שתף קטע נבחר

מחקרים מציגים: הקשר בין פעילות גופנית לבריאות השיניים

אנחנו רגילים לחשוב על האפקט החיובי של פעילות גופנית על גופנו, אבל מעטים יודעים כי קיימת גם השפעה גם על השיניים. מחקרים מהשנים האחרונות מציגים את הקשר ההדוק בין השניים

המודעות לכושר ובריאות, הולכת ועולה בעולם וגם בישראל. מי שעוסק בכך, רגיל לחשוב על סיבולת לב ריאה, אולי אפילו מניעת מחלות לב ושיפור במדדי לחץ דם, סוכרים, שומנים בדם ומחלות רבות נוספות. רק מעטים יחשבו על בריאות השיניים. אך מתברר שיש קשר כזה.

 

מחקר שפורסם בכתב העת החדשותי של האגודה הבריטית לרפואת השיניים מצא שאנשים אשר עושים ספורט באופן קבוע ומעולם לא עישנו הם בעלי סיכוי קטן ב54% מאנשים אחרים לקבלת פריודוטיטיס, דלקת חניכיים כרונית הפוגעת באחיזת השיניים. לא רק זאת. בקרב אנשים שהפסיקו לעשן, אילו שהתחילו לעסוק בספורט הורידו ב-74% את הסיכוי לפריודונטיטיס.

 

סקר של הבחינה הארצית לבריאות ותזונה בארה"ב, מצא גם כי אפילו אנשים שמתאמנים בפעילות ספורטיבית בקביעות לא בכל יום אלא רק שלוש פעמים בשבוע, סיכוייהם לחלות במחלות חניכיים כרוניות קטן ב-33% מאלה שאינם מתעמלים כלל.

 

בריא גם לשינייים. פעילות גופנית (צילום: שאטרסטוק) (צילום: שאטרסטוק)
בריא גם לשינייים. פעילות גופנית(צילום: שאטרסטוק)

 

אחד המדדים השימושיים ביותר בתחום האימון הגופני הוא ה-BMI אותה נוסחה שמתחשבת בגיל, במשקל ובגובה כדי לתת מעין "קריאת כיוון" בריאותית. אנשים בעלי BMI גבוה סובלים לרוב ממחלות השמנה, סוכרת ויתר לחץ דם.

 

קיראו עוד בערוץ בריאות השן

 

במקרים רבים – אלה אנשים שנוטים לאכול סוכרים ולכן טבעי שגם בריאות הפה והמשנן שלהם נפגעת.

 

אולם, הפגיעה היא מעבר לכך. בעיות בריאות המשויכות להשמנה כמו סוכרת ויתר לחץ דם ידועות כפוגעות בבריאות הפה. למעשה, מחקר בכתב עת בתחום מחלות החניכיים מצטט חוקרים מאונ' פלורידה שבדקו את ההשפעה של משקל גוף על בריאות השיניים.

 

המחקר בדק נתוני BMI, אחוזי שומן וצריכת חמצן כדי להעריך כמה בריא היה כל משתתף. לפי המחקר, "אנשים בעלי משקל תקין, שהתעמלו במידה הרצויה והיו בעלי תזונה טובה הם בסיכוי קטן יותר ב-40% ללקות במחלת חניכיים אגרסיבית- פריודוטיטיס, מאשר אנשים שלא שמרו על התנהגויות אלה".

 

כך תשמרו על כושר ועל בריאות השיניים

 

החלפת אלקטרוליטים היא חיונית כאשר אתם מזיעים במהלך אימון

העניין הוא שמשקאות אנרגיה רבים מכילים מרכיבים מזינים לשיניים – כמו סוכר ורמת חומציות גבוהה אבל לא רק. לכן, השאיפה צריכה להיות לחפש עד כמה שניתן פחות משקאות אנרגיה ויותר חלופות טבעיות והבררה הטבעית היא מים.

 

מים מבקבוק או אפילו מהברז הם דרך מצוינת לשמור על המים בגוף בזמן פעילות גופנית. אם אתם רוצים להפוך את זה לבריא יותר, אפשר להוסיף זרזיף מיץ לימון או קורט מלח כשר כדי להשיג יותר מינרלים, טעם ולהחזיר לגוף אלקטרוליטים.

 

מי קוקוס

מי קוקוס טבעיים ללא תוספות הם מאוד בריאים. לא רק שהם מחזירים לגוף הרבה מים, יש להם גם תכונות נגד דלקות והם עוזרים לאזן את רמות הגלוקוז והאינסולין בגוף.

 

נשימה דרך האף

בעוד שנשימה דרך הפה מייבשת את הפה ומעלה את הסיכוי לבעיות בשיניים, נשימה דרך האף יכולה להגן על השיניים ויש לה יותר יתרונות פיזיולוגיים. לדוגמה, האף ורקמות הסינוסים מפיקים חנקן חמצני בנשימה דרך האף, שמגביר את ספיגת החמצן בריאות ועוזר להנמיך את לחץ הדם.

 

יחד עם זאת, לעיתים המתאמנים נוטים להדק את שינהם בזמן אימון דבר שעלול לגרום לשחיקת שיניים או אף לשברים וסדקים בשיניים.

 

בספורט הכולל פעילות ומגע פיסי ואף בפעילות בחדר כושר יש המלצה לשימוש בסד הגנה ספורטיבי על השיניים שיותאם אישית למשנן המטופל וימנע פגיעה טראומטית לשיניים.

 

משטר היגיינה דנטלית

כמובן ותמיד - היצמדות למשטר היגיינה דנטלית יעזור לשמור על בריאות הפה.

 

כמה דברים שתמיד כדאי לעשות במסגרת משטר זה:

לצחצח שיניים לפחות פעמיים ביום ורצוי אחרי כל ארוחה, כשתי דקות כל פעם.

שימוש בחוט דנטלי ועזרים אחרים בהתאם להמלצות רופא השיניים והשיננית ושטיפת פה בשטיפות המכילות פלואוריד.

בדיקה אצל רופא שיניים וניקוי השיניים אצל שיננית כל חצי שנה.

 

הכותב הוא הרופא הראשי של רשת כללית סמייל מומחה לרפואת שיניים ציבורית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הקשר בין פעילות גופנית לבריאות הפה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים