שתף קטע נבחר

בכיר בימין הקיצוני בגרמניה: "ליהודים שגרים בגרמניה אין סיבה לדאגה"

לאחר ההישג בבחירות, שבהן הצליחו להיכנס לפרלמנט כמפלגה השלישית בגודלה, התייצבו ראשי מפלגת אלטרנטיבה לגרמניה (AfD) והציגו את המצע שלהם: "מיליון מהגרים נכנסים למדינה ולוקחים חלק ממנה". יו"ר המפלגה פראוקה פטרי פרשה מהמפלגה במהלך מסיבת העיתונאים והודיעה כי תכהן כחברת פרלמנט עצמאית

 

 

ביום שלאחר ההישג הגדול של הימין הקיצוני בבחירות בגרמניה מנסה אלכסנדר גאולנד, מנהיג ומייסד מפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD), לשלוח מסר של הרגעה ליהודים במדינה. במסיבת עיתונאים אמר היום (ב') גאולנד כי ליהודים במדינה אין סיבה לחשוש מההישג של מפלגתו בבחירות. גאולנד אמר את הדברים לאחר שכמה ארגונים יהודיים הביעו דאגה בעקבות התחזקות מפלגתו הקיצונית. "אין שום דבר במפלגה שלנו, במצע שלנו, שיכול לעורר אי נחת ביהודים שגרים בגרמניה", אמר גאולנד וציין כי אומנם לא נפגש עם מנהיגים יהודים אך הוא מוכן לעשות זאת "בכל זמן".

 

הניצחון החמוץ של מרקל - פרשנות

 

"סלחו לי שאני אומר זאת בבירור, תמיד הייתה לי ההרגשה שכאן אומרים משהו שנשמע נהדר ושגם אפשר לתמוך בו, אבל כשמגיעה שעת המבחן זה נהיה קשה", אמר גאולנד. "אם אתם אומרים שזכות הקיום של ישראל היא בלב לבה של גרמניה, אנחנו מוכרחים גם להיות מוכנים לשלוח חיילים גרמנים להגן על המדינה היהודית. אם תשאלו את זה את הפוליטיקאים שלנו לא תקבלו תשובה ברורה. לכן יש לי בעיה עם האמירה הזאת.

 

"מובן שזכות הקיום של ישראל חשובה לנו מאוד ומובן שאנחנו עומדים לצד ישראל. רק להפוך את זה ללב לבה של המדינה שלנו, ההיגיון של המשטר שלנו (כפי שמרקל אמרה)... אתם יודעים, זה נשמע כל כך פשוט, אבל בישראל יש מלחמה תמידית. אם ביטחון ישראל הוא חלק מההיגיון של מדינתנו אנחנו מוכרחים גם להיות מוכנים לתת את חיינו למען מדינת ישראל, ואת זה אני לא מרגיש".

 

גאולנד אמר את הדברים לאחר שהליגה נגד השמצה הודיעה בעקבות תוצאות הבחירות, שבהן הפכה מפלגתו לשלישית בגודלה בגרמניה, כי מדובר ב"אבן דרך מטרידה" וציינה כי מנהיגי המפלגה השמיעו בעבר הערות אנטישמיות והמעיטו בערכו של רוע המשטר הנאצי.

 

מאוחר יותר אמר גאולנד בראיון לפרנקפורטר אלגמיינן צייטונג: "קשה לי להאמין שהחברה הגרמנית באמת יודעת מה זה אומר, שחיילים גרמנים יילחמו וימותו לצד חיילים ישראלים". למקרה שיצטרך להחליט אם לשלוח חיילים גרמנים לישראל אמר גאולנד: "אם באמת תיווצר סיטואציה שבה ישראל תהיה בסכנה ותוכל להיעלם מהמפה והיהודים - עכשיו אומר משהו לא פשוט - ייזרקו לים, אז אנחנו חייבים באופן מעשי לעמוד לצד ישראל".

בכיר המפלגה אלכסנדר גאולנד, היום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בכיר המפלגה אלכסנדר גאולנד, היום(צילום: רויטרס)


פראוקה פטרי בעימות ראשון לאחר הבחירות (צילום: MCT) (צילום: MCT)
פראוקה פטרי בעימות ראשון לאחר הבחירות(צילום: MCT)
  

 

פראוקה פטרי, מראשי "אלטרנטיבה לגרמניה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פראוקה פטרי, מראשי "אלטרנטיבה לגרמניה"(צילום: רויטרס)
  

 

 

בתוך כך, במהלך מסיבת העיתונאים שקיימו בכירי המפלגה הודיעה יו"ר המפלגה פראוקה פטרי כי היא עוזבת את המפלגה ותכהן כחברת פרלמנט עצמאית. פטרי נטשה את מסיבת העיתונאים והותירה את עמיתיה המומים. לדבריה, ישנן אי הסכמות במפלגה בנוגע לענייני תוכן. קודם לכן מתחה ביקורת על אמירתו של גאולנד כי המפלגה "תרדוף" את הקנצלרית אנגלה מרקל.

 

גאולנד אמר כי "מיליון זרים זורמים למדינה ולוקחים חלק ממנה. אנחנו לא רוצים לאבד את גרמניה לטובת פלישת זרים מתרבות זרה. פשוט מאוד". הוא הדגיש כי המפלגה תטפל בנושא ההגירה באופן שאינו מתפשר.

 

מרקל: לימין הקיצוני לא תהיה שום השפעה על מדיניות החוץ וההגירה

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אומנם ניצחה והבטיחה לעצמה כהונה רביעית, אבל התוצאה שהשיגה (33 אחוזי תמיכה) הייתה נמוכה משמעותית מהבחירות הקודמות והגרועה זה 70 שנה בתולדות המפלגה השמרנית (CDU/CSU). גם הסוציאל-דמוקרטים, שבראשם עומד מרטין שולץ, הגיעו לתוצאה מביכה (20.5 אחוזים) - הגרועה ביותר בתולדותיהם (מאז 1949). המפלגה הודיעה כי תוותר על הרעיון של ממשלת אחדות ותלך לאופוזיציה. AfD התייצבה כמפלגה השלישית בגודלה עם 12.6 אחוזי תמיכה והיא צפויה לקבל 94 מושבים מתוך 709 מושבים.

 

מרקל קיימה היום מסיבת עיתונאים שבה אמרה שהיא מודאגת יותר מיציאת בריטניה מהאיחוד האירופי (ברקזיט) מאשר מעליית הימין הקיצוני בגרמניה. מרקל אמרה שלמפלגה הלאומנית לא תהיה שום השפעה על מדיניות החוץ של גרמניה וגם לא על מדיניות ההגירה ומדיניותה כלפי אירופה. הקנצלרית נשאלה אם הצלחת מפלגת הימין הקיצוני תשפיע על המדיניות הגרמנית בדרך כלשהי והשיבה: "אני לא חושבת". היא הוסיפה ש"המפלגות שמסוגלות להקים קואליציות זו עם זו יחפשו פיתרונות – יש כמובן חילוקי דעות, אבל ל- AfD לא תהיה שום השפעה". מרקל הדגישה את הצורך בממשלה יציבה בגרמניה ואמרה שלמפלגות האחרות יש אחריות להבטיח שדבר כזה יקרה.

 

 

 

את "אלטרנטיבה לגרמניה" הקימו ב-2013 כמה אקדמאים ממתנגדי האיחוד האירופי, ושלא כמפלגות ימין קיצוני קודמות בגרמניה היא נעשתה מקובלת בחברה. מנפרד גלנר ממכון הסקרים "פורסה" הסביר שאנשים ממעמד הביניים שעברו הקצנה הרגישו בנוח עם האפשרות שיצביעו למפלגה הזו לצד התומכים המסורתיים של הימין הקיצוני. "אתה לא מצביע לגלוחי ראש, אבל אתה יכול להצביע במקום זה לפרופסורים בחליפות", הסביר גלנר.

 

מאות מפגינים התאספו אמש בברלין מול המועדון שבו חגגה מפלגת הימין הקיצוני את הישגה הגדול. "כל ברלין שונאת את ה-AfD!" ו"חזירים נאצים!" היו כמה מהסיסמאות שצעקו המפגינים. חלקם השליכו בקבוקים בשעה שהמשטרה המקומית ניסתה להרחיק אותם מהמקום. קודם לכן נערכה הפגנה גדולה נגד מפלגת הימין הקיצוני בכיכר הגדולה אלכסנדרפלאץ במזרח ברלין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אלכסנדר גאולנד, היום
צילום: רויטרס
מומלצים