שתף קטע נבחר

גרמניה: מרקל נבחרה בפעם הרביעית, הישג ענק לימין הקיצוני

מרקל זכתה בכהונה רביעית כקנצלרית ומפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה", שמתנגדת לאיסלאם ולמהגרים והסתבכה בשורת התבטאויות אנטישמיות, נכנסה לפרלמנט - הפעם הראשונה שעושה זאת מפלגת ימין קיצוני זה 60 שנה: "נרדוף את מרקל, נשנה את המדינה הזו"

 

 

אנגלה מרקל נבחרה היום (יום א') לכהונה רביעית רצופה כקנצלרית לאחר שגוש המפלגות השמרני שבראשותה זכה לרוב בבחירות הפדרליות. ניצחונה של מרקל על פני יריבה מרטין שולץ מהסוציאל-דמוקרטים היה די צפוי לפי הסקרים שפורסמו בשבועות האחרונים. מי שרשמה הישג ענק היא מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD), שמתנגדת למהגרים ולאיסלאם, שנכנסה לפרלמנט בפעם הראשונה בתולדותיה - ובפעם הראשונה שעושה זאת מפלגת ימין קיצוני בגרמניה זה 60 שנה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

הגוש שבראשו עמדה מרקל - איחוד של "מפלגת הנוצרים-דמוקרטים" (CDU) של הקנצלרית עם "המפלגה הנוצרית-סוציאלית" (CSU) מבוואריה - קיבל לפי המדגמים כ-33 אחוזים מהקולות. הסוציאל-דמוקרטים הגיעו למקום השני עם תוצאה מאכזבת של 20 אחוזים בלבד - ההישג הגרוע ביותר שלהם מאז תום מלחמת העולם השנייה - ומפלגת הימין הקיצוני רשמה כאמור הישג גדול כשהפכה למפלגה השלישית בגודלה בגרמניה עם 13.5 אחוזים. "כמובן שקיווינו לתוצאה טובה יותר", אמרה מרקל בפני תומכיה הרבים שצעקו "אנג'י אנג'י". אבל היא הוסיפה שהאיחוד של CDU/CSU בראשותה היא בכל זאת המפלגה הגדולה ביותר בפרלמנט שתקים את הממשלה הבאה. היא ציינה שהמפלגה שלה הייתה בשלטון 12 שנה ושארבע השנים האחרונות היו "מאתגרות ביותר". עוד אמרה הקנצלרית ש"אנחנו רוצים להחזיר את המצביעים של ה- AfD" על ידי פתרון הבעיות של המדינה והתייחסות לחששות שלהם.

 

"ארבע השנים האחרונות היו מאתגרות במיוחד", אמרה הקנצלרית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"ארבע השנים האחרונות היו מאתגרות במיוחד", אמרה הקנצלרית(צילום: AFP)

 

נבחרה שוב למרות מדיניות הדלת הפתוחה למהגרים. מרקל מצביעה, היום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נבחרה שוב למרות מדיניות הדלת הפתוחה למהגרים. מרקל מצביעה, היום(צילום: רויטרס)

אם מרקל תקים שוב קואליציה ביחד עם הסוציאל-דמוקרטים מהמרכז-שמאל, הרי ש"אלטרנטיבה לגרמניה" תעמוד בראש האופוזיציה בגרמניה. עם זאת, סגן יו"ר המפלגה מנואלה שווסיג אמרה שהתוצאה מהווה תבוסה קשה והוסיפה: "המשמעות היא שהגיעה סופה של הקואליציה הגדולה, אנחנו ניכנס לאופוזיציה". עוד היא אמרה: "עבורנו זה ברור מאוד שהבוחרים נתנו לנו את המשימה לעמוד בראש המפלגה החזקה ביותר באופוזיציה", מנהיג הסוציאל-דמוקרטים שולץ, שבתחילת הקמפיין עוד נראה כמי שמסוגל לאתגר את הקנצלרית הוותיקה, אמר לאחר פרסום המדגמים: "זהו יום מר לסוציאל-דמוקרטים בגרמניה, הפסדנו את הבחירות".

 

שמחה במפלגת הימין הקיצוני: "נרדוף את מרקל, נשנה את המדינה"

"המפלגה הדמוקרטית החופשית" (FDP) הליברלית גם רשמה הישג יפה כשקיבלה בסביבות 10 אחוזים. המפלגה שהייתה שותפה של מרקל בקואליציה השנייה שלה בשנים 2013-2009 הפסידה בבחירות הקודמות את כל המושבים שלה בבית הנבחרים, אך כעת היא שבה אליו. מפלגת "הירוקים" קיבלה 9.5 אחוזים ומפלגת השמאל הקיצוני "די לינקה" קיבלה 9 אחוזים. במטה של מפלגת הימין הקיצוני AfD צעקו תומכים רבים "אנחנו הולכים להחזיר לעצמנו את המדינה הזו" בתגובה ל-13.5 האחוזים שקיבלה מפלגתם לפי המדגמים. מנהיג AfD  אלכסנדר גאולנד אמר "נרדוף את מרקל, אנחנו הולכים לשנות את המדינה הזו".

 

בתרגום של שיעורי התמיכה במפלגות למושבים בפרלמנט נראה לפי שעה שהאיחוד בראשות מרקל זכה בסביבות 216 מושבים, הסוציאל-דמוקרטים ב-133, "אלטרנטיבה לגרמניה" ב-89, "המפלגה הדמוקרטית החופשית" ב-70, הירוקים ב-63 ו"דה לינקה" ב-60.

 

אם הסוציאל-דמוקרטים לא ייכנסו לממשלה הבאה כפי שהם מצהירים, כרגע נראית היתכנות מספרית ופוליטית לקואליציה חדשה, לראשונה בת שלוש שותפות: מפלגתה של הקנצלרית, מפלגת "הירוקים" ו"המפלגה הדמוקרטית החופשית" הליברלית. התנגשות צפויה בין הירוקים והליברלים בסוגיות כמו השתתפות גרמנית במימון החוב היווני ובסוגיות אקלים וסביבה, אך באחרות (הגירה, פנסיות) צפוי שיתוף פעולה. קואליציה זו מכונה "קואליציית ג'מייקה" על שם צבעי המפלגות שמרכיבות אותה: שחור, ירוק וצהוב - כמו בדגל הג'מייקני.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

האם גרמניה בדרך ל"קואליציית ג'מייקה"?

 

בבחירות הפדרליות בגרמניה השתתפו 75 אחוזים מ-61.5 מיליון בעלי זכות הבחירה, מעט יותר מההשתתפות בבחירות הקודמות ב-2013. בסוף השבוע קראו ראשי כל המפלגות הממסדיות במדינה לצאת ולהצביע כדי להחליש את הימין הקיצוני, בהן מרקל וראש המפלגה הסוציאל-דמוקרטית שולץ. יו"ר הסיעה השמרנית בפרלמנט הגרמני, וולקר קאודר, אמר ש"היינו רוצים תוצאה טובה יותר", אבל הוסיף שהמצביעים נתנו לאיחוד בראשות מרקל את המשימה להקים את הממשלה הבאה.

 

מאות מפגינים: "כל ברלין שונאת את ה-AfD"

בקהילה היהודית בגרמניה גם חששו שמפלגת הימין הקיצונית "אלטרנטיבה לגרמניה" תזכה לראשונה במושבים בבונדסטאג. "איגוד רבני גרמניה", הכולל 35 רבני ערים וקהילות, קרא מוקדם יותר ליהודי המדינה להשתתף בבחירות בתקווה להעלות את שיעור ההצבעה ולגמד את המפלגות הקיצוניות אל מתחת לאחוז החסימה. במהלך ראש השנה והשבת דרשו הרבנים בבתי הכנסת מבני הקהילה ללכת להצביע.

 

נשיא ועידת רבני אירופה ורבה של מוסקבה, הרב פנחס גולדשמידט, הגדיר הערב את מרקל "המנהיג האחראי של העולם המערבי ותקוותה של אירופה", וציין לשבח את עמידתה על זכויות היהודים לחופש דת ואת תמיכתה בקהילה היהודית. עוד הוסיף כי "עתיד ההסכם עם איראן בנוגע לתוכנית הגרעין, וכן יחסה של אירופה לישראל, יושפעו במידה רבה על ידי מדיניות גרמניה, המדינה המובילה באיחוד האירופי". הרב גולדשמידט הביע דאגה מעליית הימין הקיצוני, ואמר: "אנו מקווים שהממשלה שתקום תצליח להתמודד עם האתגר הזה וללחום בתופעת הגזענות והשכחת השואה הרווחת במפלגה זו".

