שתף קטע נבחר

"חוות טורבינות רוח במגידו תפגע בבז האדום"

מצד אחד הארגונים הירוקים והמשרד להגנת הסביבה המתריעים מנזק לבעלי חיים באזור רמות מנשה. מהצד השני חברת אנרג'יקס המבקשת להקים תשע טורבינות רוח בגובה 180 מטרים כל אחת. הוועדה המחוזית צפון תכריע

במשרד להגנת הסביבה ובארגונים הירוקים מתריעים כי פרוייקט טורבינות הרוח המתוכנן לאזור מגידו, יסכן את הבז האדום הנמצא בסכנת הכחדה. מדובר בתשע טורבינות רוח, כשכל אחת מהן מתנשאת לגובה של 180 מטרים. הוועדה המחוזית צפון תדון מחר (ב') בתוכנית. 

 

החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, קרן קיימת לישראל והמשרד להגנת הסביבה - מתנגדים לתוכנית, בשל הנזק העצום שעלול להיגרם לבז האדום, אשר האוכלוסייה הגדולה ביותר שלו בישראל, נמצאת ומקננת באזור רמת מנשה, וכן למינים נוספים בסכנת הכחדה ולמינים נודדים.

 

 (צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע) (צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע)
(צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע)

 

מי שרוצה להקים את חוות הטורבינות במגידו היא חברת אנרג'יקס, חברה ציבורית שחולשת על שורה של מיזמים לאנרגיות ירוקות בהם מערכות פוטו וולטאיות. החברה הוקמה בשנת 2009, ובשנת 2011 החלה להיסחר בבורסה. לאחרונה הקימה חוות טורבינות רוח בפולין. סך כל הפרוייקטים של טורבינות רוח, בישראל ובפולין, אמורים להסתכם ביכולת ייצור של עד 400 מגה וואט.

 

בהתנגדות שהוגשה על-ידי המשרד להגנת הסביבה נכתב: "אנו סבורים כי בשטח שהוכרז כבר בשנת 2011 כמרחב ביוספרי, וחשיבות המערכת האקולוגית שבו מוכרת בארץ ובעולם, הקמת טורבינות רוח יכולה להתבצע אך ורק באזור המעבר". אמיר וינר, רכז שטחים פתוחים ומגוון ביולוגי במשרד, הוסיף כי במשרדו צופים סיכון משמעותי לאוכלוסיית הבזים האדומים, וכן סיכון צפוי לשקנאי המצוי, לחסידה לבנה לחיוויאי ולנשר המקראי, ולפיכך הם מתנגדים לתוכנית המוצעת.

 (צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע) (צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע)
(צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע)

 

יחד עם זאת ציינו במשרד להגנת הסביבה כי אם יוחלט להפקיד את התוכנית - יש ליישם מנגנון בקרה לעצירת הטורבינות שעשוי להפחית את הפגיעה במינים הנמצאים בסכנת הכחדה. במשרד ביקשו כי שהיזם יגיש תוכנית לניטור הפגיעה בבעלי כנף. בקק"ל הגישו אף הם חוות דעת בנושא וקבעו כי "הפגיעה בדורסי יום מקננים כבז האדום, המצוי בסיכון , ובחיויאי הנחשים המקנן ביערות ומשחר לטרף בשטחים החקלאיים עליהן מבוססת תוכנית החווה, עלולה להיות אנושה"! (א"ק: ההדגשה במקור). נכון להיום אין פיתרון טכנולוגי יעיל למניעת הפגיעה בעופות".

 

מהחברה להגנת הטבע נמסר: "תוכנית זו צפויה להסב נזק רב ובהיקף לא מידתי, לאוכלוסיות שונות של בעלי כנף, שכולם מינים מוגנים, ובראשם הבז האדום. למרחב התוכנית יש חשיבות רבה, גם ברמה אזורית וגם ברמה בינלאומית ומדינת ישראל מחוייבת לשמור על המינים הנמצאים בו, בהתאם לאמנות בינלאומיות, שעליהן היא חתומה. לכן, יש לדחות את התוכנית על הסף. אם היא תאושר, החברה להגנת הטבע תנקוט בכל האמצעים העומדים לרשותה, על מנת לשמור על העופות הדורסים שבשטח ולמנוע את קידום התוכנית".



 (צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע) (צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע)
(צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע)

 

מחברת אנרג'יקס נמסר בתגובה לטענות: "חוות הדעת של המשרד להגנת הסביבה רצופה עובדות לא נכונות רבות ביותר, ביניהן שחלק מהתוכנית נמצאת בשמורת טבע. על בסיס עובדות שגויות אלה הגיע המשרד למסקנות שגויות לחלוטין שאין להן על מה לסמוך. שטח התוכנית הומלץ עוד בשנת 2011 על ידי המועצה הארצית לתכנון ולבניה כמתחם מומלץ להקמת חוות טורבינות רוח גדולות. וזאת על-פי המלצת צוות בינמשרדי רחב שכלל בין השאר את המשרד להגנת הסביבה, קק"ל ורשות הטבע והגנים. החלטת המועצה להמליץ על מתחם זה להקמת חווה התקבלה פה אחד בתמיכת נציגי המשרד. העמדה המובאת בחוות הדעת היא עמדה אישית של גורמים מקומיים במחוז צפון של המשרד, אשר היו נתונים ללחצים על ידי גורמים סביבתיים שאינם בעלי עניין מקומי לאותו אזור".

 

עוד נמסר כי "בכל העולם מקימים טורבינות רוח במרחבים ביוספריים, לרבות בספרד ובגרמניה. בנפת חדרה מתים מדי שנה 159 איש מזיהום אוויר של תחנת הכוח הפחמית. בפרויקט ייצרו חשמל נקי בהיקף של צריכת כל תושבי המועצה המקומית מגידו וחצי העיר יקנעם".

 

בהתייחס לסכנת ההכחדה של הבז האדום, נמסר מאנרג'יקס:  "נערך סקר בעלי כנף מקיף שמצא כי לא תהיה הכחדה של הבז האדום ולכל היותר ייפגעו מספר פרטים בשנה. מודל דמוגרפי זה אומץ על ידי המשרד להגנס בחוות דעתו. הצוות הסביבתי המליץ כי במסגרת הפרוייקט יוסיף היזם תיבות קינון לבז אדום ביישובים מרוחקים יותר מאזור הקמת הטורבינות", עוד נמסר כי "נערך סקר פרטני מיוחד ביחס לבז האדום והרגלי התעופה שלו מעבר לנדרש בשיתוף החברה להגנת הטבע שסקר את איזורי הקינון והציד שלו ועל בסיסו התקבלן המלצות אלה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע
בז אדום
צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע
מומלצים