שתף קטע נבחר

כך ניצלנו מהפסקות חשמל בראש השנה

בחברת החשמל מנצלים את התקלה במאגר תמר כדי להדגיש את חשיבות התחנות הפחמיות, שחלקן צפויות להיסגר. "ללא פחם היו עכשיו הפסקות חשמל", אמר ל-ynet, אורן הלמן, סמנכ"ל בחברה. גם בארגונים הירוקים ממנפים את התקלה: "קריאת השכמה לקידום אנרגיות מתחדשות". והאם חברת החשמל תתבע את השותפות בתמר על עלויות הטיפול?

התקלה במאגר הגז תמר, שהתגלתה בחג, הפכה תוך זמן קצר מתקלה של 24 שעות לתקלה של 48 שעות לתקלה של כמעט שבוע. נכון להיום (א') התחזית לתיקון הבעיה היא רק ביום רביעי.

 

בזמן הזה המשק כולו עובר לצריכת גז מאוניה, ולשימוש בדלקים חלופיים ומזהמים יותר. במשרד להגנת הסביבה עקבו בדאגה אחר ההתפתחויות וכן אחר ההשפעה על הסביבה כתוצאה משימוש בדלקים חלופיים לתעשייה. "מניסיון העבר", אמרו, "לרוב לא היו חריגות מערכי הסביבה כאשר היה שימוש גבוה יותר בפחם". יחד עם זאת העובדה שהתקלה אירעה בחג משמעה צריכה מופחתת של גז וחשמל בתעשייה.

 

צפו: מה יקרה למחירי החשמל? 

 

בעקבות התקלה והפסקת הזרמת הגז הטבעי למשק, הפעיל שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ את סעיף 8 של תקנות החירום למשק הגז הטבעי והורה על אופן הקצאת גז טבעי נוזלי למפעלים שונים במשק. הגז הנוזלי מקורו באוניה העוגנת בחופי חדרה. מדובר באוניה הנושאת מטען של גז נוזלי ומשמשת כגיבוי היחיד למשק במקרה של תקלה בהולכת הגז הטבעי של תמר (אוניה מגזזת).

 

אורן הלמן, סמנכ"ל שיווק ורגולציה בחברת החשמל, אמר בראיון ל-ynet: "אנחנו עוסקים בניהול המשבר ובעבודה מסביב לשעון כדי שיהיה חשמל. מפעילים את תמהיל סל הדלקים שלנו הכולל פחם, סולר, מזוט וגז נוזלי".

 

האם בעקבות התקלה צפויה התייקרות של מחיר החשמל ?

"יש לנו לוקסוס לדבר על המחיר ולא על זה שאין חשמל. זה אומר שעובדי חברת חשמל בארבעה ימים האחרונים וגם היום עובדים קשה על מנת לעמוד בביקושים, למרות שאין גז. זה אומר שמפעילים פחם, סולר וכל התחנות שלנו עובדות מלא.

 

"סל הדלקים היום מורכב בעיקר מפחם, סולר, מזוט וגז מהאניה המגזזת שלנו מול חופי חדרה. זה יקר יותר מאשר הגז מתמר ולכן זה תלוי בשני דברים. הדבר הראשון הוא מה יהיה משך התקלה, כלומר אם זה יהיה עד יום רביעי או יותר, הדבר השני מה יהיה תמהיל הדלקים שנשתמש בו כדי להחליף את הגז". הלמן הדגיש כי "מי שמחליט על התעריפים זו רשות החשמל. אני מעריך שבסוף התקלה יראו כמה זה עלה".

 

"פחם הוא לא מותרות אלא הכרחי"

בחברת החשמל ניצלו את התקלה כדי לרמוז כי האירוע מוכיח שסגירתן הצפוייה של תחנות הכוח הפחמיות עלולה להוביל לבעיות קשות למשק באם תיושם. "מקרה זה הוא הוכחה למצב הבעייתי בו מצוי משק האנרגיה בישראל, כאשר 60% מהמשק נסמכים על צינור גז אחד וללא יתירות", כתבו בחברת החשמל בהודעה לעיתונות. "חברת החשמל התריעה במהלך השנים האחרונות על סכנה לאירוע מסוג זה, ויזמה את הבאת האנייה המגזזת (הגז הטבעי הנוזלי) כחלק מהיערכות למצב דומה".

 (הדמיה: דלק קידוחים) (הדמיה: דלק קידוחים)
(הדמיה: דלק קידוחים)
למרבה המזל המשבר אירע בחודש ספטמבר כשהטמפרטורות בירידה, ובמהלך החג, ולא בחודש יולי - שיא הביקוש לחשמל. גם הלמן התייחס לסוגיית הפחם ואמר: "אם לא היה פחם היו עכשיו הפסקות חשמל. פחם הוא לא מותרות אלא הכרחי. היום הביקוש לחשמל הוא בערך 10,500 מאגה וואט, והרזרבה היא כ-2,000 מגהוואט, בהנחה שאין תקלות". הלמן הבהיר, עם זאת, כי אין הדבר מצביע על ביקורת לכיוונו של שר האנרגיה, יובל שטייניץ שהחליט על סגירת תחנות הכוח הפחמיות.

 

לדברי עופר בלוך, מנכ"ל חברת החשמל, שפתח הבוקר את חדר המצב של חברת החשמל, נכון לעכשיו אין צפי לשיבושים, אולם המצב מחייב משנה עירנות מאחר ותקלה משמעותית נוספת עלולה ליצור שיבושים באספקת החשמל. "אנו בזמן חרום וכך נמשיך להתנהל", אמר בלוך.

 

כיום פועלות בישראל 10 יחידות ייצור חשמל פחמיות - 6 יחידות בתחנת הכוח אורות רבין שבחדרה ו-4 יחידות בתחנת רוטנברג באשקלון. לפי החלטת שר האנרגיה שטייניץ, עד שנת 2022 ייסגרו 4 יחידות פחמיות בתחנת רבין, כך שיישארו רק 6 יחידות ברחבי המדינה. התחנות הפחמיות שייסגרו יוחלפו בתחנות המופעלות בגז. בחברת החשמל מזכירים את המערכת שהותקנה להפחתת הפליטות מתחנות הכוח הפחמיות, אם כי לטענת הארגונים הירוקים הזיהום הקיים עדיין מסכן את בריאות הציבור.

 

הלמן הוסיף, כי הסבת התחנות הפועלות בגז לפעולה באמצעות סולר או מזוט, עלולה לגרום לתקלות. "אנחנו לא רוצים בחברת החשמל שהעלות העודפת הזאת תתגלגל על הצרכנים. לכן אנחנו בוחנים גם דרכים משפטיות בכדי להתמודד עם העניין הזה. לא ארחיב מעבר לזה, אבל יש פה הסכמים, יש פה סוגיות משפטיות, זה לא חייב להיות דווקא הציבור".

 

הכוונה היא שתתבעו את השותפות במאגר תמר (נובל אנרג'י, ישראמקו, אבנר, דלק קידוחים ואלון חיפושי גז טבעי) כדי שהם יפצו את הציבור או אתכם?

"הכל יכול להיות, זה נמצא בבדיקה משפטית". 

 

"השבריריות של מתווה הגז"

במקביל גם בארגונים הירוקים ניצלו את התקלה במאגר תמר כדי לשכנע בנחיצות המעבר לאנרגיות ירוקות, וטענו כי האירוע הוא תמרור אזהרה לאסטרטגיה האנרגטית של המדינה. "התקלה הנוכחית מעידה על השבריריות של מתווה הגז, שהותיר את מדינת ישראל תלויה במאגר אחד ובצינור אחד בתמורה להטבות מפליגות למונופול הגז", אמרו בעמותת "אדם טבע ודין".

מערכת הולכת הגז ממאגר תמר לאשדוד, ומתווה ההולכה ממאגר לוויתן (הדמיה: דלק קידוחים) (הדמיה: דלק קידוחים)
מערכת הולכת הגז ממאגר תמר לאשדוד, ומתווה ההולכה ממאגר לוויתן(הדמיה: דלק קידוחים)
  

בארגון הוסיפו: "בזמן שהמדינה מקדמת משק אנרגיה שנשען כמעט כולו על הגז הטבעי, יש להתייחס לתקלה הזו כאל נורה אדומה. אנו קוראים למשרד האנרגיה להבטיח מעבר למשק אנרגיה בר קיימא המבוסס על תכנון ארוך טווח שיבטיחו את צורכי המשק, ביטחון אנרגטי, כדי להימנע משריפת פחם ודלקים מזהמים בזמן תקלות כמו זו ופגיעה בבריאות הציבור".

 

כאמור, יש לציין כי לא נמדדו בתחנות הניטור ריכוזי חלקיקים חריגים, אך היות ומדובר בחג כולם ממתינים לנתוני אמצע השבוע.

 

דברים דומים אומר ד"ר יונתן אייקנבאום מנהל הקמפיינים של ארגון גרינפיס ישראל: "התחלנו את השנה ברגל שמאל. זה הגיון של משק אנרגיה שכולו סוגד למשאב אחד שהוא משאב מתכלה ואנחנו רואים את התוצאות. זה מוכיח את השבריריות של משק האנרגיה.

 

"מה שזועק פה זה ההזנחה של המשאב שאנחנו כל כך התברכנו בו, השמש בשילוב יכולת החדשנות שלנו. מדינה שמתפתחת באנרגיות מתחדשות לא תסבול מתקלות כאלה. אנחנו פותחים את השנה עם קריאת השכמה לשים את הביצים בסל הנכון. וזה לא הגז אלא האנרגיות המתחדשות ובראשן השמש".

 

במשרד האנרגיה לא ממהרים לשנות אסטרטגיה. מבחינתם מדובר בקריאת השכמה למהר ולפתח את מאגרי הגז הנוספים (כריש, תנין לוויתן). במשרד לא סומכים על מפעילי מאגר תמר שיתקנו את התקלה עד יום רביעי ונערכים למצב בו המשק יצטרך להתמודד עם התקלה גם מעבר. מבחינה סביבתית, ברור לכולם שיהיו לכך השלכות. ומבחינה כלכלית ברור כפליים כי אנחנו נשלם על התקלה הזו. 

 

אין עלייה בריכוז מזהמי האוויר

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי "מאז עצירת אספקת הגז הטבעי לישראל ביום חמישי, בשל התקלה באסדת תמר, פועל המשרד לצמצום השפעת השימוש בדלקים חלופיים על איכות האוויר.

 

"על אף השימוש הזמני בדלקים נוזליים כמו סולר ומזוט, וכן השימוש המוגבר בפחם לייצור חשמל, נכון לשעות הצהריים ובמהלך הימים האחרונים לא נמדדו עליות בריכוזי המזהמים העיקריים (תחמוצות גופרית ותחמוצות חנקן) בתחנות הניטור הסביבתיות הפרוסות בסמיכות למוקדי התעשייה ותחנות הכוח.

 

"הדבר נובע בין היתר מכך שבשל החג פעילות התעשייה הייתה חלקית והביקושים לחשמל היו נמוכים יחסית; וגם מכיוון שהתנאים המטאורולוגיים באזורנו גורמים לפיזור ומיהול טובים של המזהמים. המשרד להגנת הסביבה ממשיך לעקוב אחר הריכוזים, עם חזרת התעשייה לעבודה סדירה היום והעלייה בביקושים לחשמל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים