שתף קטע נבחר

פריצת הדרך שתגדיל את ההצלחה בטיפולי פוריות

הם יקרים, כואבים ומתישים, אבל רק כרבע מטיפולי ההפריה החוץ־גופית מסתיימים בלידה. קבוצת חוקרים בריטית הצליחה לבודד את הגן שאחראי להתפתחות תקינה של העובר — ולקרב את היום שבו נוכל להשתמש בטכניקת ה"עריכה" של מקטעי די־אן־אי כדי להגדיל את סיכויי ההצלחה בהשגת היריון

כ־75% מכלל טיפולי ההפריה מסתיימים במפח נפש — כישלון בהשגת ההיריון או הפלות. במחקר חדשני שפורסם לאחרונה בכתב העת Nature הצליחה קבוצת חוקרים בריטית להשיג פריצת דרך מהותית שיש בה כדי להסביר מקרים של עקרות והפלות — ולהגדיל את סיכויי ההצלחה של הטיפולים.

 

המחקר הבריטי מעלה את האפשרות שההתפתחות הלא תקינה של עוברים נובעת מליקוי בגן Oct4. החוקרים מ־London’s Francis Crick Institute, בראשותה של ד"ר קאתי ניאקאן, גילו שהגן Oct4 חיוני להתפתחות תקינה של עוברים: הם קיבלו רשות מהמועצה הבריטית לפיקוח על טיפולי הפריה להשתמש ב־41 עוברים אנושיים, שנתרמו על ידי זוגות שעברו בהצלחה הפריה חוץ־גופית ותרמו את עודפי העוברים שלהם למחקר, "חתכו" את הגן שאובחן וכונה Oct4 והראו שבלעדיו העובר אינו מצליח להתפתח.

 

לערוך את מקטעי הדנ"א. פריצת דרך (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לערוך את מקטעי הדנ"א. פריצת דרך(צילום: shutterstock)

 

לחתוך את המקטעים של "הגנים החולים"

"זה כשנה העולם המדעי רוגש עקב גילוי אמצעי ל'תיקון' או ל'עריכת' מקטעי די־אן־אי במקרים של ליקוי גנטי המביא למחלות קשות", אומר פרופ' שלמה משיח, מומחה לפוריות.

 

"העריכה הגנטית נעשית בטכניקה חדשנית הנקראת קריספר (Crisper), שבאמצעותה ניתן 'לחתוך' משרשראות הדי־אן־אי מקטעים הנושאים את הגנים ה'חולים' ולהחליפם במקטעי די־אן־אי 'בריאים'.

 

"מדובר במחקר מרגש וחשוב, מאחר שזו הפעם הראשונה שנעשה שימוש בטכניקה לשינוי ולעריכה גנטית של עוברים בני יומם קודם להחזרתם לרחם", מוסיף פרופ' משיח.

 

"ייתכן שבעתיד, עם התקדמות המחקרים בנושא, ניתן יהיה באמצעות בדיקת הגן Oct4 שאובחן כאחראי להתפתחות העוברים לבחור בצורה מדעית, יעילה ומדויקת יותר את העוברים שיש בהם סיכוי מרבי להצלחה, ובכך לשפר את סיכויי ההצלחה בטיפולי ההפריה החוץ־גופית ולהפחית את שיעור ההפלות".

 

עם זאת, המחקר הבריטי החדשני מעורר גם מחלוקת אתית ומוסרית וחששות ברחבי העולם המדעי, מאחר שהשימוש בטכניקת הקריספר לתיקון הגנום בעוברים אנושיים עלולה, אם תיפול לידיים בלתי אתיות ומוסריות, לשמש ליצירת תינוקות "מעוצבים" או "מושלמים" באמצעות עריכה ושינוי גנטי — גם בהיבטים של גובה, מראה, צבע השיער והעיניים וכדומה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להגדיל ההצלחה בטיפולי פוריות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים