שתף קטע נבחר

טיסה קטלנית: איך למנוע קריש דם במטוס

אחוז אחד מהנוסעים בטיסה ארוכה יפתח את "תסמונת מחלקת תיירים" – קרישי דם קטלניים העלולים לחסום את זרימת הדם ולגרום למוות. התופעה עלולה להתרחש גם בטיסות קצרות. הטיפים שיעזרו לכם להימנע

 

 

אחוז אחד מכל הנוסעים בטיסה ארוכה עלולים לפתח קרישי דם קטלניים, כך מגלים מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות. מדובר ב"פקקת ורידים עמוקים" (DVT), מצב שבו נוצרים קרישי דם העלולים להתנתק ולחסום כלי דם חיוניים בריאות או במוח ולגרום למצב מסכן חיים.

 

מחקרים קודמים כבר הראו כי הסיכון להיווצרות קרישי הדם בקרב הטסים הוא גבוה, ולפיכך כונתה התופעה "סינדרום מחלקת תיירים".

 

הסיבה העיקרית להיווצרות של פקקת ורידים בטיסה היא אי-הפעלת משאבת שרירי השוק. השרירים הם מרכז המערכת הוורידית, הכוח המפעיל ודוחף חזרה את הדם הוורידי כלפי מעלה, בשיתוף המסתמים שבוורידים.

 

כאשר שרירי השוק אינם בתנועה זמן ממושך, מתאסף דם רב בתוך השוקיים, מצב הקרוי הקרוי "עימדון ורידי" - אז מתרחשת התקרשות של הדם.

 

ישנם גורמים רבים התורמים להיווצרות הקרישים, ובהם גלולות הורמונליות, התייבשות - המגדילה את צמיגות הדם - ולחץ האוויר במטוס, הנמוך מהלחץ על הקרקע, מה שמגדיל את העימדון. לדעת מומחים, גם טיסה בת שלוש שעות עלולה להעמיד סיכון.

 

איך להימנע מהפקקת?

  • מי שסבל מבעיות רפואיות בוורידי הרגליים, מאירועי קרישת דם, מצנתורים, או כל אלו הנוטלים גלולות הורמונליות - מומלץ ללבוש לטיסה גרביים אלסטיים, המסייעים לחזרת הדם הוורידי ללב.

 

  • הקפידו על תנועה במטוס. אחת לשעה לפחות השתדלו לקום מהכיסא וללכת מספר דקות.

 

  • אם אתם בקבוצת הסיכון ללקת בקרישיות יתר, עליכם להיוועץ ברופא המטפל וליטול תרופה לדילול דם לפני הטיסה.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אל תישנו כל הטיסה. קומו קצת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים