שתף קטע נבחר

הקשר בין טלוויזיה לילדים להידרדרות בלימודים

חוקרים מצאו כי ילדים שנשארו ערים כשהם מזפזפים בשלט הרחוק סבלו מהשמנה ומהידרדרות בלימודים. החוקר: "מרבית הילדים יודעים להדליק לבד את הטלוויזיה וסביר שאינם צופים בתוכניות חינוכיות"

הילדים לחצו וקניתם להם טלוויזיה לחדר? זה כנראה לא רעיון טוב. סקירת מחקרים מגלה כי ילדים שבחדרם הייתה טלוויזיה, סבלו מהשמנה ומהידרדרות בלימודים. הסקירה בוצעה באוניברסיטת איווה שבארה"ב ופורסמה בכתב העת Developmental Psychology.

 

החוקרים סקרו שלושה מחקרים שכללו 5,000 ילדים שנבדקו במשך שנתיים וגילו כי ילדים שבחדרם הייתה טלוויזיה סבלו מעודף משקל ובילו פחות שעות בקריאת ספרים. הילדים גם נטו לצפות יותר בתוכניות טלוויזיה או לשחק במשחקי מחשב אלימים יותר שהגבירו את מידת האגרסיות שלהם.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
  

מחקר קודם שפורסם לפני כשלושה חודשים מצא שבחדרם של מעל למחצית מבני השבע בארה"ב ישנה טלוויזיה בחדר השינה.

 

פרופ' דאגלס ג'נטיל שעמד בראש צוות החוקרים קורא להורים למנוע הצבת טלוויזיה בחדרם של הילדים, כדי למנוע מהם להשמין: "מרבית הילדים יודעים להדליק לבד את הטלוויזיה וסביר שאינם צופים בתוכניות חינוכיות", הוא אומר. "הצבת טלוויזיה בחדר השינה מאפשרת להם גישה 24 שעות ביממה לתכנים בטלוויזיה, ופחות אפשרות להורה להשגיח".

 

הפרעות שינה והשמנה

בחודש שעבר פורסם מחקר אחר של הקולג' האוניברסיטאי בלונדון, שכלל 12,500 ילדים, שמצא כי הימנעות מהצבת טלוויזיה בחדר הילדים איפשרה להורים לבקר על שעות הצפיה והתכנים בהם צפו הילדים. החוקרים טענו כי הצפיה הממושכת בטלוויזיה גררה הפרעות שינה ועמה גם השמנה.

 

קראו עוד:

- הורים ומסכים - בואו נפסיק לשקר לעצמנו

- ניסינו: שבוע לילדים עם מסכים ללא הגבלה

- טעויות של הורים שגורמות לילדים להיצמד למסכים

 

אין זו הפעם הראשונה בה מצאו חוקרים את ההשפעות השליליות של צפייה בטלוויזיה על ילדים. מחקר שנערך בניו זילנד וכלל 2,017 ילדים, מצא כי ילדים שסבלו מקשיי הירדמות צפו בטלוויזיה או שיחקו במשחקי מחשב 13 דקות יותר מאלה שלא דיווחו על בעיות הירדמות. ככלל נמצא כי ככל שהילדים צפו פחות בטלוויזיה, עסקו במחשב או שיחקו במשחקי וידאו - כך היתה ההירדמות קלה יותר.

 

שנה אחר כך פרסמו חוקרי אוניברסיטת חיפה מחקר שבחן את הקשר בין הרגלי השינה והרגלי צריכת המדיה של מתבגרים בגילאי 10 עד 12 שנים. החוקרים מצאו כי מתבגרים שבחדרם היה מחשב ישנו בממוצע שעה פחות מאלה שלא היה להם מחשב בחדר. באופן דומה, צעירים שלהם היתה טלוויזיה בחדר ישנו בממוצע חצי שעה פחות מאלה שלא היתה להם טלוויזיה.

 

עוד נמצאו פערים גדולים בין הזמן שבו דיווחו הילדים שהם צופים בטלויזיה או משתמשים במחשב במהלך היום, לבין הזמן שהוריהם חשבו שהם עושים זאת.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

ההמלצות: מתי מותר לילד לצפות בטלוויזיה

אשתקד פורסמו הנחיות חדשות של האיגוד האמריקני לרפואת ילדים המנחות מהם זמני החשיפה לטלוויזיה המומלצים בגילאים השונים. ההנחיות החדשות קובעות כי יש להעדיף פעילות לימוד ובילוי ללא מסכים. עם זאת, חלק מאמצעי המדיה עשויים להיות בעלי ערך חינוכי לפעוטות סביב גיל 18 חודשים ומעלה. על ההורים לבחור בתוכניות איכותיות. לצורך הדוגמה נוקב האיגוד בתוכניות כמו "רחוב סומסום" ותוכניות המשודרות ברשת PBS - המקבילה לטלוויזיה החינוכית בישראל. הצפיה בתוכניות הטלוויזיה צריכה להעשות יחד עם ההורים שיסייעו לילד להבין מה הוא צופה.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

להורים לילדים בגילאי בית הספר ומתבגרים ממליץ האיגוד להקפיד שיהיה להם איזון בין השימוש במדיה לבין אורח חיים בריא: "על ההורים לסייע לילדיהם לנווט בין המדיה, שעשויה להיות בעלת השפעות חיוביות ושליליות", הסבירה ד"ר מייגן מורנו שעמדה בצוות ההנחיות. "ההורים צריכים להציב גבולות ולוודא שחווית הילד היא חיובית. המפתח הוא שימוש מושכל של המדיה בתוך המשפחה".

 

באיגוד מציינים כי הבעיה המרכזית מתחילה כאשר השימוש במדיה מחליף את שאר הפעילויות בהן אמור לעסוק הילד, הכוללות לימוד, משחק, פעילות גופנית וחברתית. זמן מסך ממושך מדי פוגם גם באיכות השינה של הילד.

 

 ( )

 

ואלה כלל ההמלצות:

 

1. לילדים מתחת לגיל 18 חודשים, יש להימנע משימוש במסכים, אך מותר השימוש בוידאו-צ'אט דוגמת סקייפ, כדי לתקשר עם הילד בזמן היעדרות מהבית.

 

2. הורים לילדים בגילאי 18-24 חודשים המעוניינים לאפשר לילד חשיפה למסכים, צריכים לבחור תוכניות איכותיות ולצפות בהם עם הילד כדי לסייע לו להבין את מה שהוא רואה.

 

3. לילדים בגילאי שנתיים עד חמש יש להגביל את החשיפה ללא יותר משעה ביום. גם כאן ממליץ האיגוד לצפות בתוכניות עם הילד, כדי לסייע לו להבין את מה שנצפה על המסך.

 

4. לילדים בגילאי שש ומעלה, יש להציב גבולות עקביים על הזמן אליו נחשף הילד במדיה וסוגי המדיה. על ההורה לוודא כי הצפיה במדיה אינה מונעת או פוגמת בשעות השינה, בפעילות הגופנית ובהתנהגויות אחרות המשפיעות על בריאותו והתפתחותו של הילד.

 

5. תכננו זמן ללא מדיה יחד כמו בזמן ארוחות הערב.

 

6. הסבירו לילד על התנהגות בטוחה ברשת, הבהירו שיש לנהוג בכבוד כלפי אחרים גם אונליין וגם בחיים האמיתיים.

 

מאיזה גיל כדאי לחשוף את הילדים למסכים? "בייבי טוק" על הדילמה: 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הציבו להם גבולות
צילום: shutterstock
מומלצים