שתף קטע נבחר

תפנו מקום בלב

בשבוע הבא ייערך לראשונה פסטיבל מוזיקה ספרדית במרכז להיסטוריה יהודית במנהטן. דיוויד סררו, זמר אופרה מצליח ויוזם הפסטיבל, מסביר מדוע החליט לנסות ולהציל את הסגנון ההיסטורי הזה

בימי הביניים ובימים שאחרי גירוש ספרד, החלו היהודים לגבש את תרבות המוזיקה שלהם. הלדינו השתלבה עם תרבות המדינות הערביות והמוזיקה המזרחית המגוונת, והפכה לניגון שליווה את היהודים הספרדים מאז ועד היום. מפתיע לגלות שעל אף תפקידה המרכזי בתרבות היהודית וגם בעולם המוזיקה, היא טרם זכתה לחגיגה משלה באמריקה.

 

זמר האופרה המצליח דיוויד סררו, החליט לעשות מעשה ויעלה בשבוע הבא את ה-AMERICAN SEPHARDI MUSIC FESTIVAL, הפסטיבל למוזיקה ספרדית במרכז להיסטוריה יהודית במנהטן. "התרשמתי מאוד מהתפתחות התרבות היידית בניו יורק", הוא מספר בראיון מיוחד ל'ידיעות אמריקה'. "יש פסטיבלים, תיאטראות ומעולם לא ראיתי אירוע סביב המוזיקה הספרדית. המוזיקה שמתפתחת כבר מאות שנים, עם כל כך הרבה עושר, סגנונות, שפות. רציתי לפתח את זה".

 

"זו תרבות שהולכת ונעלמת וזה חשוב לי". סררו ()
"זו תרבות שהולכת ונעלמת וזה חשוב לי". סררו

 

 

סררו נולד בפריז, לאב ממוצא מרוקאי ואם ישראלית. עברית הוא לא ממש מדבר, אבל מספר שהגיע לא מעט פעמים להופיע כזמר אופרה בארץ. לניו יורק הוא עבר כבר לפני 15 שנים כשחקן וזמר אופרה. עם ההצלחה, הגיע להופיע במדינות כמו צרפת, אנגליה, רוסיה ויפן. לכל אחת מאלו, הוא מספר, הביא עימו את הסגנון הספרדי. "אני מביא את התרבות שלי לכל הופעה. למדתי אופרה מאוד קלאסית אבל כשאני על הבמה אני מאוד גאה בשורשים שלי ומשלב אותם בקטעים שאני מציג. בסוף ההופעות, הקהל כבר מקבל את הסגנון הזה באופן טבעי".

 

מי שלא מכיר את המוזיקה היהודית-ספרדית, יכול לחשוב שמדובר בסגנון של מוזיקה ערבית. סררו עומד על ההבדלים. "לצמצם מוזיקה ספרדית ליהודית זה כמו לתת שייקספיר רק לבריטים", הוא טוען. "ספרדי במוזיקה פותח מנעד רחב של סגנונות, של פיסות היסטוריה שמתחברות. זה יהודי, ערבי, צועני לירי, אופראי וזה שמח ועצוב גם יחד. מדובר באחד מסגנונות המוזיקה העתיקים ביותר של מאות שנים וכזה שעדיין נשמע כל כך עדכני. והמילים, גם הן נעות על ציר הזמן ורלוונטיות גם היום".

 

מופיעה גם במדינות ערב. פרנסואז אטלן ()
מופיעה גם במדינות ערב. פרנסואז אטלן

 

אחרי שקיווה להרחיב את העבודה באופרה עם הסגנון הספרדי מהבית, פנה לפדרציה ליהדות ספרד בניו יורק וביחד העלו בשנה שעברה שלושה מחזות שעיבד. "עשיתי את שייקספיר, מאותלו בסגנון מרוקאי, שיילוק בלדינו ועד נובוקו בסגנון ספרדי עיראקי. זו הייתה הפעם הראשונה שהדמויות הועלו על ידי יהודי וגם דרך הסגנונות של המוזיקה הספרדית. התגובות היו נלהבות”. ההחלטה להעלות את הפסטיבל הספרדי הראשון בניו יורק באה בתקווה לחגוג את המוזיקה העשירה של יהודי ספרד ולחשוף אותה בקרב קהילות רבות ככל שאפשר, לא רק הקהילה היהודית. "אני לא אוהב לערבב דת ומוזיקה. הסיבה שהפסטיבל מכונה ספרדי ולא מוזכרת היהדות, היא כי חשוב לי שכולם יגיעו. לא צריך להיות יהודי כדי לאהוב את המוזיקה הספרדית העשירה שלנו. זה מאוד חשוב. גם מוצרט היה קתולי ולא צריך להיות קתולי כדי לאהוב את מוצרט. רציתי לפתוח את המוזיקה הזו בפני כמה שיותר אנשים. זו תרבות שהולכת ונעלמת וזה חשוב לי".

 

שני מופעים. ג'ררד אדרי ()
שני מופעים. ג'ררד אדרי

 

את הפסטיבל יפתחו מופעים של אמני המוזיקה הספרדית הידועים, ביניהם ג'ררד אדרי, שיעה קונצרט מגוון עם שלל הסגנונות של הז'אנר. אחריו תעלה פרנסואז אטלן, זמרת אנדלוסית מפורסמת שמופיעה בכל מדינות ערב, ולא מעט מגיעה להופיע גם בישראל.

ביום השני תעלה שרה ארואסטה שתסביר לעומק את ההיסטוריה המסועפת של המוזיקה של יהודי ספרד, על הלדינו ועל כל אותם מרכיבים שעשו אותה למה שהיא. בנוסף יערכו מופעים של אדרי, של נאשז, והרכבים צעירים נוספים שיחברו בין סגנונות כמו ג'אז ועוד עם מוזיקה ים תיכונית וספרדית.

 

בערב האחרון של הפסטיבל יופיע המוזיקאי איתמר בורוכוב וגם סררו שיחתום את הפסטיבל עם מופע אופרה ספרדית. "במופע אשלב בין הקלאסיקות ובין ההומור הספרדי. כשמדברים על הומור יהודי, זה בדרך כלל משהו אשכנזי יותר, יידי, אבל לא רבים נחשפו להומור של יהודי ספרד, שהוא עשיר ומיוחד, חשוב לי להציג אותו".

 

סררו מספר שישמח לראות ישראלים בפסטיבל ולקוראי ידיעות אמריקה מציע כרטיסים ב-10 דולר בלבד.

הכנסו ל- americansephardimusicfestival.com עם הקוד YEDIOT.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אדרי. פסטיבל המוזיקה הספרדית
מומלצים