שתף קטע נבחר

עריקאת ממתין להשתלת ריאה בארה"ב: "שם מבטחי באללה"

בסרטון שפרסם סאיב עריקאת "בעקבות השמועות שאין להן כל בסיס" על מותו, סיפר האחראי על המו"מ המדיני מטעם הרשות הפלסטינית כי הוא ניצב בראש רשימת ההמתנה. "אני מוסר את גורלי לאללה". מנהיג חמאס התקשר לשאול לשלומו

 

 

סאיב עריקאת, האחראי על ניהול המשא ומתן הפלסטיני עם ישראל ב-20 השנים האחרונות, ממתין בארצות הברית להשתלת ריאה. עריקאת פרסם היום (א') סרטון וידאו שבו הוא "פונה לכל בני העם הפלסטיני בעקבות השמועות שאין להן כל בסיס", לדבריו. זאת לאחר שאתמול בלילה נפוצו שמועות על מותו.

 

בסרטון שהופץ באתרי חדשות פלסטיניים, מספר עריקאת כי סיים את כל הפרוצדורות הרפואיות, "וכעת אני ניצב בראש רשימת ההמתנה להשתלת ריאה, עד שיימצא תורם מתאים. אני שם את מבטחי באללה ומוסר את גורלי לאללה". עוד דווח כי מנהיג חמאס איסמעיל הנייה שוחח עם עריקאת ושאל לשלומו.

"שם את מבטחי וגורלי באללה". סאיב עריקאת בסרטון מארה"ב ()
"שם את מבטחי וגורלי באללה". סאיב עריקאת בסרטון מארה"ב

עריקאת חולה במחלת ריאות קשה. בתחילת החודש שעבר נחשף ב"ידיעות אחרונות" וב-ynet כי עריקאת נמצא ברשימת ההמתנה להשתלת ריאות, הן בארץ והן בארה"ב, והמתין להשתלה בישראל. עם זאת, גורמים במשרד הבריאות ובמרכז הלאומי להשתלות הבהירו כי ברשימת ההמתנה הארצית יכולים להירשם רק תושבי מדינת ישראל. סדר הקדימויות בהשתלה נקבע על פי קריטריונים רפואיים בלבד, ללא חריגים, עבור החולה הזקוק ביותר.

במקרים שבהם לא נמצא חולה ישראלי מתאים לקבלת האיבר, ניתן להשתיל את האיבר הנתרם במי שאינו תושב ישראל, וזאת בכפוף להסכמת משפחת התורם, בתיאום עם מרכז ההשתלות. מקרים אלה נחשבים נדירים ביותר. למשרד הבריאות הוגשה בקשה לפנים משורת הדין להכליל את עריקאת ברשימת ההמתנה. אולם מסיבות חוקיות, משרד הבריאות לא יכל להיעתר לבקשה חריגה זו מתוך מחויבות לשמור על טוהר הליכי ההקצאה של תרומת אברים.

 

עריקאת, בן 62, סובל יותר משנה ממחלת פיברוזיס ריאתי, שמאופיינת בהתפתחות צלקות ברקמת הריאות ומקשה על פעילותן התקינה. המחלה מתבטאת בקוצר נשימה ושיעול ועלולה להחמיר לכדי אובדן היכולת של הריאות להעביר חמצן אל הגוף. הרופאים שטיפלו בו בבית החולים בישראל החליטו להמליץ על השתלה לאחר שגופו הפך עמיד בפני התרופות.

הפחית את פעילותו הציבורית. עריקאת בימים טובים יותר בפגישה עם נתניהו. מאחוריו - ממלא מקומו מאג'ד פרג' (צילום: עמוס בן גרשום) (צילום: עמוס בן גרשום)
הפחית את פעילותו הציבורית. עריקאת בימים טובים יותר בפגישה עם נתניהו. מאחוריו - ממלא מקומו מאג'ד פרג'(צילום: עמוס בן גרשום)

המחלה התגלתה אצל עריקאת כבר לפני יותר משנה, אולם עד כה הוא טופל בתרופות, ולאלה הייתה השפעה חיובית על גופו. ואולם לפני כמה חודשים הפסיקו התרופות להשפיע ביעילות והחלה החמרה דרמטית במצבו. הרופאים הישראלים של עריקאת הביעו אופטימיות באשר לסיכויי ההחלמה שלו אם אכן יעבור השתלה.

 

בינתיים הפחית עריקאת בצורה משמעותית את פעילותו הציבורית, הוא ממעט לקיים פגישות עבודה יומיות, כמעט ואינו מתראיין וחובש לעיתים מסכת חמצן שמסייעת לו לנשום. עריקאת גם מתקשה מאוד בהליכה למרחקים קצרים וזקוק לתמיכה גם כאשר הוא יוצא מהרכב בפתח הבניין שבו הוא עובד ברמאללה ועד להגעתו למעלית.

 

בעקבות מצבו הרפואי של עריקאת החליט אבו מאזן שמאג'ד פרג', שמכהן כראש המודיעין הכללי הפלסטיני, ימונה למחליפו כראש צוות המשא ומתן מרגע שהוא לא יוכל לעבוד יותר – אם בשל ניתוח ההשתלה ואם בשל החמרה נוספת במצבו. פרג' ידוע בקשריו הענפים והטובים עם גורמים דיפלומטיים במערב וכן במדינות ערב, אולם חסרונו הבולט הוא שאינו דובר אנגלית שוטפת, קל וחומר שלא כמו עריקאת, שדובר אנגלית ברמת שפת אם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים