שתף קטע נבחר

"שירות הריגול" של פייסבוק והקשר הישראלי

"וול–סטריט ג'ורנל" מדווח שפייסבוק עוקבת אחרי הרגלי השימוש של גולשים באפליקציות מתחרות - בעזרת האפליקציה החינמית של אונאבו הישראלית, שאותה רכשה לפני ארבע שנים

 

מארק צוקרברג ()
מארק צוקרברג

 

פייסבוק עוקבת ומנטרת הרגלי שימוש של גולשים באפליקציות של חברות מתחרות באמצעות טכנולוגיה של חברת אונאבו הישראלית, שאותה רכשה לפני ארבע שנים - כך פרסם אתמול (יום א') "וול־סטריט ג'ורנל". על פי הדיווח, הנתונים שסיפקה אונאבו היו בין הגורמים שהובילו את פייסבוק לרכוש את וואטסאפ.

 

אונאבו נרכשה על ידי פייסבוק ב-2013 תמורת כ־150 מיליון דולר. החברה, שפועלת עדיין ממשרדי פייסבוק בתל־אביב, מפעילה אפליקציה חינמית ((onavo protect להגנת מידע וניהול נתוני גלישה. אם הורדתם את האפליקציה, היא מנתבת את הגלישה שלכם דרך שרתי פייסבוק - וכך מסוגלת פייסבוק לנטר באופן רציף את הרגלי השימוש שלכם בטלפון. למשל, באילו אפליקציות השתמשתם, כמה זמן, ומה עשיתם בהן.

 

נתוני שימוש כאלה מהווים מידע יקר ערך עבור פייסבוק. על פי הדיווח, הנתונים שהפיקה פייסבוק מאונאבו גרמו לה להבין את הדומיננטיות ואת ההצלחה האדירה של וואטסאפ במדינות שונות בעולם. למשל, פייסבוק גילתה שבספרד 99% מבעלי מכשירי אנדרואיד משתמשים בוואטסאפ. כל זה, על פי הדיווח, סלל את הדרך להחלטה לקנות את וואטסאפ בסכום שהגיע ל־22 מיליארד דולר - הרכישה הגדולה ביותר בתולדותיה.

 

 

לאחרונה ידעה פייסבוק - באמצעות המידע של אונאבו - לזהות את הפופולריות הגואה של אפליקציית הווידיאו הישראלית "האוס-פארטי", ובעקבות זאת אף החלה במגעים לרכישתה. הרכישה לא יצאה לפועל, ובמקום זאת החלה פייסבוק לפתח אפליקציה דומה שתתחרה בה ישירות.

 

באמצעות אונאבו ידעה פייסבוק גם על מגמת ההאטה בגידול מספר המשתמשים של המתחרה המרה סנאפצ'ט, עוד לפני שהדבר פורסם בדוחות הרשמיים.

 

פייסבוק אינה חריגה: כל חברה מפעילה שיטות שונות כדי לעקוב אחר טרנדים ואחר מצב המתחרות שלה כדי לדעת מה קורה בשוק. פייסבוק מסרה בתגובה לפרסום כי "אתרים ואפליקציות רבים נוהגים להשתמש בשירותי מחקר שוק לאורך השנים. אנחנו משתמשים בשירותים חיצוניים נוספים כדי להבין את השוק ולשפר את השירותים שלנו. כאשר אנשים מורידים את אונאבו מובהר להם איזה סוג של אינפורמציה נאספת וכיצד נעשה בה שימוש".

 

לפני שנרכשה על ידי פייסבוק, אונאבו הפעילה גם אפליקציית כיווץ מידע שאיפשרה לחסוך בחבילת הגלישה בחו"ל, וכן אפליקציות נוספות - אך כל אלה נסגרו בשנים האחרונות.

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
מארק צוקרברג. "שואב מידע"
צילום: Gettyimages
מומלצים