שתף קטע נבחר

צפון קוריאה ואקלים על הפרק: "הסופרבול של הדיפלומטיה" נפתח היום

עיני העולם נשואות לנאומו הראשון של דונלד טראמפ בעצרת האו"ם - הארגון שאותו תקף לא פעם בעבר. מנהיגי העולם יעסקו בשבוע הקרוב באיומים מצד פיונגיאנג, בהסכם הגרעין האיראני, בטרור של דאעש, ובשינויי האקלים - בין היתר על רקע עזיבת ארה"ב את הסכם פריז. הבליץ הדיפלומטי מתחיל

נתניהו יגיע מחר לאו"ם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נתניהו יגיע מחר לאו"ם(צילום: AFP)

ברקע מתיחות גבוהה במיוחד ואיומי גרעין מצדה של צפון קוריאה ונהירה המונית של מיעוט מוסלמי ממיאנמר, מנהיגי העולם יתכנסו השבוע במטה האו"ם בניו יורק כדי להתמודד עם האתגרים הגדולים ביותר ברחבי הגלובוס – מהתפשטות הטרור העולמי ועד התחממות כדור הארץ.

 

אור הזרקורים, באופן טבעי, יהיה על הנשיא האמריקני דונלד טראמפ שיספק את נאומו הראשון בפני העצרת הכללית לאחר שורה של ביקורות קשות שמתח על האו"ם בחודשים האחרונים. כמו כן ממתין העולם לנאומו של הנשיא הצרפתי עמנואל מקרון שגם הוא יופיע לראשונה מול כינוס העצרת הכללית. השניים ינאמו היום (יום ג'), לצדו גם של ראש הממשלה בנימין נתניהו, בפתח יומה הראשון של העצרת שתימשך עד 25 בספטמבר.

טראמפ מוביל דיון על רפורמות באו"ם, אתמול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טראמפ מוביל דיון על רפורמות באו"ם, אתמול(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

אל טראמפ, מקרון ונתניהו יצטרפו גם יותר מ-100 נשיאים, מלכים, ראשי ממשלות ושרים בכירים ממדינות שונות. אך לא מעט מנהיגים בכירים יבלטו בהיעדרם, ובראשם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, ונשיא סין, שי ג'ינגפינג - שמדינותיהן דווקא עומדות בלב הסוגיות הבוערות ביותר בעולם. גם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל לא תיקח חלק באסיפה הכללית השנה בעודה נערכת לבחירות הכלליות בארצה בשבוע הבא.

 

ערב פתיחת העצרת הכללית ה-72 של האו"ם נפגשו טראמפ ונתניהו בניו יורק. "אני מצפה לשוחח איתך כיצד נפנה ביחד (לעולם) בהקשר של מה שאתה כינית ובצדק 'הסכם הגרעין הגרוע עם איראן' וכיצד לדחוק את התפשטותה האגרסיבית של איראן באזור, ובמיוחד בסוריה", אמר נתניהו לנשיא האמריקני. טראמפ השיב לנתניהו: "אנו עושים מאמצים כדי להשיג שלום במזרח התיכון, אני חושב שיש לנו סיכוי אמיתי".

 

העצרת הכללית תחל היום רשמית בשעה 09:00 (16:00 שעון ישראל), ואת רצף הנואמים יפתח נשיא ברזיל, מישל טמר, שבשבוע האחרון הואשם במדינתו בסחיטה ובשיבוש מהלכי חקירה. מיד לאחריו יעלה לבמה נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ובהמשך ינאמו גם נשיא צרפת מקרון, נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, ונתניהו צפוי לסגור את מושב הבוקר של הנאומים. בשעה 15:00 (22:00 שעון ישראל) יחל מושב נאומים נוסף, שבו ישתתף בין היתר נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי.

 

אלו יהיו הנושאים הבוערים ביותר בעצרת הכללית ה-72 של האו"ם:

 

צפון קוריאה

לאור ההתרחשויות וההתבטאויות המתוחות והמדאיגות בשבועות האחרונים, אין ספק שפיונגיאנג תעמוד בלבם של דיונים רבים כמו גם בנאומו הראשון של טראמפ. מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, אמר כי מדובר "במשבר המסוכן ביותר שניצב בפנינו היום". יש לציין עם זאת כי לא נקבע שום דיון רשמי שיעסוק רק בסוגיית הגרעין הצפון קוריאני במהלך שבוע הדיונים בניו יורק.

שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און צופה בשיגור הפרובוקטיבי האחרון בשבוע שעבר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און צופה בשיגור הפרובוקטיבי האחרון בשבוע שעבר(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

השבוע התקיימה ישיבה בהולה של מועצת הביטחון בנושא, שהצביעה פה אחד על הטלת סנקציות חדשות על צפון קוריאה בעקבות הניסוי הגרעיני השישי והעוצמתי ביותר שלה עד כה. הסנקציות כוללות איסור על כל ייצוא הטקסטיל וכן אוסרות של מדינות שונות להסמיך אישורי עבודה חדשים לפועלים צפון קוריאנים.

 

איראן

טראמפ ביטא לא פעם את חוסר שביעות רצונו מהסכם הגרעין שהושג בין טהרן למעצמות לפני כשנתיים, ורק היום איים לבטלו אם לא יהיה פיקוח נאות על תוכנית הטילים של הרפובליקה האיסלאמית. מנהיגים בעולם פועלים לשמר את ההסכם, שלפיו איראן נהנית מהקלות בסנקציות שהטילו עליה ארה"ב, האו"ם ואירופה בתמורה לצמצום תוכנית הגרעין. באוקטובר יגיע הדדליין של טראמפ בפני הקונגרס האמריקני, אז הוא אמור להודיע אם הוא מאמין שטהרן נאמנה להסכם, שאותו כינה "העסקה הגרועה ביותר אי פעם".

יגיע מחר לבמת הנאומים. נשיא איראן חסן רוחאני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יגיע מחר לבמת הנאומים. נשיא איראן חסן רוחאני(צילום: AFP)

פגישת טראמפ-נתניהו אמש (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פגישת טראמפ-נתניהו אמש(צילום: רויטרס)
 

 

 

 

שרי החוץ של איראן, ארה"ב, בריטניה, גרמניה, רוסיה, סין וצרפת – המדינות שהיו חלק בהשגת ההסכם – צפויים להיוועד ביום רביעי. באותו יום ינאם גם הנשיא חסן רוחאני, שצפוי להתייחס לסוגיית הגרעין ולהתבטאויותיו של טראמפ. 

 

מיאנמר

הסערה שמתחוללת בימים אלו במיאנמר תופסת גם היא את תשומת הלב של מנהיגי העולם. תוך שלושה שבועות בלבד ברחו לבנגלדש מהמדינה 400 אלף בני המיעוט המוסלמי רוהינגה בעקבות, מה שכינה המזכ"ל גוטרש, "מסע טיהור אתני".

קרוב לחצי מיליון בני רוהינגה נמלטו ממיאנמר בתוך שלושה שבועות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קרוב לחצי מיליון בני רוהינגה נמלטו ממיאנמר בתוך שלושה שבועות(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

מועצת הביטחון, בהודעה הראשונה שלה על מיאנמר זה תשע שנים, גינתה בחריפות את האלימות במדינה האסייתית וקרא לנקוט מיד צעדים לסיום האלימות. בעקבות הדברים ביטלה מנהיגת מיאנמר, אונג סן סו צ'י, את הגעתה לעצרת הכללית.

 

אקלים משתנה וקיצוני

במיוחד לאור השבועות האחרונים ואיום ההוריקנים על איי הקריביים וחופי ארה"ב, המזכ"ל גוטרש הבהיר כי נושא ההתחממות הגלובלית ושינויי האקלים יהיה חייב להיות בסדר היום של פגישות מנהיגי העולם. מספר אסונות הטבע בעולם נסק פי ארבעה, כאשר המונים בעונת המונסון באסיה ועונת ההוריקנים נותרו ללא בית, חשמל או מים לשתייה. באסיה נהרגו עד כה אלפים בעונה האחרונה.

פגיעת ההוריקן "אירמה" בפלורידה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פגיעת ההוריקן "אירמה" בפלורידה(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

הנשיא טראמפ הודיע השנה כי ארה"ב תצא מהסכם האקלים ההיסטורי שהושג בפריז לפני שנתיים, בעוד הנשיא הצרפתי מקרון צפוי לערוך מחר דיון על יישומו המהיר של ההסכם על רקע הנתונים המדאיגים מרחבי העולם.

 

איום הטרור העולמי

אמנם נראה שארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) ממשיך להיחלש ולאבד שטחים בסוריה ובעיראק, אך ידו הארוכה באירופה הכתה לא פעם בשנה האחרונה. דיונים רבים בהשתתפותן של מדינות אירופיות רבות אך גם של מדינות אפריקניות כמו מאלי, מאוריטניה, ניז'ר ובורקינה פאסו נקבעו במטרה להגביר את הפעילות העולמית נגד איום הטרור ונגד דאעש בפרט.

פיגוע דריסה בברצלונה בחודש שעבר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פיגוע דריסה בברצלונה בחודש שעבר(צילום: AFP)

שוטרים ברכבת התחתית של לונדון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שוטרים ברכבת התחתית של לונדון(צילום: EPA)
 

הנושא הזה מתקשר גם לדיונים בנושא האיראני על רקע הצהרותיו של טראמפ כי טהרן תומכת במחבלים, ועל רקע טענה זו הוא מאיים לבטל את הסכם הגרעין.

 

שיפור היחסים הבינלאומיים

שגריר גרמניה לאו"ם, כריסטוף הויסגן, אמר כי הדבר החשוב ביותר בעצרת הכללית, שאותה כינה "הסופרבול של הדיפלומטיה", הוא ההזדמנות שניתנת למנהיגי העולם לדון ולפתח את הקשרים. "אם לא היה את העצרת הכללית, היה צריך ליצור במיוחד הזדמנויות למפגשים", אמר, וחידד כי מדובר בשבוע קריטי עבור יחסי מדינות העולם.

 

נשיא האסיפה הכללית, מירוסלב לז'אק מסלובקיה, הזכיר ל-193 המדינות החברות באו"ם כי "גם מנהיגי מדינות עם חילוקי דעות עמוקים ביותר בסופו של דבר נאלצים לשבת שם זה לצד זה. כל עוד אנחנו מנצלים את חדרי הפגישות לשיחות ולפשרות, אז עזרנו להפוך את העולם לטוב יותר ושקט יותר. אם לא נעשה את זה – הכישלון הוא עלינו ולא על האו"ם". 

פורסם לראשונה 18/09/2017 22:45

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
כל העיניים עליו. דונלד טראמפ
צילום: AP
מומלצים