעקש לשים בתערוכה ספר אורחים, ועל אף הביקורת, הרעיון הפך להצלחה. ״ככה מילאתי 4 ספרים״, הוא מתאר. ״אנשים באו מכל העולם. היה למשל אדם שכתב לי ׳אני מארגנטינה, אבא שלי נתן את האוטו למבצע’. אחר סיפר על אבא שלו שהיה הרופא שעזר ובזכות העדויות האלו התחלנו להוסיף עוד ועוד חפצים ורבדים לסיפור המבצע המשולב הזה״.

אחד המבקרים היה מילטון מולץ, יהודי נדבן מאוהיו שביקש להעתיק את התערוכה לקליבלנד. גם שם זכה איש המוסד לתגלית נוספת כשהגיע תושב המקום שסיפר שאביו היה אחד השומרים במשפט. הוא מיהר להעביר לאבנר את המדים שלבש אביו במשפט והם הפכו לחלק מהחפצים בתערוכה. משם היא גם עברה לשיקגו והחל מהשבוע שעבר ועד סוף דצמבר מוצגת במוזיאון למורשת יהודית בניו יורק. ״ניו יורק היא עד כה המקום הכי משמעותי להציג בו״, מספר אבנר.

 

משפט אייכמן היה גם זה שבפעם הראשונה הוביל את הניצולים לספר את סיפורם. כאן מקווה אבנר העדויות האלו יקבלו משמעות חזקה והדים גדולים אפילו יותר, שנים אחרי. ״משפט אייכמן הוא אחד האירועים החשובים שקרו לעם היהודי. הוא גרם לניצולי שואה לדבר עם הילדים שלהם, עם אחרים, עד אז חיו בהכחשה, בבושה וזה סיפר לעולם את זוועות השואה, על החיסול השיטתי של העם היהודי.

 

"אנשים רוצים לראות ג'יימס בונד ורואים שואה".  ()
"אנשים רוצים לראות ג'יימס בונד ורואים שואה".

 

“בתערוכה הזו אני רואה שליחות ברמה האישית ויש לי זכות לעשות את זה, כשאני בכלל ממשפחה עיראקית. לספר את הסיפור באופן שקשה לערער עליו וקשה להתעלם ממנו. אנשים באים לראות ג'יימס בונד ורואים שואה. הלב של התערוכה זו התפיסה המתוחכמת של אייכמן, אבל כל מה שמוביל ומה שסובב את אותו מבצע הוא היסטוריה יהודית חזקה שאסור לשכוח. אנחנו מראים בדיוק איך המוסד תפס את אייכמן, הסיפור הרשמי, עם כל החפצים המקוריים ואף אחד לא יכול להכחיש שום דבר מול כל זה. כשעומדים מול החפצים והעובדות, קשה להתעלם. רוב האנשים עם דמעות בעיניים. אני רואה בזה דרך לספר ליהודים וגם לא יהודים את הסיפור״.

 

התערוכה משתרעת על 5000 סקוור פיט ובמיוחד לתצוגה בניו יורק נבנו אפקטים מיוחדים של מולטימדיה. ״בנינו בית משפט״, הוא מספר. ״אריאל עפרון, אמן וידאו ישראלי מניו יורק הכין לנו את הוידאו. הבאנו את התא המקורי של אייכמן, בנינו שלושה מסכים, אחד בתא, אחד של העדים ואחד של הקהל ואת מהר מאוד מקבלת תחושה כאילו את שם״. לפתיחה הרשמית שתיערך ב-13 בספטמבר, יגיע גם גבי בך, השופט מהמשפט.

 

בעקבות ההצלחה של התערוכה ׳מבצע פינאלה׳, מונה אברהם מטעם המוסד לראשונה אי פעם להכין מוזיאון מיוחד שיציג, יתעד וישמר פעילויות של המוסד. ״עד עכשיו עשיתי את זה במתחם המוסד, אף אחד לא ראה ,ועכשיו אני דוחף את חלק מהדברים החוצה״. כך עשה עם תערוכה שערך על מבצע אנטבה למשל, שכשהופיעה במרכז רבין אפילו קלינטון הגיע לראות.

 

וגם במקרה הזה כשהתערוכה יוצאת מכותלי המוסד חפצים נוספים ועדויות מתחילים להתגלות. ״אפילו עכשיו בטיסה לניו יורק״, הוא מספר, ״זיהיתי את שם הטייס. ביקשתי מהדיילת לדבר איתו והסתבר שאביו הטיס את חטופי אנטבה. הוא העביר לי כבר מכתב של אביו על אותם ימים והוא נכנס למצגת״.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המצלמה המפורסמת. מתוך התערוכה
מומלצים