שתף קטע נבחר

חדש במכללה אחוה: כשהייטק וחקלאות נפגשים

ראש המחלקה למדעי החיים במכללה אמר: "מטרתנו הינה לחשוף את הסטודנטים ליכולות ולכלים המצויים באגרוטק כדי להמשיך ולפתח את חקלאות העולם"

תוכנית לימודים חדשה במכללה האקדמיה אחוה המשלבת בין הייטק לחקלאות נפתחה במסגרת לימודי תואר ראשון B.Sc במדעי החיים. במכללה אמרו כי תוכנית הלימודים מקנה ידע בסיסי ויישומי במקצועות הביולוגיה החדשניים והקלאסיים. התוכנית חושפת את הסטודנטים לתחומי מחקר והוראה החל בביולוגיה מולקולארית וגנטיקה, דרך מבנה ופיזיולוגיה של תאים ובעלי חיים ועד אבולוציה, אקולוגיה והסביבה. משנה ב' הסטודנטים המצטיינים יוכלו לבחור התמחות במגמת אגרוטק - ההיי טק של החקלאות. לימודי התואר מאפשרים לסטודנטים התנסות בעבודה בתעשיות מתוחכמות דוגמת תעשיות הזרעים, המזון והביוטכנולוגיה מהגדולות במשק. בוגרי התואר יכולים להמשיך לתארים מתקדמים בתחומי המדעים באוניברסיטאות או לתואר שני M.Teach מוסמך בהוראת מדעים במכללה האקדמית אחוה.

 

חדש באקדמיה:

חדש בטכניון: התוכנית להנדסת נתונים ומידע

חדש במכללת ספיר: שיווק טכנולוגי ומדעי המחשב

 

במכללה האקדמית אחוה אמרו כי החקלאות הישראלית עומדת בפני אתגרים רבים, עוד מראשיתה. לישראל אתגרים אקלימיים קשים המחייבים חשיבה יצירתית. במקביל, מתרחשת בה מהפיכה אשר יוצרת הזדמנויות עבור החקלאים. "אגרוטק דומה מאוד לרפואה מדייקת", מספר ראש המחלקה למדעי החיים במכללה האקדמית אחוה, ד"ר אבי רוזנשטראוך, "בשני התחומים מתקיים שימוש בטכנולוגיות וברמת מחשוב מתקדמת כדי שאפשר יהיה לבודד את הפרט ולתת את דרישותיו בתנאים סביבתיים משתנים.

 

חיידקים קוטלי זחלים של מזיקי חקלאות (צילום: פרופ' אילן בן-דוב) (צילום: פרופ' אילן בן-דוב)
חיידקים קוטלי זחלים של מזיקי חקלאות(צילום: פרופ' אילן בן-דוב)

 

באגרוטק היבטים נוספים מתקדמים דוגמת הדברה ביולוגית. עד לא מזמן עסקו בהדברה כימית שנחשבת מאוד מזיקה לסביבה, כיום ישנה מודעות גדולה יותר להדברה הביולוגית, שבאה לתקוף דווקא את המזיק על ידי האויב הביולוגי שלו, ובכך אינה מזיקה לסביבה. במסגרת המגמה באגרוטק, ישולבו הסטודנטים בשנה השלישית ללימודים, במכוני מחקר מובילים ברחבי הארץ, שעוסקים בתחומים שונים בחקלאות מדייקת, הכוללת טכנולוגיות מתקדמות, שימוש בהיי-טק והדברה ביולוגית".

 

פרופ' איתן בן-דוב, מרצה בכיר במחלקה למדעי החיים במכללה האקדמית אחוה, מסביר כי ישנם חיידקים שיכולים לפגוע בחרקים מזיקים ולכן ניתן להשתמש בהם כ"נשק ביולוגי" להדברת המזיקים, כיוון שבגופם של חיידקים מסוימים מצוי גביש חלבוני שהוא רעלן, הפועל במערכת העיכול של החרק, משתק והורג אותו. כיוון שפעילות הרעלן היא ספציפית כנגד סוג או משפחה מוגדרת של חרקים מזיקים, אפשר להשתמש בו ללא חשש של פגיעה בבני אדם, בבעלי חיים ובחרקים מועילים ממינים אחרים.

