שתף קטע נבחר

לא רק שוקולד: העושר התרבותי סביב בריסל

פרט למבנים המרשימים, הגינות הירוקות והפסלים (כולל הילד המשתין), בירת בלגיה מציעה למטיילים שלל אפשרויות: גלריות אמנות יוצאות דופן, מגוון פסטיבלים, חוויה קולינרית עשירה ומסקרנת ומועדונים תוססים. קצת מחוץ לעיר תוכלו לראות חיות פרא וגם לקפוץ על הירח

פסל הילד המשתין. "השתקפות המנטליות הבלגית" (צילום: ליעד לנדאו) (צילום: ליעד לנדאו)
פסל הילד המשתין. "השתקפות המנטליות הבלגית"(צילום: ליעד לנדאו)

חיפוש אחר מתנות לקרובים בחו"ל עשוי להתברר כמשימה מייגעת עבור התייר הממוצע. אבל לא בבריסל, בירת בלגיה, בירת האיחוד האירופי ולא פחות חשוב – בירת השוקולד. הבשורה נמצאת בפרלינים ובטראפלס המופלאים והבלתי נגמרים שגודשים את עשרות החנויות מסביב לגראן פלאס, הכיכר הגדולה, תוצרת ידיהם של מיטב השוקולטיירים המקומיים.

 

אלא שהליכה של כמה דקות בסמטאות היוצאות מהכיכר המרשימה - אתגר לא פשוט לכשעצמו לחובבי המתוקים וכזה שמלווה בהזלת ריר – מספיקה כדי לערער את מעמדו של השוקולד כאטרקציה המרכזית של העיר. פרצי צחוק עזים וקריאות התלהבות שגוברות והולכות מלווים אותנו לבוס הגדול של בריסל, ה"מאנקן פיס", הידוע גם בכינוי "פסל הילד המשתין". בפועל - לא גדול, לא מרשים במיוחד ושוכן בפינה אקראית וזניחה למדי, אבל לך תתווכח עם עשרות תיירים אסייתים שמתגודדים בהתרגשות סביב הזאטוט המחייך העשוי ארד.

 

"בריסל כה יפה וכל כך עשירה תרבותית, ובסוף מה שאנשים זוכרים זה את פסל הילד המשתין", מתלוצץ פייר, מדריך תיירים מקומי. לפסל, אגב, נקשרו לא מעט אגדות לאורך השנים. אחת מהן מספרת שהילד השתין על פתיל בוער של פצצה שהוטמנה על ידי חיילי האויב מתחת לחומות העיר, ובכך הציל אותה. לפייר הסבר משלו, הגיוני בהרבה: "הפסל הוא השתקפות של המנטליות שלנו. יש לנו שפות, דגלים ולאומים שונים, אבל אם תנסו לשנות את אורח החיים שלנו – אנחנו מורדים. אם תגידו לנו מה לעשות – נשתין עליכם".

דוכן וופל בלגי בבריסל (צילום: ליעד לנדאו) (צילום: ליעד לנדאו)
דוכן וופל בלגי בבריסל(צילום: ליעד לנדאו)

פסטל דה בלם. מיטב השוקולטיירים המקומיים (צילום: ליעד לנדאו) (צילום: ליעד לנדאו)
פסטל דה בלם. מיטב השוקולטיירים המקומיים(צילום: ליעד לנדאו)

נראה שבריסל נותרה בצלן של פריז, אמסטרדם, ברלין וערים גדולות נוספות באירופה במדד הפופולאריות בקרב תיירים בכלל וישראלים בפרט. "חושבים שאנחנו משעממים בגלל האיחוד האירופי והדיפלומטים הרבים", מלין פייר, אלא שבפועל ההיפך הוא הנכון. פרט למבנים המרשימים, הגינות הירוקות והפסלים, בריסל מציעה שלל אפשרויות – מגלריות אמנות ומגוון פסטיבלים, דרך סצינה קולינרית מסקרנת וכלה בחיי לילה תוססים.

 

מה כדאי לראות?

נסיעה של חמש דקות על הטראם מהתחנה הסמוכה לגראן פלאס תביא אתכם לרובעים איקסל (Ixelles) וסנט ג'יל (saint gilles) השכנים שבעיר העליונה. הרב-תרבותיות, תוצר של קהילות צרפתיות, איטלקיות, פורטוגזיות, ספרדיות ואסייתיות שהשתקעו באזור, ניכרת בכל פינה – במסעדות, בגלריות, בחנויות שונות ומשונות, בשווקים ובשפות הרבות.

 

שיטוט ברחובות יפגיש אתכם עם שלל בניינים יפהפיים, לעיתים מעודנים ולרוב מעט מצועצעים, בסגנון אר-נובו שמתבלט בין היתר בחלונות גדולים ומעוטרים, במעקים מתפתלים ובקישוטים בלתי נגמרים. שוחרי האמנות יבואו על סיפוקם בגלריות הרבות. ב-La Patinoire Royale, חלל עצום ומואר ששימש בעבר מגרש החלקה בגלגיליות, הוצגה תערוכה ששילבה בין רהיטי עץ פרי ידו של המעצב והאדריכל ז'אן פרובה לפסלי מתכת מרשימים ומשונים של הפסל היווני טאקיס. כמה עשרות מטרים משם, בגלריה טמפלון, התנוססו עבודותיו של הצלם האמריקני גרגורי קרודסון, המשלבות טבע, עיירות נידחות, עירום ונשים מדוכדכות.

גלריה La Patinoire Royale  (צילום: ליעד לנדאו) (צילום: ליעד לנדאו)
גלריה La Patinoire Royale (צילום: ליעד לנדאו)

בריסל. רב תרבותיות קוסמופוליטית (צילום: ליעד לנדאו) (צילום: ליעד לנדאו)
בריסל. רב תרבותיות קוסמופוליטית(צילום: ליעד לנדאו)

מוזיאון ואן ביורן (צילום: ליעד לנדאו) (צילום: ליעד לנדאו)
מוזיאון ואן ביורן(צילום: ליעד לנדאו)

גן הלבבות (צילום: ליעד לנדאו) (צילום: ליעד לנדאו)
גן הלבבות(צילום: ליעד לנדאו)

נסיעה של כמה תחנות על החשמלית תביא אתכם למוזיאון ואן ביורן – פנינה חבויה ברובע אוקלה (Uccle) הירוק, ומקום מגוריהם בעבר של דיוויד ואן ביורן – בנקאי ואספן אמנות יהודי שהיה אחד מעשירי בלגיה, ואשתו אליס. המתחם המרהיב, שהליך בנייתו החל ב-1924 והסתיים כעבור ארבע שנים, כולל בית מגורים מרשים בסגנון "אר-דקו" ומכיל רהיטים נדירים, שטיחים צבעוניים ויצירות מופת, בין היתר של ואן גוך ורמברנדט. מחוץ לבית יש גינות ירוקות ומוקפדות בסגנון אנגלי ויפני, מבוך מתעתע מצמחיה שבו חבויים פסלים נאים, וגולת הכותרת – "גן הלבבות", שהקימה אליס במלוא 15 שנה למות בעלה

 

איפה אוכלים?

מגוון המסעדות באזור הוא עצום, בהתאם לקהילות הרבות. ב-MONI, מסעדה איטלקית שנפתחה לאחרונה, בקושי תמצאו פסטה בתפריט, אבל תמנון שלם מושרה ברוטב עגבניות, בעבור קצת יותר מ-20 אירו, הוא עסקה משתלמת לאמיצים שביניכם. Le fils de Jules הסמוכה משלבת בין המטבח הבאסקי לצרפתי ומציעה בין היתר ממתק כבד אווז משובח ותבשיל ברווז בסלסה של פלפלים חריפים.

 

אם יתמזל מזלכם ותקפצו לביקור בתחילת ספטמבר, תוכלו לבקר בפסטיבל האוכל השנתי של העיר – Eat Brussels, המארח את מיטב השפים המקומיים ומציע מנות ממגוון רחב של מטבחים במחירים אטרקטיביים ביותר. תמורת 18 אירו בלבד תוכלו לרכוש כרטיסייה שתאפשר לכם לטעום 11 סוגים שונים של יינות בורדו, וכן כוס צוננת של בירה דובל המקומית.

תמנון ברוטב עגבניות תמורת קצת יותר מ-20 יורו (צילום: ליעד לנדאו) (צילום: ליעד לנדאו)
תמנון ברוטב עגבניות תמורת קצת יותר מ-20 יורו(צילום: ליעד לנדאו)

מקום מושלם לשתות בו את הקפה של הבוקר הוא Forcado – בית מאפים פורטוגזי הנחשב כמקום עלייה לרגל לחובבי הפחמימות. גולת הכותרת הוא ה"פסטל דה בלם" – מאפה פריך וטעים להפליא שעשוי בבסיסו מבצק עלים וממולא בסוג של קרם פטיסייר, בתוספת כמה מרכיבים חסויים. את המתכון שומרים במקום בקנאות, אך בה בעת מסכימים לגלות שאחד הסודות לפסטל המענג נעוץ בטמפרטורה הגבוהה שבה הוא נאפה – יותר מ-400 מעלות.

 

חיות פרא בטבע

אם בטבע חשקתם, או בטיול יומי למשפחות, נסיעה של שעה ו-10 דקות מבריסל תביא אתכם לעיירה הקטנה האן שעל נהר הלס (Han-sur-Lesse), הנחשבת לאחד ממוקדי התיירות הפופולאריים במחוז ולוניה ובחבל הארדנים. אחת משתי האטרקציות העיקריות במקום היא שמורת טבע המשתרעת על כ-2,500 דונם, ובה תוכלו לנסוע באוטובוס בין 25 מינים של חיות פרא המתהלכות בחופשיות בסביבתן הטבעית ולטייל בין גשרי חבלים בדרך לתצפית פנורמית מרהיבה.

 

בשמורה שוכנת גם מערת הנטיפים המרהיבה של האן סור-לס, הנחשבת לאחת היפות באירופה ולא בכדי אירחה קרוב ל-30 מיליון מבקרים ב-250 השנים האחרונות. מסלול הליכה קליל של קצת יותר מ-2 ק"מ יעביר אתכם במקומות עוצרי נשימה ובהם תמצאו זקיפים ונטיפים בגדלים וצבעים שונים ומשונים ובצורות מוזרות, סלעי קוורץ, צדפים ופה ושם אפילו גם צמחיה.

מערת הנטיפים של האן סור-לס (צילום: ליעד לנדאו) (צילום: ליעד לנדאו)
מערת הנטיפים של האן סור-לס(צילום: ליעד לנדאו)

נהר הלס (צילום: ליעד לנדאו) (צילום: ליעד לנדאו)
נהר הלס(צילום: ליעד לנדאו)

שמורת הטבע על הלס. חיות פרא מסתובבות חופשיות (צילום: ליעד לנדאו) (צילום: ליעד לנדאו)
שמורת הטבע על הלס. חיות פרא מסתובבות חופשיות(צילום: ליעד לנדאו)

 (צילום: ליעד לנדאו) (צילום: ליעד לנדאו)
(צילום: ליעד לנדאו)

המערה נגישה לנכים ומצוידת במערכת תאורה משוכללת שמעצימה את החוויה החזותית, ויש אפילו הדרכה קולית בעברית. באחד האולמות תוכלו ליהנות ממופע אור קולי ולצפות בהשתקפות סלעי הגיר העצומים על נהר הלס. וכמה עולה התענוג? עבור כרטיס משולב למערה ולפארק החיות תיפרדו מ-27.5 אירו למבוגר, 26 אירו לגמלאים, ו-17 אירו לילד, ועל הדרך תוכלו גם לבקר בשני מוזיאונים מקומיים.

 

ללכת על הירח

בעיירה טרנסין, שנמצאת במרחק של 20 דקות נסיעה, תוכלו לבקר במרכז החלל האירופי (Euro Space Center) – מוזיאון לימודי שלא מיועד רק לאוהבי הז'אנר. גם אם אינכם חובבים אסטרונומיה או בעניין של חלליות, סביר שתיהנו מסימולציה המדמה הליכה על הירח או מאדים, כשאת עיניכם מכסות משקפי מציאות מדומה וכשכל צעד ירגיש קליל פי כמה ויקפיץ אתכם לגובה של כמה מטרים. במרכז תמצאו גם קולנוע בחמישה ממדים, פלניטריום, סימולציות מגוונות (למשל – איך אוכלים בחלל?) ועוד.

  

העיר התוססת ניבל (Nivelles), המרוחקת כ-30 ק"מ מבריסל, היא יעד אטרקטיבי עבור חובבי אופניים ונקודת מוצא למסלולים רבים בדרגות קושי שונות. ברכיבה של כשעה וחצי, לא אתגר קשה במיוחד על אופניים חשמליים, תעברו בין יערות וכפרים עד שתגיעו לטירת סנף (chateau de Seneffe) – בית נופש מרשים שנבנה במאה ה-18 ובו תוכלו למצוא אוסף מהודר ובלתי נגמר של כלי כסף, פרקטים מהודרים וסימטריים, גלריה וגינות ירוקות, ובנוסף לקבל הצצה מרתקת לאורח החיים של מעמד האצולה באותם ימים.

 

מרכז החלל האירופי:

 (צילום: ליעד לנדאו) (צילום: ליעד לנדאו)
(צילום: ליעד לנדאו)

ללכת באוויר. סימולציית הירח (צילום: ליעד לנדאו) (צילום: ליעד לנדאו)
ללכת באוויר. סימולציית הירח(צילום: ליעד לנדאו)

 (צילום: ליעד לנדאו) (צילום: ליעד לנדאו)
(צילום: ליעד לנדאו)

טירת סנף (צילום: ליעד לנדאו) (צילום: ליעד לנדאו)
טירת סנף(צילום: ליעד לנדאו)

מסנף תוכלו לצאת לרכיבה נוספת של כ-20 ק"מ לאורך "תעלת המרכז" (Canal du Centre), המחברת בין מונס לשרלרואה, ולצפות בארבע מעליות הידראוליות בסמוך לעיר לה לובייר, שהוקמו כדי להתגבר על הפרשי גבהים ולאפשר בין היתר העברת סחורות בסירות בתעלה.

 

הכתב היה אורח בריסל איירליינס

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליעד לנדאו
נהר הלס. שעה מבריסל
צילום: ליעד לנדאו
מומלצים