שתף קטע נבחר

כבר לא צריך לסבול: להקל על תסמיני גיל המעבר

העלייה בתוחלת החיים גורמת לכך כי כשליש מהחיים, נשים חיות לאחר גיל המעבר. איך יודעים שהוא התחיל, מה אפשר לעשות נגד התסמינים שמעיבים על השיגרה ולמה חשוב לעשות שינוי באורח החיים דווקא בגיל הזה?

בשיתוף חברת רפא

 

זה מתחיל לרוב עם שיבושים במחזור. הוא מפסיק להיות סדיר ולפעמים אף נעלם לכמה חודשים. בסמוך לכך את עלולה למצוא עצמך מתעוררת תכופות בלילה עם גלי חום והזעות, לחוש במשך היום עצבנות יתר, דפיקות לב, ואפילו הזיכרון אינו מה שהיה.

 

הרוב המוחלט של הנשים יחוו בשלב מסוים בחייהן ממספר תסמינים המאפיינים את גיל המעבר. הן ירגישו את השינוי הטבעי, ולעתים הבלתי נסבל, שעובר גופן עם הירידה ביכולת ייצור ההורמונים הנשיים ובראשן הורמון האסטרוגן.

 

ככה נוהג גוף האישה מאז ומעולם, אך כיום זו כבר אינה גזירת גורל שיש להשלים עמה ולשמחתנו קיימים פתרונות טיפול יעילים המאפשרים לשנות מצב זה באופן דרמטי, ולרוב להעלים את התסמינים לחלוטין, וגם להאט תהליכי מחלה כרוניים המואצים לאחר גיל המעבר.

 

להתמודד עם גלי החום. גיל המעבר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להתמודד עם גלי החום. גיל המעבר(צילום: shutterstock)

 

זיהוי תסמיני גיל המעבר

אם כך היכן הבעיה? מודעות נמוכה אצל נשים לזיהוי של תסמיני גיל המעבר, ואולי גם חשש להודות שהן נכנסו לתקופה זו בחייהן. ההדחקה, הרצון להימנע מתרופות והחשש הלא מוצדק מכך מעכבים את ההבנה שהגיעה העת לטפל בבעיה, גורמים לכך כי רק נשים מעטות יחסית לפנות לייעוץ רפואי ולקבל טיפול.

 

בחלק מהמקרים מדובר בניסיון לטמון את הראש בחול ופשוט להמתין שהסימפטומים יעברו מאליהם. לרוב, מי שסובלת מתסמיני גיל המעבר תסבול מהתסמינים תקופה ממושכת.

 

מחקר שהתפרסם בכתב העת המדעי JAMA בשנת 2015 מצא שהתקופה הממוצעת בה אישה חווה תלונות הקשורות לגלי חום של גיל המעבר היא כ-7 שנים. בתקופה כה ארוכה וללא טיפול, עלולים התסמינים בהחלט לפגוע משמעותית באיכות חיי היום יום, המשפחה, הזוגיות והקריירה.

 

גיל המעבר, בראש ובראשונה, הינו צומת משמעותי בחיי האישה. הוא משתנה מאישה לאישה ויש כאלו שחוות אותו כבר בשנות הארבעים לחייהן ויש אשר יגיעו אליו בגיל מאוחר יותר. גיל המעבר מתרחש בממוצע בגיל 51.

 

בישראל, כמיליון נשים מעל גיל 45 ועם העלייה בתוחלת החיים יותר ויותר נשים יחיו לאחר גיל המעבר. למעשה כיום, יותר משליש מחיי האשה מתרחש לאחר גיל המעבר. כבר עתה מדובר במעל לרבע מאוכלוסיית הנשים בישראל.

 

בתקופה זו השחלות מפסיקות לתפקד, וחלה ירידה בייצור ההורמון הנשי החשוב בגוף - האסטרוגן. הירידה או ההפסקה בייצור האסטרוגן מביאה עמה את הסערה ההורמונלית ואת השינויים הרבים העוברים על הגוף.

 

כאמור, לרוב, הדגל האדום הראשון יתבטא בחוסר סדירות של המחזור החודשי. מכאן, כל אישה עלולה לחוות מגוון נרחב של תסמינים העלולים להופיע בעוצמות שונות, ולעתים רק תסמין אחד ממכלול הסימפטומים המיוחסים לגיל המעבר.

 

ירידה במצב הבריאות הכללי

התסמינים השכיחים ביותר הם גלי חום, הזעות לילה שמעירות מהשינה, שינויים במצב הרוח העלולים להתבטא בעצבנות, לעתים בדכדוך או אפילו דיכאון של ממש, הפרעות שינה ועייפות מצטברת, דפיקות לב, דלקות שתן מרובות, ירידה בליבידו, יובש בנרתיק ועוד.

 

בגיל המעבר ישנה עלייה ניכרת בבעיות בתפקוד המיני כששתי הבעיות העיקריות הן ירידה בחשק המיני והפרעה בקיום יחסי מין בשל יובש נרתיקי, היעדר סיכוך, כאבים בזמן יחסים ודימום.

 

למרבה הצער, בעיות בתפקוד מיני לרוב לא מדווחות, לא מאובחנות ולא מטופלות, למרות אפשרויות הטיפול הקיימות היום. על אף השכיחות הגבוהה של הבעיה רק מיעוט מהנשים פונה ביוזמתו לקבלת עזרה.

 

השינוי ההורמונלי בגיל המעבר גורם גם לירידה במצב הבריאות הכללי ועל כן אנו עדים לא פעם גם לתחילת הופעתן של מחלות כרוניות שונות כמו מחלות לב וכלי דם, יתר ל"ד, סוכרת, שומנים מוגברים בדם, השמנה בטנית, אוסטאופורוזיס, כאבי פרקים, שינויים בעור, ועוד.

 

עד גיל המעבר כמעט ולא נמצא נשים המאושפזות בטיפול נמרץ לב וזאת הודות להשפעה המיטיבה של האסטרוגן על הלב. מנגד, אחרי גיל המעבר תמונת המצב זהה בכל האמור ליחס שבין נשים לגברים הסובלים מבעיות לבביות.

 

דיכאון או דכדוך גם הוא תסמין מוכר, אך לעתים אישה תחווה דיכאון שאינו קשור בהכרח לכך שהיא סובלת מגיל המעבר. על מנת לאבחן כל אחת באופן מיטבי יש לבחון ראשית האם היא גם חווה הפסקה או אי סדירות במחזור החודשי ובנוסף, האם היא סובלת מתמונה כוללת יותר של תסמינים, כזו שעלולה להצביע על קשר כלשהו לשינוי ההורמונלי בגוף.

 

כיום, ישנו מנעד אפשרויות רחב להקלה משמעותית של התסמינים - החל בהשלמת ההורמונים החסרים, וכן נטילת תוספי תזונה או תרופות ממקור צמחי. חשוב להיות קשובים לגוף ולגשת לייעוץ אצל רופא הנשים, להכיר ולשמוע על האפשרויות שלך להיטיב עם המצב.

 

בשונה מבעבר, נשים בגיל המעבר נמצאות בשיא חייהן. הן פעילות, קרייריסטיות, בעלות משפחה ועסוקות בפעילויות פנאי ועל כן אין שום סיבה בעולם להמשיך לסבול מפגיעה באיכות החיים.

 

גיל המעבר מהווה הזדמנות מצוינת לשינויים בחיים, לבדיקה והערכת המצב הגופני ולמעבר לאורח חיים בריא יותר. מעבר לבדיקות שגרתיות ולצד מעבר לתזונה בריאה ככל האפשר, פעילות גופנית מותאמת.

 

מומלץ, למי שסובלת מגלי חום או תופעות אחרות של גיל המעבר לפנות לייעוץ מקצועי לרופא מומחה בתחום. היום ניתן לעזור על ידי מתן הורמונים חליפיים או גם טיפולים לא הורמונליים ושינויי התנהגות.

 

ד"ר צבי זהבי, מומחה לגינקולוגיה ואחראי על מרפאת גיל המעבר במרכז בריאות האשה בתל אביב

 

בשיתוף חברת רפא

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גיל המעבר. כבר אין הגנה מפני התקף לב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים