שתף קטע נבחר

הקנצלרית מובילה, אבל גל המחאה לא נרגע: "היא חייבת ללכת"

הניצחון בבחירות נראה מובטח, אבל המחאות הקולניות נגד מרקל מלוות אותה בכל עצרת. מפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה" שהואשמה לא פעם בגזענות ותיכנס כנראה לראשונה לפרלמנט עומדת בלב המאבק. "הזעם נגד מרקל הולך ונבנה", מסבירים בגרמניה. "אנטי-ממסדיים ושמרנים מאוכזבים מאסו בה"

 

סלפי עם הקנצלרית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סלפי עם הקנצלרית(צילום: רויטרס)

 

שבוע אחד נותר עד הבחירות בגרמניה, ולפי התחזיות במדינה האירופית נראה שהקנצלרית אנגלה מרקל דוהרת לעבר ניצחון וכהונה רביעית בתפקיד. אך גם עם הצלחה צפויה בקלפיות, הקמפיין של מרקל בכל רחבי גרמניה היה ועודנו רווי מחאות קולניות של מפגינים זועמים שצועקים, לועגים ואפילו משליכים עגבניות על האישה שעומדת בראשה של גרמניה.  

 

מהעיר האוניברסיטאית היידלברג שבמערב המדינה, דרך העיר הדרומית והציורית רוזנהיים ועד טורגאו שבלב מזרח גרמניה, מצביעים כעוסים הניפו שלטים שעליהם נכתב, "עופי מפה" או "מרקל חייבת ללכת".

 

ההפגנות הפרועות עוררו את הקמפיין המנומנם למדי בגרמניה והכתימו את הדימוי הבלתי מנוצח של מרקל, אף שהברית השמרנית שלה מובילה בסקרי דעת בפער דו-ספרתי. המחאות נגד מרקל נערכות בתקופה שבה מפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD), המוחה נגד מוסלמים ונגד הגירה, ממשיכה לצבור תמיכה בסקרים.

מפגינים מניפים כרטיס אדום ומנסים להפריע לנאומה של מרקל בביטרפילד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים מניפים כרטיס אדום ומנסים להפריע לנאומה של מרקל בביטרפילד(צילום: AFP)

המחאה היום בבינץ. מרקל: "אני לא רוצה ללכת רק למקומות נוחים" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המחאה היום בבינץ. מרקל: "אני לא רוצה ללכת רק למקומות נוחים"(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

האי-שקט עורר שאלות בנוגע למקור של הכעס הגדול כלפי הפוליטיקאית, במיוחד על רקע כך שההגירה ההמונית שנרשמה במדינה ב-2015 הלכה ודעכה. "הזעם לא מגיע רק בעקבות מדיניות ההגירה של מרקל, אבל גם בעקבות חוסר האונים, התחושה ש'מי שיושב שם למעלה' לא לוקח דברים ברצינות", נכתב במאמר דעה במגזין דר שפיגל.

 

טימו לוצ'וקי, אנליסט פוליטי, אמר כי הזעם "הולך ונבנה זה זמן רב" מכיוון שהקואליציה השלטת של מרקל "כמעט לא עושה כלום כדי לרצות את הבוחרים האלה". "במהלך שלוש או ארבע השנים האחרונות, הבוחרים האנטי-ממסדיים, יחד עם השמרנים המאוכזבים, מאסו בהצלת גוש האירו ובהגירה, ונוטים יותר ויותר ימינה", הסביר לוצ'וקי וחידד: "וכך הבוחרים הולכים היישר לזרועות AfD".

 

המפלגה שהסתבכה עם גזענות כנראה תהיה השלישית בגודלה

לפי הארגון המדוקדק של אותן הפגנות נגד מרקל, אפשר לראות שממש לא מדובר שהפגנות ספונטניות או אקראיות. רבים מה"אזרחים הנזעמים", כפי שהם מכנים את עצמם, מגיעים להפגנות עם פוסטרים של מפלגת AfD ומשקפים את ההצלחה של המפלגה בזיהוי רחש אזרחי על רקע כניסתם של יותר ממיליון מהגרים לגרמניה מאז 2015.

 

רנה שפרינגר, יועצו של מועמד AfD בבחירות, אלכסנדר גאולנד (שכרגע נמצא במקום השלישי בסקרים), אמר לשבועון "די זייט" כי "הכרחי שחברים ב-AfD ילכו לאירועים של פוליטיקאים מהממשלה" ויראו את חוסר שביעות רצונם מהמדיניות של הממסד.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

אבל יש גם מניע נוסף – תשומת לב תקשורתית. "אם התקשורת לא מדווחת עלינו, אז עלינו לצאת להפגין בקולי קולות כדי שאנשים יתחילו לדווח עלינו", אמר שפרינגר.

 

קומץ מפגינים עם שלטי AfD הגיעו היום לעצרת של מרקל בעיר הנופש בינץ וניסו להפריע לנאומה של הקנצלרית עם צעקות ושריקות בוז, אבל הם היו מעטים ורחוקים מדי כדי להשפיע על האירוע. הלמוט מישל, שהניף פוסטר הקורא להסרתה של מרקל, הלין שהקנצלרית "נותנת את הרושם שהכול אצלה בשליטה, אבל זה לא נכון".

 

בהתייחסו למשבר הפליטים, מישל אמר כי קשה מדי לשלב כל כך הרבה מהגרים "שכן החיים גם ככה קשים בגרמניה. יש ניצול של אנשים עובדים, מצב החינוך עגום, ויש לנו הרבה בעיות עם הדור הצעיר". מישל סירה להגיד למי הוא מתכוון להצביע בבחירות אבל התעקש שאף אחת מבין המפלגות המתמודדות לא מייצגות את מה שהוא מאמין בו.

 

מפלגת AfD, שרבים מבכיריה הסתבכו על רקע אמירות גזעניות, צפויה לראשונה לזכות במושבים בפרלמנט הגרמני. לפי הסקרים הנוכחיים במדינה, התמיכה במפלגה עומדת על בין 12-8 אחוזים, וכך כאמור תהפוך המפלגה לשלישית בגודלה בגרמניה.

 

"לצאת נגד השנאה"

בעוד שאר המפלגות הממסדיות מנסות להתרחק ממפלגת אלטרנטיבה לגרמניה ולדחוק אותה כמה שניתן, פעיליה הם אלו שנשמעים הכי הרבה במערכת הבחירות הזו. "הבוחרים הזועמים מרגישים חסרי כוחות שכן הם יודעים שגם אם יצביעו למפלגה קטנה אחרת, הם לא יוכלו להיפטר ממרקל", הסביר האנליסט לוצ'וקי.

סיבוב סלפי בשטרסלונד (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
סיבוב סלפי בשטרסלונד(צילום: gettyimages)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

"זו בעצם הסיבה שאנשים נוהרים ל-AfD, וזו הסיבה שהם יוצאים להפגין ברחובות", הוא הוסיף. "זוהי הדרך היחידה שלהם להביע את חוסר שביעות רצונם".

 

מרקל הבטיחה כי תמשיך לקיים את העצרות שלה, אף שהן מושכות אש ומתנגדים, "כי תמיד יהיה רוב של אנשים שיגיע ויקשיב והאזרחים האלה רוצים לקבל מידע באופן דמוקרטי. זה חשוב בשבילי לא להגיע רק למקומות הנוחים. כל אירוע שלי הוא גם עידוד עבור אלו שרוצים לצאת נגד השנאה".

 

הלמוט ווסלינג, גמלאי מהעיירה הצפונית זאסניץ, סיפר כי מרקל והמפלגה הנוצרית-דמוקרטית (CDU) שהיא עומדת בראשותה יקבלו את הפתק שלו בקלפי. "אלו שזורקים עגבניות מתנהגים כאילו הם בגן ילדים", אמר בהתייחסו לאירוע בשבועות האחרונים שהושלכו ירקות לעבר הקנצלרית. "הם לא מביאים שום פתרון לשולחן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
"מרקל חייבת ללכת". הפגנה היום בבינץ
צילום: EPA
מומלצים