שתף קטע נבחר

עלייה ראשונה לתורה: ילדים מאחורי הסורגים

הם בני 13-17. שמונה נערים שחיים מאחורי הסורגים של כלא "אופק", ומעולם לא חגגו בר מצווה. השבוע לראשונה זכו להניח תפילין ולעלות לתורה עם בני משפחותיהם. ליווינו אותם ביום המיוחד: "13 זה גיל שאתה מתבגר בו וככה אני מרגיש היום, אחרי השינוי שעשיתי פה. אין יותר בית סוהר"

 

החתנים כבר עברו את גיל הבר מצווה ורעש טריקות דלתות הברזל והסורגים שסביב העידו על חגיגה ברוח אחרת: בר מצווה לנערים המרצים מאסר, שלא זכו לחגוג את בר המצווה - וכעת קיבלו הזדמנות שנייה.

 

<<הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

כלא הנערים אופק לבש חג ותחושה חגיגית עטפה את הנערים האסירים ואת הסגל. אחרי כשלושה חודשי לימודי יהדות, הנחת תפילין, עלייה לתורה וקיום מצוות - הגיעו שמונה נערים, חתני הבר מצווה, לרגע המיוחל.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

הנהלת הכלא דאגה מראש לעוגות, עוגיות, כיבוד רב וגם תזמורת. חתני האירוע המתינו בהתרגשות לטקס המיוחל, ויותר מכך לבני משפחותיהם שהגיעו להשתתף בשמחה ולראות את הילד חוגג בר מצווה.

 

"מטרת הפרויקט היא למעשה לקחת את אותם נערים שלא חוו בר מצווה, ולהעניק להם את החוויה הזו", אומר מפקד הכלא, סגן גונדר חגי דוד. "כשהערך מוסף של החוויה הוא סביב ערכי היהדות והחיבור לשורשים".

 

"תחושה מדהימה"

שמונת החתנים, בני 13-17, שפוטים על עבירות מגוונות כגון אלימות, רכוש ועוד. אבל ביום הזה הם עושים עוד צעד בדרך לפתיחת דף חדש, כפי שהם מספרים. "13 זה גיל שאתה מתבגר בו", אומר ל-ynet אחד הנערים. "היום זה מה שאני מרגיש אחרי השינוי שעשיתי פה, בבית סוהר. היום אני מתבגר. בעזרת ה' אין יותר בית סוהר, רק דרך התורה וזהו".  

 

 

כחלק מבגרות ואחריות, הנחו הנערים את הטקסט בעצמם. התכוננו היטב לטקס שאת רובו הם הנחו. "כל נער מצפה לחוות חוויה משמעותית ברגע שהוא הופך לבוגר בעם היהודי, ופה אנחנו משלימים להם את החסר הזה", אומר רב הכלא, מישר ישי אלגזי, שהכין אותם יחד עם רבנים מתנדבים. "אנחנו משלימים את החסר מבחינה חווייתית, רגשית וגם התכנים משתלבים עם זה. ביחד זה יוצר מערך שלם של טיפול שממלא את הנוער בתוכן".

 

בנוכחות בני המשפחה, הנהלת הכלא, רב השב"ס גנ"מ יקותיאל יהודה ויזנר והרב הראשי לישראל, דוד לאו - עלו הנערים לתורה, חלקם לראשונה בחייהם, וקיבלו תפילין וטלית מהודרים. בסיום הטקס נערכה מסיבה, והנערים העניקו לבני המשפחות מזוזות מעץ זית שהכינו במו ידיהם.

 

חגיגה בכלא (צילום: ירון שרון) (צילום: ירון שרון)
חגיגה בכלא(צילום: ירון שרון)

 

"היה מרגש ללמוד דברים חדשים - איך מניחים תפילין בצורה מדויקת, איך כותבים מזוזות, איך כותבים תפילין, איך עושים אותם", אומר אחד הנערים. "כשאמא שלי תבוא נביא לה אותה. שתראה שפה זה לא רק בית סוהר... שתראה שפה גם מלמדים אותנו דברים חדשים, דברים לחיים".

 

הנערים אמרו ל-ynet כי עול המצוות מחייב אותם לא לבצע עבירות פליליות, והבטיחו שיותר לכלא הם לא חוזרים. "בר מצווה בחוץ לא עשיתי... ועכשיו פתאום, לא יודע, צריך לעלות לתורה מול אנשים. זו תחושה טובה מאוד, מדהימה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון שרון
"גמרנו עם השטויות"
צילום: ירון שרון
מומלצים