שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

עבודה מועדפת על הירדניות - מתדלקות

המחזה של נשים שעובדות במקצועות שנתפשים כ"גבריים" נחשב לנדיר בממלכה הערבית, אולם המחסום המגדרי הולך ונשבר כשהדוגמה האחרונה היא 30 צעירות שהחלו לעבוד כמתדלקות בעמאן: "יש מורים ומורות, שוטרים ושוטרות, רופאים ורופאות אז אין בעיה שאישה תתדלק אוטו"

 

 

מזריקות דלק למהפכה המגדרית: בישראל זה נחשב כבר שנים רבות למראה שכיח ברחבי המדינה - צעירות לבושות סרבלים עומדות בחוץ בגשם ובשמש היוקדת ומתדלקות כלי רכב בתחנות דלק. בירדן השכנה החברה עדיין מסורתית ברובה, הבנות לא הולכות לצבא והמחזה של נשים שעובדות במקצועות שנתפשים בממלכה כגבריים נדיר ביותר, אבל נראה שלאט לאט הולך ונשבר המחסום המגדרי כשלא מעט צעירות ירדניות בוחרות לעבוד כמתדלקות.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בימים האחרונים נפוץ בממלכה סרטון וידאו שמתעד את הנסיכה בסמה, בתו של המלך טלאל המנוח (סבו של המלך עבדאללה), מפתיעה צעירות ירדניות שעובדות בתחנת דלק בעמאן. "קבוצה של נשים עובדות בתחנת הדלק Jo Petrol ובביטחון מלא מתגברות על כל המכשולים כדי שיהיו להן ולמשפחותיהם חיים מכובדים. הן ראויות מאיתנו לכל ההבנה והעידוד", נכתב בדף הפייסבוק הרשמי של הנסיכה שלחצה בחום את ידיהן של העובדות ושל הלקוחות בתחנה.

 

מי שמובילה את היוזמה להעסיק נשים בתחנות דלק בירדן היא החברה לשיווק תוצרי דלק Jo Petrol, שהחלה להכשיר 30 צעירות כמתדלקות בתחנת דלק בעמאן. שש נשים כבר סיימו את ההכשרה ונחשבות לעובדות מן המניין. מטרת היוזמה היא גם להיאבק בשיעור האבטלה הגבוה בקרב נשים בירדן וגם, כאמור, לנפץ את המוסכמות החברתיות.

 

"זה מקצוע כשאר המקצועות"

אמל אל-ח'טיב, אחת מהמתדלקות החדשות, אמרה בכתבה ששודרה ברשת אל-ערבייה הסעודית : "זה מקצוע כמו שאר המקצועות. אין הבדל בין העבודה של הגבר לבין העבודה של האישה משום שלדעתי יש שוויון ביניהם בכל דבר. האישה מורה והגבר מורה. יש גם נשים רופאות וגם גברים רופאים. יש שוטרים ושוטרות, אז זה שגרתי ואין בעיה שאישה תתדלק או שהגבר יתדלק". בכתבה שפורסמה ברשת אל-ג'זירה ציינה המתדלקת הצעירה שאמנם יש קצת אנשים שמתקשים לקבל את הרעיון שאישה עובדת בתחנת דלק, אבל ציינה שרבים אחרים דווקא מקבלים אותו ומעודדים נשים לעבוד במקצוע.

 

אחד מהלקוחות בתחנת הדלק בעמאן הביע את שביעות רצונו מהמהלך של העסקת נשים בתחנות דלק, ואמר לרשת אל-ערבייה: "זה ישים קץ לתרבות הבושה ויעודד את הצעירים המובטלים לעבוד. זה מאוד יפה ואני מעודד את זה".

 


הנסיכה בסמה קפצה לבקר את המתדלקות הצעירות ודיברה גם עם חלק מהלקוחות ()
הנסיכה בסמה קפצה לבקר את המתדלקות הצעירות ודיברה גם עם חלק מהלקוחות



ח'אלד א-זועבי, מנהל חברה שחולשת על תחנות דלק רבות בירדן, אמר שהמתדלקת יכולה להתקדם לתפקיד של מנהלת ולמפקחת ראשית: "התחלנו את היוזמה מנקודת ההנחה הזו וזה התקבל יפה בקרב החברה המקומית".

 

"לא הייתי נותנת לבנות שלי לעבוד כמתדלקות"

עם זאת, כפי שצוין, לצד העידוד יש מי שמשמיע קולות אחרים. "אנחנו חברה מזרחית וחברה ערבית שלא מקבלת רעיון כזה עבור הבת. זה לא קשור לאיך שהיא נראית או לחיג'אב שלה. אני מדברת על היחס לאופי החיים אצלנו", אמרה אישה ירדנית אחת שהגיעה לתחנת הדלק בעמאן בראיון לאל-ג'זירה. היא הוסיפה שלא הייתה נותנת לבנות שלה לעבוד כמתדלקות. חברתה שנהגה באוטו התערבה בראיון ואמרה: "והיא בכלל דיילת". האחרונה ענתה לחברתה שזה שונה כי לא מדובר כאן בעבודה ברחוב, אך הנהגת לא הסכימה עם דבריה ואמרה שעבודת המתדלקת מעידה על כוח.

 

"נשים בדרך הכבוד", הייתה הכותרת של מאמרו של פהד אל-ח'ייטאן בעיתון הירדני א-רד שהציג את הנתונים המדאיגים על האבטלה בקרב הנשים בירדן. לפי אותם נתונים, שהסתמכו על המספרים של הלמ"ס הירדני, שיעור האבטלה בקרב נשים בממלכה עומדעל  33 אחוזים לעומת 14 אחוזים בקרב הגברים. אך הנתונים המדאיגים לא פחות מדברים על 54 אחוזים אבטלה בקרב נשים עם תואר ראשון ומעלה לעומת 21 אחוזים בקרב הגברים באותו מצב. נתונים עגומים אלה מסבירים את הרצון של לא מעט ירדנים לפתוח את שוק העבודה בפני נשים - גם במקצועות שנחשבו עד כה לטאבו.

 

ירדן איננה המדינה הערבית היחידה באזור שבה נשבר הטאבו במקצועות שנתפשים כ"גבריים". במצרים, למשל, דיווחו בשנה שעברה על צעירות שהחלו לעבוד בתחנות דלק, ובלבנון החלו נשים לעבוד בתחנות דלק ב-2011.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחזה לא שכיח בירדן. מתדלקת בעמאן
מומלצים