 

"הדברה ביולוגית היא הדברה ידידותית, שלא פוגעת בסביבה, בחקלאים ובצרכנים. להבדיל מהדברה כימית בה נעשה שימוש בחומרים רעילים וחלקם אף מסרטנים. חומרים רעילים אלו מועברים אלינו באמצעות הפירות והירקות המרוססים, פוגעים בחקלאים, ובנוסף עלולים להגיע למוצרים מן החי דרך שרשרת המזון ואפילו למי התהום", הוא הסביר.

 

בישראל קיימים מפעלים המייצרים תכשירים ביולוגיים ומספר מועט של חקלאים שעברו להדברה ביולוגית. פרופ' בן-דוב מאמין שהמעבר להדברה ביולוגית טמון בחינוך, בהסברה ובמודעות, "ישנם עדיין חקלאים שאינם נחשפו כלל לאפשרויות השימוש בהדברה ביולוגית. למרות זאת, אני אופטימי כיוון שהחלו להתרחש תהליכים המעידים על שינוי מגמה", הוא אמר. "במציאות העכשווית, כאשר המטרה היא מציאת פתרונות חקלאיים יעילים, יציבים ואמינים נדרשים אנשי מקצוע מיומנים שיעמדו בחוד החנית של החידושים הטכנולוגיים בעולם החקלאות ויתנו מענה לצורך המתגבר בחקלאות מדייקת".

 

לדבריו, "במסגרת המגמה באגרוטק - ההיייטק של החקלאות, ובעברית - חקלאות מדייקת, ייחשפו הסטודנטים לכלים מכשוריים מתקדמים מאוד וכן לקורסי אגרוטק בנשואים שונים דוגמת הדברה ביולוגית, יצירת מקורות מזון חלופיים, אוטומציה, מערכות בקרה, קריאת מדדים על ידי לוויינים ועוד. בתוכנית מרצים מומחים בעלי שם עולמי בתחום, בין היתר אנשי המחקר של מכון וולקני, אשר במהלך השנה קיבל פרס מטעם האו"ם על התרומה למחקר במדעי החיים. חוקרי המרכז פורשים בפני הסטודנטים את מחקריהם השונים במטרה להעשירם ולהעניק להם מגוון רחב מאוד. בקרוב, במסגרת התוכנית, אנו מתכננים להוציא את הסטודנטים לקורס אשר ייערך בהולנד ויועבר על ידי מומחים בעלי שם עולמי, במסגרתו תערך למידת אוטומציה ומחשוב בתחום החממות וגידולי השדה. שם הסטודנטים יוכלו להיחשף למידע ולפעילות המתקדמת בעולם בתחום".

 

ד"ר רוזנשטראוך הוסיף: "באגרוטק לומדים את הבעיות והכלים וחושבים הלאה בראייה עתידנית כאשר מייצרים מזונות שונים למשל. זאת מכיוון שבעתיד הלא רחוק, אוכלוסיית העולם תגדל וכתוצאה נזדקק לייצר את המזון שלנו גם בנפחי גובה, גם בים וכן בסביבות שונות לחלוטין מהמקובל כיום. אותן סביבות יאפשרו פתרון לעליית האוכלוסייה שקיימת בעולם. מטרתנו הינה לחשוף את הסטודנטים ליכולות ולכלים המצויים באגרוטק כדי להמשיך ולפתח את חקלאות העולם. כדי להתאים את עצמנו לחיים בעתיד, נצטרך להשתמש בטכנולוגיות שונות וכן להתמודד מראש עם הבעיות העתידיות. החקלאות המדייקת היא אחת התשובות לכך. המכללה האקדמית אחוה חושפת את הסטודנטים לעולם טכנולוגי מתקדם ומרתק של מחקר חקלאי עכשווי ונדרש - אגרוטק".

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אדי ישראל
סטודנטית במעבדה במכללה
צילום: אדי ישראל
מומלצים