שתף קטע נבחר

החלום ושברו

קרוב למיליון צעירים שרויים היום במתח גדול לקראת הכרזת הממשל על ביטול או שינוי תכנית DACA שאפשרה לילדי מהגרים לא חוקיים שהגיעו לארה"ב לעבוד ולחיות כאן, לראשונה, בחופשיות. האיומים לתביעות כבר בדרך

בלי שממש שמנו לב, הליין אפ הממשלתי באמריקה עבר לפורמט משובח של תוכנית ריאלטי. דרמות, שערוריות, טוויסטים בעלילה ו'טו בי קונטיניוד' שאף פעם לא מפסיק להפתיע. גם הודעות רשמיות מקבלות את היוקרה של פרומואים שלא היו מביישים את פרק הגמר של 'הרווק'. השבוע, בין סופה, לחומה וגרעין, עצרו את נשמתם גם 800,000 אמריקאים ובני משפחותיהם, כשציפו בלב דופק להחלטתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בנוגע לגורלם.

 

מאות האלפים שמצאו את עצמם חרדים לגורלם הם ה'דרימרס', בני נוער וצעירים שהגיעו לארה"ב עם הוריהם באופן לא חוקי לפני שנים רבות, כשהיו ילדים. בשנת 2012 הודיע הנשיא לשעבר ברק אובמה על תכנית DACA , תכנית ששחררה אותם מהחושך אל האור, תכנית שאפשרה להם, שגדלו כאמריקאים בכל מובן, לנהל חים רגילים, להתפתח באופן מלא ולהשתלב בלימודים ובעבודה.

 

גם אלו שחגגו את אותה החלטה, לא קיבלו את הזכות הגדולה הזו בקלות. הצעירים נדרשו להציג גיליון הרשעות נקי ולעמוד בתנאים שהציבה התכנית. מבין קרוב למיליון צעירים שכלולים בתכנית, רבים מגיעים מדרום אמריקה. 200,000 מהם בקליפורניה ו100,000 על פי הערכות מטקסס, איזור שרק בשבוע שעבר ספגו בו מכה קשה מנשוא.

 

"יש לי לב גדול". טראמפ (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"יש לי לב גדול". טראמפ(צילום: רויטרס)

 

הנשיא טראמפ, עוד בימי הקמפיין הסוערים, העלה את בעית המהגרים באמריקה לראש סדר היום. הוא התחייב עוד אז לבטל את התוכנית לחולמים הצעירים וטען שגם ילדי אמריקה רוצים לחלום, אך הם להגדרתו 'הפסיקו לחלום', רבות, רמז, בגלל הנטל של המהגרים ומשפחותיהם. ובכל זאת, מאז שנכנס לתפקידו, החל להתבטא באופן קצת שונה. בין השאר טען בראיון שליבו רחב, והצעירים הנהנים מהגנת DACA לא צריכים לדאוג. עכשיו, הוא כבר נשמע אחרת. בטרם ההכרזה הגדולה בצהרי יום שלישי, טענו מסביב כי טראמפ יבטל את התוכנית, אולם יאפשר למי שנהנו ממנה עד כה להישאר בארה”ב עד לפקיעת רישיון העבודה שלהם. השמועות טענו כי טראמפ צפוי להודיע על ההחלטתו שתיכנס לתוקף רק בעוד חצי שנה, מה שיאפשר פרק זמן נוסף לדיונים מול הקונגרס בנושא כדי למצוא חלופות, מה שמסתכם בעוד החלטה בלי החלטה.

 

בימים שקדמו להחלטה, עלוגם יותר ויותר קולות של רפובליקנים שחששו מביטול התכנית. "זה רק צודק שיהיה מחיר והשלכות עבור אלו שנכנסים למדינה הזו באופן לא חוקי", קרא ג'יימס לנקפורט, הסנטור מאוקלוהומה. "אבל", הוסיף, "כאמריקאים אנחנו לא נותנים לילדים לשלם על ההחלטות של ההורים שלהם". הוא הוסיף ואמר שעל הקונגרס לתקן ולרענן את ההחלטות המיושנות של אמריקה להגדרתו, בנושא ההגירה בקשותיהם של גורמים במפלגה הרפובליקנית. גם רפובליקנים בכירים נוספים, בהם יו"ר בית הנבחרים פול ראיין, קראו לטראמפ להשאיר את התוכנית ולא לבטלה. "אני לא חושב שהנשיא צריך לעשות זאת", טען ראיין בראיון. "אני מאמין שזה משהו שהקונגרס צריך לתקן. אלה ילדים שלא מכירים אף מדינה אחרת".

 

ראיין והרופבליקנים לא היו היחידים. מאות אנשי עסקים קראו לנשיא ארה"ב דונלד שלא לבטל את התכנית, אשר הניבה גם עבורם, מאגר עובדים חדש ובלתי מבוטל. מנכ"לים של חברות כמו אמזון, אפל, פייסבוק, ג'נרל מוטורס, גוגל, מיקרוסופט ואחרים שלחו לנשיא מכתב וביקשו ממנו לשקול שוב את ההחלטה. "הצעירים האלו חיוניים לעתיד החברות שלנו והכלכלה שלנו", כתבו. "איתם אנחנו צומחים ומייצרים משרות. הם חלק מהסיבה לכך שעדיין יש לנו יתרון תחרותי גלובלי". בבכירים במכתבם, הפצירו בקונגרס לאשר חוקים שמסדירים את מעמדם של הצעירים שחברים בתכנית.

 

יכריז על החלטה של הנשיא. סשנס (צילום: AP) (צילום: AP)
יכריז על החלטה של הנשיא. סשנס(צילום: AP)

 

מנכ"ל אפל טים קוק ציין כי 250 מעובדיו באפל הועסקו במסגרת התוכנית וכי הוא עומד לצדם. "יש להם אהבה מיוחדת לארץ הזאת, משום שהם לא יכולים לקחת את החיים פה כמובנים מאליהם. הם מבינים את כל ההזדמנויות שיש להם ורק רוצים הזדמנות לשרת את ארצם והקהילה שלהם" כתב בפוסט מארק צוקרברג. "מגיעה להם הזדמנות", הוסיף מנכ"ל פייסבוק ואחד ממייסדי ארגון FWD.US, ארגון שמבקש לקדם הגירת בעלי כישורים מקצועיים גבוהים ולסלול דרך לקבלת אזרחות עבור 11 מיליון המהגרים הלא חוקיים שכבר נמצאים בארה"ב. "אני תוצאה של שני מאפיינים ייחודיים לארה"ב", כתב סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט, בעצמו מהגר שהגיע לארה"ב בגיל צעיר. "כושר ההמצאה שבזכותו הטכנולוגיה האמריקאית הגיעה אליי למקום שבו גדלתי והציתה את החלומות שלי, ומדיניות ההגירה הנאורה שאפשרה לי ללכת בעקבות החלומות שלי".

 

המתנגדים לתכנית טוענים כי המהגרים הצעירים תופסים מקומות עבודה לאזרחים אמריקנים, מה שמוביל לעלייה באבטלה. התביעות נגד ביטול ההחלטה כבר הביאו לאיומים משפטיים רבים, ביניהם מניו יורק, לוס אנג'לס ועוד. בניו יורק, המושל קואמו והיועץ המשפטי אריק שניידרמן הכריזו לתבוע את טראמפ באם תבוטל ההחלטה. "ההחלטה של הנשיא תשפיע על חייהם של מאות ואלפים שמאז ומעולם קראו רק לאמריקה 'בית'". הצהירו כשהסבירו את עמדתם וההחלטה להוביל את הביטול לבית המשפט.

 

הרעיון לבטל את התוכנית ולדרוש מהקונגרס להביא לפתרון חלופי בתוך חצי שנה, דווקא התקבל באהדה מצד כמה נציגי קונגרס. הסנטור לינדסי גרהאם מ0דרום קרולינה למשל, טען כי יתמוך בהחלטה בהחלטה והוסיף כי הוא, ביחד עם הסנטור הרפובליקני דיק דרבין כבר הציגו הצעה חלופית. "תמיד האמנתי הייתה החלטה שלא אמורה הייתה להיות של נשיא. אני גם מבין את מצוקתם של אותם צעירים", הוסיף והתייחס לכל אותם צעירים שברוב המקרים כלל אינם מכירים חיים בשום מקום אחר מלבד ארה"ב. צעירים שחיים וחולמים באנגלית, שהתחנכו פה, גדלו עם הרעיון של החלום האמריקאי, וכאלו שרק לפני חמש שנים חשבו שכשנשיא ארה"ב מושיט להם את היד, זה בטוח להושיט אותה בחזרה ולצאת אל האור בתקווה להפוך אזרחים מן המניין. "אני מבין שהם לא מכירים דבר מלבד אמריקה",סיכם גרהאם.

 

בריאליטי של חייהם, ממתינים במתח שאין כנראה שני לו, מאות אלפי צעירים שלא ממש יודעים, לאן ימשיכו מכאן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"גם ילדי אמריקה רוצים לחלום". טראמפ
צילום: AFP
מומלצים