שתף קטע נבחר

שתיקת הארכיון: יוטיוב מוחקת את מלחמת סוריה

בזה אחר זה נסגרים בחודשים האחרונים ערוצי יוטיוב המציגים סרטוני זוועה ממלחמת האזרחים - מהתקפות כימיות, דרך הפצצות ילדים ועד עריפות ראשים. לפי המדיניות החדשה של יוטיוב כל אלה אלימים מדי ואינם ראויים לצפייה. פעילים סורים מזהירים: נאבד מאות אלפי סרטונים עם ראיות לפשעי מלחמה

מלחמת האזרחים של סוריה היא אחת המלחמות האכזריות ביותר שהעולם ידע – וגם אחת המצולמות בתולדותיו. מאות אלפי סרטוני חובבים שהועלו ליוטיוב מתעדים כל רגע במלחמה הנמשכת כבר כמעט שבע שנים – מערים תחת הפצצות ועד רגעים אינטימיים של אב המערסל את ילדיו המתים.

ההודעה שקיבלה רשת "שאם". הערוץ שלכם לא קיים עוד (צילום: AP) (צילום: AP)
ההודעה שקיבלה רשת "שאם". הערוץ שלכם לא קיים עוד(צילום: AP)

פעילים סורים חוששים כעת שכל ההיסטוריה המצולמת הזו עלולה להימחק, משום שיוטיוב החלה לנקוט מדיניות חדשה בכל הנוגע לתכנים אלימים. בחודשים האחרונים אימצה ענקית הווידאו מדיניות שלפיה כל סרטון הנחשב בוטה מדי או כזה התומך בטרור יוסר משרתיה, ומאות אלפי סרטונים המתעדים את מלחמת האזרחים נעלמו מיוטיוב ללא הודעה מוקדמת. הפעילים מזהירים כי בשל הצעד הזה עלול העולם לאבד ראיות חשובות מאוד להפרה של זכויות אדם – וכי כך מאבדים אנשי האופוזיציה בסוריה ערוץ תקשורת קריטי אל העולם שבחוץ.

 

הפעילים ממהרים להקים ארכיונים חלופיים, אבל הם מכירים בכך ששום דבר אינו יכול להחליף באמת את יוטיוב בשל התשתית הטכנולוגית שלה והגישה הנוחה אליה מרחבי העולם כולו. "זה כאילו אנחנו כותבים ספר זיכרונות – לא ספר הזיכרונות שלנו אלא של צד שלישי. אין לנו שליטה עליו", אומר האדי אל-חטיב, מייסד "הארכיון הסורי". ארגונו נוסד ב-2014 כדי לשמר ראיות לפשעי מלחמה שביצעו כל הגורמים המעורבים במלחמת האזרחים בסוריה ולספק גישה חופשית אליהן.

 

בהתבסס על מאגר המידע של הארגון ועל בחינה של כ-900 ארגונים ואנשים פרטיים קובע אל-חטיב שכ-180 ערוצי יוטיוב הקשורים לסוריה נסגרו מאז יוני האחרון, כשיוטיוב החלה להילחם בתכנים האלימים. ארגונו של אל-חטיב פנה ליוטיוב והצליח לשכנע אותה להחזיר לאוויר כ-20 ערוצים וכך הציל כ-400 אלף סרטוני וידאו, אבל ל-150 אלף סרטונים עדיין נשקפת סכנה ויוטיוב טרם קיבלה החלטה לגביהם.

 

"שום דבר לא אבד לנצח עדיין", אומר אל-חטיב בברלין, מקום מושבו, "אבל זה מסוכן מאוד משום שאין שום אלטרנטיבה ליוטיוב".

 

הסרטון של היום הוא המשפט של מחר

יוטיוב, הנמצאת בבעלות גוגל, מסרה כי היא תשיב לאוויר סרטונים שהורדו ללא סיבה צודקת וכי היא מנהלת שיחות עם פעילים בניסיון למצוא פתרון, אבל פעילים רבים חוששים שהמהלך יחזור על עצמו ושסרטונים יאבדו לנצח. רק בחודש שעבר חגגו פעילי אופוזיציה סורים תקדים חשוב, כשבית הדין הפלילי הבינלאומי הוציא צו מעצר נגד מפקד בצבא לוב בהתבסס על ראיות שנאספו מסרטוני וידאו. הם קיוו שצווי מעצר כאלה יוצאו בעתיד גם נגד פושעי מלחמה סורים.

תמונה מסרטון שפרסמה "סוכנות הידיעות" של דאעש - תיעוד תוצאות הפצצה בסוריה (צילום: AP) (צילום: AP)
תמונה מסרטון שפרסמה "סוכנות הידיעות" של דאעש - תיעוד תוצאות הפצצה בסוריה(צילום: AP)

ארגון זכויות אדם סורי בולט, "מרכז הווידאו והתיעוד בסוריה", כבר הודיע כי יפסיק להשתמש ביוטיוב וכי יקים מאגר סרטונים על שרתים משלו. "הסיכון נעשה גדול מאוד עכשיו וכבר אין לנו די ביטחון שהפלטפורמה הזו תשמר את הראיות להפרה של זכויות אדם", אומר חוסם אל-קתבלי, בכיר בארגון. המרכז שלו עוסק בתיעוד הפרות של זכויות אדם מאז 2011, אבל בשנת 2014 הוא נאלץ להגביל את הגישה לערוץ היוטיוב שלו ולהפוך אותו לערוץ סגור משום שהנהלת יוטיוב הזהירה אותו שהסרטונים שהוא מעלה קשים מדי.

 

הבעיה היא שלא כל אחד יכול להרשות לעצמו להקים מאגר סרטונים על שרתים משלו. נוסף על כך, יוטיוב מספקת לפעילים חשבונות פרטיים חינם וכלים טכנולוגיים לעריכה, לתרגום ולהעלאה של סרטונים – וזה חיוני מאוד למי שמצלם סרטונים בשדה הקרב ובנסיבות מסוכנות.

 

מלחמת ההלשנות

פעילים סורים השתמשו ביוטיוב לראשונה כדי לדווח על הפגנות המחאה הלא-אלימות שפרצו נגד משטר אסד ב-2011. כשהמחאה הפכה למחאה מדממת – גם הסרטונים נעשו כאלה, והם החלו לתעד תוצאות של התקפות בנשק כימי, הפצצות אדירות מהאוויר, מחלצים מוציאים ילדים מההריסות והפצצות הפוגעות במחלצים ובניצולים. ארגוני חמושים המשתתפים במלחמה החלו להעלות סרטונים שבהם מתועדות עריפות ראשים. תומכי המשטר החלו להעלות סרטונים משלהם, בהם סרטונים תעמולה.

תיעוד הילד עומרן שחולץ בחיים מההריסות אחרי הפצצה בחלב - וריגש רבים בעולם (צילום: AP) (צילום: AP)
תיעוד הילד עומרן שחולץ בחיים מההריסות אחרי הפצצה בחלב - וריגש רבים בעולם(צילום: AP)

במקרים רבים התמונות שנכללו בסרטונים נועדו רק למשוך את תשומת הלב העולמית. בסרטון שפורסם בשנה שעברה ושנצפה 4.3 מיליון פעמים נראה ילד מכוסה דם ואבק אחרי ששרד הפצצה בחלב כשכוחות המשטר עשו מאמצים אחרונים לכבוש את העיר.

 

בעבר הסתמכה יוטיוב לפחות במידה חלקית על "הלשנות" של משתמשים על תוכן לא ראוי, אבל בהקשר של המלחמה בסוריה – במקרים רבים התלונות על תוכן כזה נבעו ממניעים פוליטיים. תומכים ומתנגדים של המשטר הסורי ניהלו מלחמה דיגיטלית שמבסגרתה הם דיווחו זה על סרטוניו של זה – ובעקבות זאת סגרה יוטיוב כמה ערוצים. סרטונים רבים אבדו, בהם סרטונים מהמתקפה הכימית שנעשתה ב-2013 בפרברי דמשק.

 

המורדים בטוחים: יוטיוב רוצה לחסל אותנו

תחת לחץ מאירופה ומהמערב לפעול ביתר שאת כדי להימנע מפרסום תוכן קיצוני אימצה יוטיוב כמה צעדים חדשים – בכלל זה מערכת אוטומטית המלמדת את עצמה לזהות סרטונים חשודים. "כשהמערכת הזו עושה טעויות – אנחנו פועלים מהר כדי לתקן אותן", מסר אחד מדוברי החברה. הוא אמר כי הפעילים צריכים לשפר את המידע שהם מספקים בעת העלאת הסרטונים – ולהצהיר כמו שצריך שמדובר בתיעוד של הפרת זכויות אדם.

הודעה שקיבלה רשת "שאם": הסרטון שלכם צריך להיבדק (צילום: AP) (צילום: AP)
הודעה שקיבלה רשת "שאם": הסרטון שלכם צריך להיבדק(צילום: AP)

רובין גרוס, מנכ"ל ארגון IP Justice מסן פרנסיסקו, ארגון החותר לקדם את חופש השימוש באינטרנט, אומר כי תמונות חזקות – גם אם הן כוללות דם – יכולות להשפיע על דעת הקהל, כפי שהן עשו במלחמת וייטנאם: "תוכנה אוטומטית אינה מסוגלת להעריך את חשיבות ההבנה של המלחמה ואת האופן שבו תמונה, גם תמונה קשה, יכולה לסייע לאנשים להבין טוב יותר את המצב. זה דבר נחוץ כדי שאפשר יהיה לטפל במצב".

 

רבים מפעילי האופוזיציה הסורים מרגישים שהקהילה הבינלאומית מפנה את גבם אליהם על רקע הניצחונות הגדולים של המשטר הסורי ובעלי בריתו בשדה הקרב. חלק מהם משוכנעים שהורדת הסרטונים מיוטיוב היא כניעה של ענקית הווידאו ללחצים פוליטיים. "יש ניסיון לחסל את המלחמה בסוריה בכל דרך, כולל מניעת סיקור או החשכה כללית של כלי התקשורת של האופוזיציה הסורית", אמר טלא חראט, מנהל מחלקת האנגלית בסוכנות הידיעות "קסיון". ערוץ היוטיוב של הסוכנות הזו הוא בין הערוצים שנסגרו ואז נפתחו מחדש.

 

מרוץ נגד הזמן: מורידים סרטים לשרת

גם "רשת החדשות שאם", שהחזיקה ערוץ יוטיוב ובו 400 אלף סרטונים שנצפו 90 מיליון פעמים, קיבלה ביולי האחרון הודעה שלפיה הערוץ שלה אינו קיים עוד. מיזיאן אל-טאוויל, דובר הרשת, אמר כי היא לא קיבלה שום התראה מוקדמת על כך. הבלבול היה גדול עוד יותר כשהערוץ הושב לפעילות – ואז הושעה שוב: "אנחנו כל הזמן בכוננות", הוא אומר.

"לא יהיה תוכן גרפי, אבל גם לא יהיו ראיות". פיצוץ בסוריה במהלך המלחמה ()
"לא יהיה תוכן גרפי, אבל גם לא יהיו ראיות". פיצוץ בסוריה במהלך המלחמה

"הארכיון הסורי" פנה לפעילים ולכלי תקשורת שנפגעו מהמהלך של יוטיוב והפציר ביוטיוב להשיב לפעילות את הערוצים שלהם. צוות של שישה בני אדם מ"הארכיון הסורי", הפועל בעזרת תקציב של 96 אלף דולר, מוריד סרטונים מהרשת אל שרתיו – עבודה רבה ויקרה מאוד. הארגון הזה, אגב, זוכה למימון חלקי מגוגל.

 

בסופו של דבר הראיה הטובה ביותר לפשעי מלחמה יכולה לבוא מסרטונים שבהם מוצגת האלימות, גם כשמדובר בסרטונים שמעלים מבצעי הזוועות עצמם כדי להפחיד את מתנגדיהם – למשל סרטוני הוצאה להורג. לעתים בסרטונים כאלה נחשפות זהותם ופניהם של הפושעים. "אם יסירו את הסרטונים האלה", אומר אל-חטיב, "לא יהיה עוד תוכן גרפי ביוטיוב, אבל גם לא יהיו ראיות".


פורסם לראשונה 13/09/2017 22:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"הערוץ שלך אינו קיים עוד". ההודעה של יוטיוב
צילום: AP
מומלצים