שתף קטע נבחר

הסבים והסבתות שתובעים את ילדיהם בבתי משפט

עלות המחיה הגבוהה גורמת לזוגות רבים להעזר בהוריהם המבוגרים בגידול הילדים. אלא שעזרה זו עשויה להסתיים בבית המשפט ולהביא לקרע משפחתי. "הסבים והסבתות של היום מסרבים לשתוק ופונים בשנים האחרונות לבית המשפט בכל מה שקשור לזכויות שלהם בנושא הנכדים, ובית המשפט מצידו מעניק להם הסדרי ראייה". עו"ד מומחית לדיני משפחה חושפת את השינוי הדרמטי שמתרחש בימים אלו בתא המשפחתי

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון" 

 

יהודה ושרה (השמות האמיתיים שמורים במערכת) עזרו במשך שנים לילדיהם ובני זוגם בגידול הנכדים. הם הוציאו מהגנים ובתי הספר, בישלו ארוחות, עשו מקלחות ושמרו על הילדים בחופשות ארוכות. הם העניקו המון חום ואהבה לאותם נכדים, עד שיום אחד נוצר סכסוך בינם לבין בנם ואשתו, שהחליטו מצדם להרחיק את הילדים מבית הסבא והסבתא ולא לאפשר להם לראותם. יהודה ושרה האומללים החליטו שאינם מוכנים לשתוק, ופנו לעורכי דין כדי להבין מה הן זכויותיהם לאחר כל כך הרבה שנים של קשר חם ואמיתי עם נכדיהם ולאחר טיפול מסור בנכדים שמעולם לא הוטל בו דופי.

 

השינויים החברתיים והכלכליים בשנים האחרונות, ואיתם השינויים המשמעותיים במבנה המשפחתי, בהם הפכו הסבים והסבתות להורים שניים לנכדים, אילץ גם את בית המשפט להיקרא לסוגיה, כאשר החלו לצוץ יותר ויותר פניות מצד הסבים והסבתות שהחליטו להילחם על זכויותיהם המשפטיות.

 

עוד במדור 60 פלוס:

בגיל 68 : הסבתות שעפות על החיים 

מחקר: כמה שנים תרוויחו אם תבלו עם הנכדים 

בצוואה: מתי לתת לילד אחד יותר

 

נלחמים על הקשר עם הנכדים. תובעים את הילדים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נלחמים על הקשר עם הנכדים. תובעים את הילדים(צילום: shutterstock)

 

מצב משפטי חדש

עד השנים האחרונות החוק הסדיר במפורש מקרה של זכות סבים להסדרי ראיה עם נכדים רק במקרה שבנם הלך לעולמו, וזאת בעיקר כדי לטפל במקרים של חללי צה"ל או נפגעי פעולות איבה. לא היה בנמצא הסדר חוקי מתאים למקרים האחרים שבהם הסבים מבקשים הסדרי ראיה עם נכדיהם ששני הורים בין החיים.

 

המצב המשפטי בעניין זה השתנה בשנים האחרונות. הכלל כיום הוא כי שעה שמוצא בית משפט כי הורים מונעים מילדם קשר עם הסבים, והסבים עותרים לסעד בדבר הקמת קשר בינם לבין נכדיהם, על בית המשפט לבחון כיצד ניתן לשרת בצורה מיטבית את טובת הילדים בהקשר זה של קשר נכדים-סבים.

 

כיום נראה שראוי לקבוע שטובת הילד הינה לקיום הסדרי ראיה עם הסבים והסבתות ובלבד שאותם סבים וסבתות אינם פוגעים בסמכות ההורית ובכך באופן עקיף בילדים. למשל, שבמסגרת המפגשים של הסבים עם הנכדים נאמרים דברים קשים על ההורים, שמבטלים את קיומו של הורה כזה או אחר, כשלא מכבדים את אורח החיים והחינוך שההורים בחרו לילדיהם או כמובן שהסבים והסבתות מסכנים את הנכדים בכל דרך אחרת.

 

עצם קיומו של סכסוך כספי או אחר בין ההורים לבין הסבים אינו מספיק כדי להצדיק סירוב של ההורים לקיום הסדרי הראיה של הסבים עם הנכדים. אין עוד צורך להוכיח כי ההורים חסרי מסוגלות הורית כדי להצדיק קשר בין הסבים לבין הנכדים שכן טובת הנכדים באופן כללי הינה לקיים מפגשים עם בני המשפחה המורחבת ובראש ובראשונה סבים.

 

קיים חשש שההתערבות המדינתית באוטונומיה ההורית עלולה לגרום בעקיפין לפגיעה בילדים (כגון שההורים יפגעו בילדיהם אם יגלו רצון להיפגש עם הסבים) אולם נראה כי אם חשש כזה קיים במקרה קונקרטי יש לטפל בו באמצעים טיפוליים ולא להסתפק בהסכמה עיוורת לדרישת ההורים לנתק את הנכדים מסביהם.

 

מנגד, במקרים שבהם מוכיחים ההורים כי הסבים משתמשים במפגשים עם הילדים כדי להעביר מסרים שליליים על ההורים או לערב את הילדים בסכסוך שבינם לבין ההורים או מסכנים את הילדים בכל דרך אחרת בוודאי שאין להיעתר לבקשה להסדרי ראיה כאלה משום שטובת הילדים נפגעת.

 

מבקשים לשמור על קשר. בית המשפט תומך (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מבקשים לשמור על קשר. בית המשפט תומך(צילום: shutterstock)

 

4 מקרים לתביעת הסדרי ראיה

בשנים האחרונות, סבים וסבתות נתקלו במצבים שונים בהם ניסו ואף פנו לבתי המשפט במטרה להשיג הסדרי ראיה עם נכדיהם.

 

1: במקרים בהם זוג מתגרש ולאחד הצדדים אין הסדרי ראיה עם הילדים, אך עדיין הסבא והסבתא יכולים לדרוש מפגשים קבועים עם הנכדים. גם אם בנם או בתם התנהג/ה לא כשורה ונמנע ממנו/ה לראות את ילדיו/ה אין זה אומר כי על הסבים להיענש גם. יש להיוועץ בעו"ד לענייני משפחה ובהחלט ייתכן שבית המשפט יקבע הסדרי ראייה, כמובן מצומצמים ולא כשל הורה, ללא איסורים למיניהם. כמובן שהכול בהתאם לנסיבות המקרה וטובת הילדים עומדת בראש.

 

2: מקרים מוכרים נוספים הם כאשר זוג מתגרש והאישה מחליטה שאינה מוכנה שהילדים יפגשו עם הורי האב, כחלק מהמלחמה נגד הבן. במידה ולאבא נקבעו הסדרי ראיה, הסבא והסבתא יוכלו לפגוש את הנכדים שם. האב רשאי במסגרת הסדרי הראייה שנקבעו לו, להשאיר את הילדים לבד עם הסבים אלא אם כן ישנו מקרה מיוחד המצריך פיקוח.

 

3: מקרה בו בשל מצוקה מסוימת האב נעלם ואינו משלם מזונות לגרושתו. היא מנסה להשיג את המזונות דרך הסבא והסבתא על ידי סחיטה ואיסור מפגש עם הנכדים.

 

מדובר במקרה לא פשוט. במקרה והאב נעלם מאימת הדין למדינה אחרת והאמא מעוניינת לסחוט אותו כספית על ידי ניתוק הילדים מהוריו אלא אם ישלמו כופר כסף, על הסבים לפנות לעו"ד המתמחה בדיני משפחה ולפתוח בהליכים משפטיים. במסגרת הליכים אלו בית המשפט יחליט לפי טובת הילדים ובהחלט ישקול את הסיבה שבגינה האמא מסרבת לאפשר הסדרי ראיה של הסבים עם הילדים. במידה ובית המשפט יתרשם שמדובר בסיבות של סחטנות גרידא הרי שהסיכויים להענקת סעד של הסדרי ראיה של הסבים עם הילדים עשוי להיות גבוה יותר.

 

4: מקרה בו אחד מהזוג נפטר והצד השני החליט להתרחק משמעותית (מה שגורר גם את התרחקות הילדים) מהורי הנפטר: עוד לפני שנים נקבע בכנסת שסבים אשר שכלו את ילדם יכולים להתראות עם נכדיהם על אף סירוב של הצד השני, אלא אם כן יש בכך סיכון לילדים. יש להיוועץ עם עו"ד לענייני משפחה ולפתוח בהליכים משפטיים.

 

הכותבת הינה עורכת דין, מומחית לדיני משפחה  

 

 

צפו בסבא שבנה לנכדיו את בית העץ המושלם בעולם:

 

 

 

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
שינוי חברתי דרמטי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים