שתף קטע נבחר

אולימפיאדת פריז: כך יחולצו המהגרים מהעוני

צרפת התבשרה שתארח את המשחקים האולימפיים ב-2024, ופרבר סן-סן דני העני והנחשל צפוי להיות אחד המוקדים שלהם. המארגנים והפוליטיקאים מאמינים שבניית הדירות והמתקנים שם תפיח באזור רוח חיים - אבל יש גם מי שחושש מתקדים מזרח-לונדון: יוקר מחיה מטורף ובריחה של תושבים

אזור סן-סן דני שמצפון לפריז וממזרחה ושנחשב לאזור המקופח ביותר בצרפת – צפוי להיות המרוויח הגדול מכך שפריז תארח את אולימפיאדת 2024 כפי שנקבע השבוע. לקראת המשחקים ייבנו באזור אלפי בתים וגם מרכז שחייה חדש. סן-סן דני הוא העני מבית 101 האזורים שאליהם מחולקת צרפת היבשתית, וחלק גדול ממנו מתאפיין בפרברים אפורים, מפעלים נטושים ועוני.

אצטדיון סטאד דה פראנס. מה יישאר כשהכול ייגמר? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אצטדיון סטאד דה פראנס. מה יישאר כשהכול ייגמר?(צילום: AFP)
פריז קיבלה שלשום את ההודעה שהיא הזוכה הכמעט ודאית באירוח אולימפיאדת 2024, אחרי שהיריבה היחידה שנותרה לה – לוס אנג'לס – הסכימה להמתין ארבע שנים ולקבל על עצמה את אירוח המשחקים האולימפיים ב-2028. בודפשט, בוסטון, המבורג ורומא פרשו כולן מהמרוץ בשלבים מוקדמים יותר.

 

מתקפות הטרור האיסלאמיסטיות שפקדו את פריז בשנים האחרונות הרחיקו ממנה תיירים רבים, ופרנסיה מקווים כעת שהזכייה באירוח המשחקים תקדם את התיירות. מארגני האולימפיאדה אומרים שמטרתם המוצהרת לשפר את המעמד של סן-סן דני סייעה להם לשכנע את אנשי הוועד האולימפי הבינלאומי להעניק להם את הזכות לארח את האולימפיאדה.

כוחות הביטחון הצרפתיים במבצע נגד מבוקשים בסן דני אחרי פיגועי נובמבר 2015 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כוחות הביטחון הצרפתיים במבצע נגד מבוקשים בסן דני אחרי פיגועי נובמבר 2015(צילום: AFP)

"כשמביאים בחשבון את הפילוג – הן הסמלי והן האמיתי – שעדיין יש לעתים בין פריז לפרבריה, המקום הזה שהוא אזור של צעירים ממעמד הפועלים בני כל הצבעים והמוצאים מאפשר לנו לומר לוועד האולימפי שהמשחקים הם הזדמנות נהדרת להראות שפריז גדולה יותר מפריז", אומר סטפן טרוסל, נשיא סן-סן דני.

 

המארגנים אומרים כי הם רואים באולימפיאדת לונדון מודל לחיקוי, וכי העובדה שהמשחקים שם הצליחו להשאיר מורשת פיזית במזרח לונדון חשובה מאוד למארגנים הצרפתים.

שלושה מכל עשרה - מהגרים. שוטרים בסן דני בימי מתקפת הטרור לפני שנתיים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שלושה מכל עשרה - מהגרים. שוטרים בסן דני בימי מתקפת הטרור לפני שנתיים(צילום: EPA)

מובן שלא כל תושבי סן-סן דני בטוחים בתועלת שתצמח להם מאירוח האולימפיאדה. יש אף מי שחוששים מגורל דומה לזה של סטרטפורד, אזור במזרח לונדון שעבר פיתוח משמעותי לקראת משחקי 2012 אבל העלייה במחירי הדירות בו דחקה את התושבים החוצה מפרויקט דיור דומה שהושק בו. הם חוששים שאפילו מחירי האוכל במסעדות יועלו כדי לגזור קופון על חשבון התיירים – וכתוצאה מכך יאלצו גם אותם לשלם יותר.

 

סן-סן דני נחשב למעוז סוציאליסטי שבו למפלגה הקומוניסטית ולשמאל הקיצוני יש נוכחות ערה. זה גם האזור שבו מותם של שני צעירים מוסלמים עורר מהומות של בני מיעוטים ב-2005. שיעור האבטלה בשתי הערים המרכזיות באזור זה, סן דני ובוביני, עומד על יותר מ-18% - קרוב לפי שניים מהממוצע הארצי. מיליון וחצי תושבים גרים באזור, ושלושה מכל עשרה מהם מהגרים או בני מהגרים, בעיקר מאפריקה.

סטפן טרוסל. "הזדמנות להראות שפריז גדולה יותר מפריז" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סטפן טרוסל. "הזדמנות להראות שפריז גדולה יותר מפריז"(צילום: רויטרס)

לאולימפיאדת פריז יוקצה תקציב צנוע יחסית – כ-8.27 מיליארד דולר. היא תשאיר אחריה שני מיזמי בנייה גדולה בסן-סן דני: הכפר האולימפי, שאחרי המשחקים ייוותרו בו 3,500 דירות, ומרכז שחייה קרוב לאצטדיון סטאד דה פראנס, שנבנה לרגל מונדיאל 1998 שהתקיים במדינה וכעת יקבל חיים חדשים כאצטדיון האולימפי והזירה שבה ייערכו תחרויות האתלטיקה.

 

בבריכת שחייה מקומית מנסה ז'וזה דפאריה, בן 22, להיות אופטימי: "ספורט מאחד אנשים. גם אם אנחנו לא באים מאותו רקע חברתי אני חושב שבספורט אנחנו אותו הדבר – אנחנו מתקרבים זה לזה ויוצרים קשרים, וזה טוב לכולם. כל המעורבים בזה ירוויחו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
יהיה האצטדיון האולימפי. סטאד דה פראנס
צילום: AFP
מומלצים