שתף קטע נבחר

בריאות השיניים חשובה במיוחד בהריון: 7 כללים

מיד עם היוודע ההריון אנחנו מפסיקות לעשן ולשתות אלכוהול, נוטלות ויטמינים ומבצעות כל בדיקה אפשרית. אבל תחום חשוב אחד נותר מוזנח - בריאות השן. רופא שיניים מייעץ איך להימנע מבעיות כואבות שיצוצו דווקא בהריון, ולשמור גם על בריאות העובר

הריון הוא תקופה משמעותית עבור כל אישה, שבה היא דואגת להבטיח את התנאים האופטימליים להתפתחות התינוק: מבצעת בדיקות גנטיות, נוטלת ויטמינים במידת הצורך כדי למלא את מאגרי הגוף, מגוונת את התפריט, מפסיקה לעשן ולצרוך אלכוהול ולעתים גם לשתות קפה. במהלך ההריון עצמו כולם שואפים לשמור על העובר המתפתח על ידי הימנעות מנטילת תרופות, הימנעות מזיהומים וכדומה.

 

אולם בשונה מהיחס הרציני לכל ההיבטים הללו, בריאות השן לעתים נותרת מאחור. במהלך ההריון נשים רבות יעדיפו להימנע מביקור סדיר או ביקור פתע אצל רופא השיניים, במחשבה שצילומי רנטגן או טיפול שיניים כללי יזיקו לעובר, ובעקבות כך סובלות מלא מעט חוסר נוחות שמקורו בשיניים ובחניכיים.

  

קיראו עוד בערוץ בריאות השן

 

עם תחילת ההריון, גוף האישה משתנה מבחינות רבות, התזונה מפסיקה לעתים קרובות להיות מסודרת ומאורגנת כפי שהייתה לפני ההריון, והופכת להיות "רציפה" ורוויית פחמימות וסוכרים. לתזונה תפקיד מכריע בכל הקשור לבריאות השן: החיידקים הנמצאים בפה ועל השיניים ניזונים מהפחמימות והסוכרים שאנו צורכים, וכתגובה מפרישים חומצה.

 

וזה אולי הזמן לנפץ מיתוס, העובר אינו "גורם לספיגת סידן משיני האם ולהרס שלהן", אלא החומצה היא הגורמת להתמוססות גבישי האמייל המצפה את השיניים, ועל ידי כך מביאה ליצירת נגע עששת (חור).

 

העששת יכולה אמנם להיעצר, אולם ללא שינוי תזונה והרגלים, זה לא יקרה. להפך, הנגע ימשיך להתרחב עד שיגיע למוך השן (העצב הנמצא בתוך השן) ויגרום ללא מעט סבל למטופלת.

 

השינויים ההורמונליים במהלך ההריון מביאים להחמרה של דלקת בחניכיים, גם אם לא הייתה כזאת לפני ההריון, ועלולים לגרום לכאבים, לנפיחות ולדימומים בחניכיים. מחקרים מראים שמחלת חניכיים פעילה במהלך ההריון מעלה את הסיכון ללידה מוקדמת, ללידה במשקל נמוך וסיבוכים נוספים. אז מה עושים? מתכוננים!

 

1. בקרי אצל רופא השיניים בשלב תכנון ההריון

לפני ההריון רצוי ומומלץ לטפל בנגעים פעילים של עששת, ולייצב את מצב החניכיים. הטיפול מומלץ לביצוע לפני ההריון כדי למנוע החמרה אפשרית של העששת במהלך ההריון, ולהקנות הרגלי צחצוח נכונים לאמא שבדרך.

 

כמות החיידקים בפי האישה ההרה רלוונטית לא רק ליצירה של נגעי עששת בפה שלה, אלא גם להעברת הסיכון לעששת לתינוק לאחר הלידה.

 

אל תפקירי את בריאות השיניים. דווקא בהריון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תפקירי את בריאות השיניים. דווקא בהריון(צילום: shutterstock)

 

2. עדכני את רופא השיניים אם את בהריון או מתכננת הריון

מהלך ההריון, כידוע, מחולק לשלושה. בשליש הראשון של ההריון מומלץ להימנע מטיפולי שיניים כלל (פרט לעזרה ראשונה כמובן), בשל העובדה שבתקופה זו מתרחשת ההתפתחות הראשונית של איברי העובר.

 

בשליש השלישי של ההריון קיימת בעייתיות מסוימת לבצע טיפולי שיניים בגלל הקושי של האישה להימצא במצב שכיבה לאורך זמן, בשל גודל העובר. אם כן, התקופה המתאימה ביותר לטיפולים היא השליש השני, וגם אז נשתדל להימנע מטיפולים מורכבים, נרחבים או לא הכרחיים.

 

בכל הקשור לטיפול תרופתי, בין אם מדובר בהרדמה מקומית או בתרופה אחרת, ישנן תרופות שאסור לתת כלל במהלך ההריון וקיימים סוגים רבים אחרים שניתן לתת למטופלת בזהירות רבה. לכן, הרופא צריך לדעת שאת בהריון או מתכננת הריון, כדי להימנע מתרופות עם פוטנציאל לגרימת נזק.

 

3. בקשי הדרכה להיגיינת פה מהרופא או השיננית

היגיינת פה היא אחד המרכיבים החשובים ביותר בכל הקשור למניעת עששת ומחלות חניכיים. נושא ההגיינה הנו בעל משקל גדול יותר מרוב גורמי הסיכון, ובדרך כלל אנשי מקצוע מנסים להתרכז בו ולהביאו לרמה אופטימלית.

 

כיוון שתקופת ההריון רגישה מבחינת תזונה והורמונים, נרצה שהאישה תקפיד על הגיינת פה אופטימלית כדי לצמצם את הסיכון לסיבוכים.

 

4. הברישי בעדינות את השיניים פעמיים ביום

צחצוח פעמיים ביום הוא הבסיס לכל ההנחיות העוסקות בהגיינה שתקבלי. החשיבות היא בצחצוח עדין ולא חזק, ועם משחת שיניים המכילה פלואוריד. צחצוח עדין ונכון מנקה את השיניים טוב לפחות כמו צחצוח חזק, אולם גורם לפחות נזקים.

 

דמייני את התמונה הבאה: סיימתם ארוחת ערב חגיגית עם סט החרסינה הכי יפה שלכם, והלכתם לשטוף אותו עם מברשת פלדה. לא הגיוני, נכון? ספוג ינקה את הצלחת לא פחות טוב, אבל לא ישרוט אותה – וכך הדבר עם שיניים. הפלואוריד מחזק את האמייל של השן ועושה אותו פחות פגיע לנזקי החומציות הנוצרת על ידי החיידקים.

 

חלק מהנשים שבוחנות את הנושא מודאגות מפגיעה בשיני העובר בשל עודף פלואוריד, מצב שנקרא "דנטל פלואורוזיס", אולם מינוני הפלואוריד במשחות השיניים הביתיות (כל עוד לא בולעים אותן) לא יגרום לתופעה.

 

5. לאחר אכילה או הקאה, שטפי את הפה במים ללא הברשה

לאחר האכילה עולה ריכוז החומצה בחלל הפה, והחומצה מחלישה את האמייל. הקאה, עניין נפוץ בשליש הראשון של ההריון, גורמת לחומציות רבה אף יותר. כאשר האמייל מוחלש, נרצה קודם לאזן את רמת החומציות ולא להתחיל לצחצח שיניים מיד, מפני שבאמייל מוחלש ניתן לפגוע גם עם מברשת עדינה.

 

אחרי אירוע כזה ניתן לשטוף את הפה במים, ללעוס מסטיק ללא סוכר או סוכריית לימון ללא סוכר כדי להגביר את הפרשת הרוק, ורק לאחר זמן מה לצחצח את השיניים.

 

6. בקרי אצל רופא השיניים במהלך ההריון

מומלץ להגיע לרופא השיניים לתחזוקה תקופתית לפחות פעם אחת במהלך ההריון. בפגישה זו יבוצע ניקוי חניכיים ותינתן הדרכה נוספת להיגיינה. כמו כן, יבוצע מעקב ובדיקה כדי לזהות מוקדי עששת הדורשים טיפול.

 

7. הקפידי על תזונה מאוזנת

כאמור בפתיחת המאמר, תזונה נאותה חשובה לבריאות השיניים שלך, וכמובן חשובה ביותר לעובר. במידת האפשר היפגשי עם תזונאית מוסמכת כדי לקבל תפריט למהלך ההריון.

 

 

הכותב הוא רופא שיניים למבוגרים באזור ירושלים ורחובות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשמור על השיניים בהריון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים