שתף קטע נבחר

רעידת אדמה בצפון קוריאה, סמוך לאתר ניסוי גרעיני

רעש בעוצמה 3.4 הורגש באזור שבו עשתה בעבר צפון קוריאה ניסויים גרעיניים, וגם הפעם מוקד הרעש היה קרוב מאוד לגובה פני הקרקע. לדברי סין יש חשד שהרעידה היום נגרמה אף היא מפיצוץ, אבל מומחים בדרום קוריאה ובארגון בינלאומי מעריכים: "הנסיבות טבעיות"

רעידת אדמה בדרגה 3.4 זוהתה בצהריים (שבת) בצפון קוריאה, באותו האזור שבו ביצעה בעבר צפון קוריאה ניסויים גרעיניים. לפי סוכנות הידיעות הסינית הממלכתית "שינהואה" מוקד הרעש היה בגובה פני האדמה.

 

סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי הממשל הסיני מסר שיש חשד שהרעידה נגרמה מפיצוץ - אך הסוכנות המטאורולוגית של דרום קוריאה מסרה כי נראה שהרעש שזוהה נגרם בנסיבות טבעיות. לפי הסוכנות הזו עוצמת הרעש הייתה 3 דרגות והוא אירע בשעה 11:30 שעון ישראל.

 

קים ג'ונג און צופה בשיגור טיל בליסטי החודש. הטיל עבר בשמי יפן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קים ג'ונג און צופה בשיגור טיל בליסטי החודש. הטיל עבר בשמי יפן(צילום: AFP)

צפון קוריאנים צופים בנאום קים השבוע: "טראמפ חולה נפש" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
צפון קוריאנים צופים בנאום קים השבוע: "טראמפ חולה נפש"(צילום: AFP)
 

כשלוש שעות אחרי הרעידה מסר ארגון CTBTO הפועל למניעת הפצה של נשק גרעיני כי הוא זיהה שני אירועים סיסמיים בצפון קוריאה – אולם אמר אף הוא כי לא סביר להניח שהם מעשה ידי אדם. הארגון הבהירות כי הבדיקות נמשכות. לפי הארגון הרעש היום אירע כ-50 ק"מ מהיכן שבוצעו הניסויים הקודמים. לפי השירות הגאולוגי האמריקני (USGS), הרעש היה בעוצמה של 3.5 דרגות והמוקד היה במרחק של 22 קילומטרים מאתר הניסויים הגרעיניים המרכזי בצפון קוריאה. השירות האמריקני ציין כי אינו יכול לקבוע אם הרעש היה טבעי או מעשה ידי אדם.

 

אחת מעובדות הסוכנות המטאורולוגית הדרום קוריאנית אמרה בעילום שם כי אפשר לומר בוודאות שהרעידה לא נגרמה מ"פיצוץ מלאכותי". ההנחה של הסוכנות הדרום קוריאנית שמדובר ברעידה טבעית נשענת על העובדה שהיא לא זיהתה גלי קול מסוימים שרעידות אדמה מלאכותיות מייצרות בדרך כלל. עם זאת, הסוכנות המטאורולוגית של דרום קוריאה אישרה כי מוקד הרעש היה באזור קילג'ו, במחוז המגיונג שבצפון המדינה. שם שוכן אתר הגרעין פונגיירי, שבו עשתה בעבר צפון קוריאה ניסויים גרעיניים, בכלל זה הניסוי האחרון.

  

מועצת הביטחון של האו"ם בישיבה מיוחדת על צפון קוריאה בתחילת ספטמבר. סנקציות חדשות אושרו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מועצת הביטחון של האו"ם בישיבה מיוחדת על צפון קוריאה בתחילת ספטמבר. סנקציות חדשות אושרו(צילום: AFP)

כל רעידת אדמה המזוהה בצפון קוריאה, במיוחד כשהמוקד קרוב לפני האדמה, מעוררת מיד דאגה בינלאומית משום שהיא עשויה ללמד שצפון קוריאה ביצעה ניסוי גרעיני נוסף. רק לפני כשלושה שבועות עשתה פיונגיאנג ניסוי דרמטי שכזה - בפצצת מימן. זה היה הניסוי הגרעיני השישי בתולדות צפון קוריאה, והוא לימד על התקדמות משמעותית בתוכנית הגרעין שלה. הוא היה העוצמתי ביותר בתולדותיה - וגרם לרעידת אדמה בעוצמה 6.3.

 

הדיווח על רעידת האדמה היום בצהריים הובא במבזקים מיוחדים גם בסוכנות הידיעות הדרום קוריאנית "יונהאפ" וברשת "קיודו" היפנית. דרום קוריאה ויפן הן יריבותיו הגדולות ביותר של משטר קים ג'ונג און באזור, והן מודאגות מאוד מכל התפתחות בתוכנית הגרעין של פיונגיאנג.

 

הרעש בצפון קוריאה בא בסופו של שבוע שבו המתיחות בין וושינגטון לפיונגיאנג הגיעה לגבהים חדשים. ביום שלישי השבוע איים נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בנאומו באו"ם להרוס את צפון קוריאה אם תעז לאיים על ארה"ב. קים ג'ונג און השיב לו בנאום חריג שבו כינה אותו "חולה נפש" ואמר כי מדובר בהכרזת מלחמה מצד ארה"ב. טראמפ הגיב שוב - וכינה את שליט צפון קוריאה "משוגע" ו"איש הטילים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ניסוי טילים צפון קוריאני
צילום: AFP
מומלצים