 

כמה מאות מפגינים התאספו מול מסיבת הניצחון הסגורה של מפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה" וצעקו "כל ברלין שונאת את ה-AfD" ו"נאצים" מול החוגגים המשועשעים על המרפסת ממול.

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

חגיגות במטה מפלגתה של מרקל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חגיגות במטה מפלגתה של מרקל(צילום: AFP)

סוגיית ההגירה עמדה במרכז קמפיין הבחירות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סוגיית ההגירה עמדה במרכז קמפיין הבחירות(צילום: AFP)

במהלך 12 שנות כהונתה של מרקל התחלפו כ-100 ראשי ממשלות במדינות האיחוד האירופי. רק קונרד אדנאואר והלמוט קוהל, שניהם ממפלגתה של מרקל, כיהנו תקופות ארוכות יותר ואם תשלים קדנציה נוספת היא צפויה לעבור אותם.

 

כניסה ראשונה לפרלמנט למפלגה שמואשמת בסממנים ניאו-נאציים ואנטישמיים

מרקל, שנבחרה לראשונה לתפקיד הקנצלרית ב-2005, ספגה שריקות בוז צורמות בכמה הזדמנויות במערכת הבחירות. למרות משבר הפליטים היא נשארה פופולרית, וכאמור ניצחה שוב ותכהן כקנצלרית גרמניה בפעם הרביעית ברציפות. ביום שישי במינכן היא הגנה על החלטתה לאפשר למיליון מבקשי מקלט להיכנס לגרמניה - והתחייבה שמשבר כזה לא יחזור על עצמו.

 

מפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה" עשתה כאמור היסטוריה משלה עם כניסה ראשונה לפרלמנט זה 60 שנה של מפלגת ימין קיצוני שמתנגדת למהגרים ולטענת לא מעט אנשים במדינה נושאת סממנים ניאו-נאציים, אנטישמיים וגזעניים. בשבועות האחרונים הבטיחו מנהיגי "אלטרנטיבה לגרמניה" להעניש "ביד קשה" את מרקל על שפתחה את גבולות גרמניה בפני המהגרים. בחודשים האחרונים השמיעו בכירי המפלגה שורה של הצהרות שנויות במחלוקת, בכלל זה הקריאה לשרת ההגירה של גרמניה "לזרוק את עצמה" לטורקיה, ארץ מוצאם של הוריה.


 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"יום מר לסוציאל-דמוקרטים. הפסדנו את הבחירות". מנהיג מפלגת המרכז-שמאל מרטין שולץ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"יום מר לסוציאל-דמוקרטים. הפסדנו את הבחירות". מנהיג מפלגת המרכז-שמאל מרטין שולץ(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מפלגת הימין הקיצוני עשתה היסטוריה. פראוקה פטרי ממפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפלגת הימין הקיצוני עשתה היסטוריה. פראוקה פטרי ממפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה"(צילום: AFP)

"אלטרנטיבה לגרמניה" זכתה בשנים האחרונות לתמיכה בעקבות הקריאה לסגור מיד את גבולות גרמניה, לקבוע מכסת מינימום מינימלית לגירוש מבקשי מקלט ולמנוע ממהגרים להביא את משפחותיהם לגרמניה. ביורן הקה מ"אלטרנטיבה לגרמניה" הדהים השנה כשהשמיע אמירות שנשמעות נאציות לכל דבר. הוא דחה את הטענה שאדולף היטלר היה "רשע מוחלט", אמר שאתר ההנצחה לשואה בברלין הוא "אנדרטת בושה" ודרש לחולל "מפנה של 180 מעלות" באופן שבו גרמניה חותרת לכפר על פשעיה הנאציים.

 

את "אלטרנטיבה לגרמניה" הקימו ב-2013 כמה אקדמאים ממתנגדי האיחוד האירופי, ושלא כמפלגות ימין קיצוני קודמות בגרמניה היא נעשתה מקובלת בחברה. מנפרד גלנר ממכון הסקרים "פורסה" הסביר שאנשים ממעמד הביניים שעברו הקצנה מרגישים בנוח עם להצביע למפלגה זו לצד התומכים המסורתיים של הימין הקיצוני. "אתה לא מצביע לגלוחי ראש, אבל אתה יכול להצביע במקום זה לפרופסורים בחליפות", הסביר גלנר. 

 

קובי נחשוני השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים