שתף קטע נבחר

טובות במתמטיקה? אם הייתן גברים יכולתן להרוויח יותר

לפי סקירה שמפרסם היום בנק ישראל, מיומנויות המתמטיקה הבסיסית של גברים בישראל גבוהות מאלה של הנשים, אך פער זה מסביר רק חלק מפער השכר לשעה ביןהמינים שעומד על 26.3%. התמורה שמקבלים הגברים עבור מיומנויות היסוד גבוהה יותר

שכר הגברים לשעה בישראל גבוה בממוצע ב-26.3% משכר הנשים, אך בעוד שמיומנויות המתמטיקה הבסיסית של העובדים הגברים גבוהות מאלה של הנשים, פער זה ברמת המיומנויות מסביר רק 15% מפער השכר. עם זאת נמצא שבישראל התמורה שהגברים מקבלים עבור מיומנויות היסוד (קריאה, מתמטיקה ופתרון בעיות בשימוש בטכנולוגיה דיגיטלית) גבוהה מזו שמקבלות הנשים. כך עולה מניתוח של בנק ישראל.

 

עוד בערוץ הכלכלה

 

סקירה שמפרסם היום (ג') בנק ישראל מנתחת שוב את נתוני סקר PIAAC של ה-OECD, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה וראמ"ה (הרשות הארצית למדידה והערכה בחינוך) שפורסם ב-2016 ומדד את רמת המיומנויות של בוגרים בני 16 עד 65 בישראל, במסגרת פרויקט שנערך ב-34 מדינות.

 

פערי השכר בין גברים ונשים עדיין כאן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פערי השכר בין גברים ונשים עדיין כאן(צילום: shutterstock)

הסקר בדק שלוש מיומנויות יסוד בשימוש יום-יומי: אוריינות קריאה (היכולת להבין ולהעריך טקסטים כתובים בשימוש יום-יומי), אוריינות מתמטית (היכולת לגשת למידע ולרעיונות מתמטיים) ופתרון בעיות בסביבה מתוקשבת (היכולת להשתמש בטכנולוגיה דיגיטלית למטלות חיי היום-יום).

 

בהסתמך על נתוני סקר PIAAC, ביקש בנק ישראל לבדוק האם יש הבדל מגדרי במיומנויות היסוד ובתמורה עבורן, כלומר האם פערים בין-מגדריים במיומנויות יכולים להסביר את פער השכר הלא מוסבר שנותר לאחר שמתחשבים במאפיינים אחרים של העובדים.

 

בעבר עיקר הפער בשכר לטובת גברים יוחס להבדלים בין המינים בהשכלה ובניסיון התעסוקתי, אבל ההבדלים המגדריים במאפיינים אלה הצטמצמו, ואילו היום ההשערות העיקריות שנבדקות בספרות עוסקות בהבדלים בתכונות שאינן נצפות ישירות, כמו שנאת סיכון (גברים בממוצע פחות שונאי סיכון), נטייה לתחרותיות (גברים בממוצע אוהבים יותר להתחרות), גישה סוציאלית (נשים נוטות יותר לשוויוניות) וכושר מיקוח, ששונה בין המינים. תכונות נוספות כמו אסרטיביות, חרדתיות, דעתנות, נטייה להסכים וביטחון עצמי מוזכרות בהקשר זה.

 

מיומנויות היסוד הכמותיות של גברים גבוהות מאלה של הנשים

מחקרים בעולם ובישראל הראו קשר חיובי בין שכרם של העובדים לבין רמת מיומנויות היסוד שלהם. לפי נתוני סקר המיומנויות, פער השכר לשעה בין גברים ונשים שאינו מוסבר על ידי המאפיינים המקובלים, כגון גיל, רמת השכלה ומגזר האוכלוסייה הוא כ-26.3%.

 

סקר PIAAC העלה כי מיומנויות היסוד הכמותיות, כלומר שליטה במתמטיקה בסיסית, של העובדים הגברים גבוהה מזו של העובדות, בעוד שבמיומנויות הקריאה אין פער משמעותי.

 

אולם בקרה על המיומנות הכמותית, המתמטית, זו שבה הפער בין גברים לנשים הוא הגבוה יותר, מקטינה את הפער הלא מוסבר בשכר השעתי בין המינים בכ-15% ל-22.4%.

 

בנוסף, כשמתחשבים במשלחי היד ובענפי התעסוקה, הפער בין גברים לנשים במיומנות הכמותית מסביר חלק קטן עוד יותר מפער השכר השעתי, היות שהבחירה במשלחי יד ובענפי תעסוקה מתואמת עם המיומנות של העובדים.

 

 (בנק ישראל) (בנק ישראל)
(בנק ישראל)

פער השכר גדל ככל שרמת המיומנויות גדלה

הניתוח של בנק ישראל מצא כי בקרב כלל המועסקים במשק גברים זוכים לתשואה גבוהה יותר מנשים עבור המיומנויות שלהם. כלומר, אצל גברים עליית השכר בגין עליית רמת המיומנות היא גבוהה יותר מאשר אצל נשים. כך, מאחר שהתשואה למיומנויות במונחי שכר גבוהה יותר לגברים, פער השכר גדל ככל שרמת המיומנויות של העובדים גדלה, עד לפער של כ-30% ברמת המיומנות הגבהה ביותר.

 

עוד מצא הניתוח של בנק ישראל כי התשלום הגבוה יותר לגברים עבור המיומנות שלהם מתואם עם היקף משרה גדול יותר וכי גברים בעלי מיומנויות גבוהות יותר עובדים בהיקפי משרה גדולים יותר בעוד שנשים לא.

 

ממצא נוסף שעולה מהניתוח של בנק ישראל הוא כי התמורה למיומנויות במונחי שכר בקרב המנהלים הבכירים והעובדים בענפי ה-IT (טכנולוגיית מידע), קבוצת עובדים שבה שיעור הגברים גבוה, היא כפולה מאשר בשאר המשק וכך גם פער התשואה המגדרי למיומנויות לטובת הגברים. עוד נמצא כי חלק מהפער המגדרי בתשואה משקף את הבחירה של גברים לעבוד במשלחי יד וענפים אלה יותר מנשים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים