שתף קטע נבחר

העיר האבודה שאותרה על ידי לוויין ריגול

אלכסנדר הגדול רדף שם אחרי מלך פרסי - אבל במשך 1,500 שנה איש לא ידע היכן העיר העיראקית קלטגה דרבנד. ואז נחשפו צילומי הלוויין

 

מימין: מיקומה של קלטגה דרבנד ההיסטורית (צילום: המוזיאון הבריטי) (צילום: המוזיאון הבריטי)
מימין: מיקומה של קלטגה דרבנד ההיסטורית(צילום: המוזיאון הבריטי)

האשורים שלטו באזור, אלכסנדר הגדול חלף שם ויורשיו הקימו במקום עיר גדולה - אבל במשך יותר מ-1,500 שנה מיקומה היה לוט בערפל. כעת, בסיוע תמונות מלוויין ריגול וממל"טים, הצליחו הארכיאולוגים לזהות עיר אבודה עתיקה בצפון עיראק.

 

זוהי קלטגה דרבנד, כ-10 ק"מ מהעיר ראניה שבכורדיסטן. ממשלת בריטניה מסייעת כספית לפרויקט, ובמקום פועלים ארכיאולוגים מהמוזיאון הבריטי ומקביליהם העיראקים. זה קורה בזמן שדאעש, שניסה להחריב את העבר בסוריה ובעיראק, מובס פעם אחר פעם.

פסל אישה שהתגלה בחפירות (צילום: המוזיאון הבריטי) (צילום: המוזיאון הבריטי)
פסל אישה שהתגלה בחפירות(צילום: המוזיאון הבריטי)

קלטגה דרבנד זוהתה לראשונה כשארכיאולוגים ניתחו צילומים מלוויין ריגול אמריקני משנות השישים שסיווגם הביטחוני הוסר ב-1996. מומחים במוזיאון הבריטי השתמשו בנתונים כדי למפות מספר רב של סלעי אבן גיר מגולפים באתר, דבר המעיד על שרידים משמעותיים. סקר ארכיאולוגי שנעשה ממל"ט הצביע על בניינים נוספים שאולי קבורים באתר.

 

האתר, שצופה על נהר זאב הסמוך להרי זגרוס, הוא חלק מהדרך ההיסטורית ממסופוטמיה העתיקה לאיראן. אלכסנדר מוקדון חלף שם ב-331 לפני הספירה, כשצבאו רדף אחרי המלך הפרסי דריווש השלישי, אחרי שהביס אותו בקרב גאוגמלה. ב"פוקס ניוז" נכתב כי לפי המוזיאון הבריטי במאה השביעית ובמאה השמינית לפני הספירה שלטו באזור האשורים.

 

החפירות בקלטגה דרבנד העניקו לארכיאולוגים הצצה יוצאת דופן לחיים בעיר העתיקה. ניתוח ראשוני רימז על כך שהעיר הוקמה על ידי הסלאוקים, שירשו את האימפריה של אלכסנדר הגדול. ככל הנראה המקום שרד את נפילת הסלאוקים, והעיר עברה לידיים של האימפריה הפרתית.

 

 
חומה בעיר האשורית הסמוכה אוסו אסקה (צילום: המוזיאון הבריטי) (צילום: המוזיאון הבריטי)
חומה בעיר האשורית הסמוכה אוסו אסקה(צילום: המוזיאון הבריטי)

"מאיסוף כלי חרס רבים במקום עולה כי האתר הוקם במאה הראשונה או השנייה לפני הספירה", הסבירו במוזיאון הבריטי. בחפירות נמצאו בין היתר מבנה מבוצר בצדו הצפוני של האתר, אבנים ששימשו כנראה לייצור יין וארכיטקטורה יוונית-רומית.

 

כשהארכיאולוגים בחנו תל אבנים עצום בצדו הדרומי של האתר, הם גילו שרידים של בניין גדול - ככל הנראה מקדש יווני-רומי. במקום נמצאו פסלים מנותצים, ובהם דמות אישה יושבת שהיא אולי האלה היוונית פרספונה ודמות גבר עירומה - אולי אדוניס. באתר סמוך, אוסו אסקה, נחשפה מצודה שתוארכה לימי האשורים.

 

לאחר שדאעש כבש חלקים גדולים של סוריה ועיראק הוא החל בהחרבה סיסטמתית של אוצרות העבר. בשנה שעברה, למשל, פרסם הארגון הג'יהאדיסטי סרטון שבו נראים חמושים קודחים ומשתמשים בפטישים במטרה להרוס חפצי אמנות במוזיאון במוסול.

 

גם בעיר העתיקה תדמור, שאותה כבש דאעש פעמיים לפני שנאלץ לסגת, החריבו הג'יהאדיסטים מונומנטים חשובים, כמו מקדש הבעל, הטטרפילון ואת חזית התיאטרון הרומי. הם השתמשו בתיאטרון המפורסם להוצאות פומביות להורג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: המוזיאון הבריטי
מימין: קלטגה דרבנד
צילום: המוזיאון הבריטי
מומלצים