שתף קטע נבחר

חמינאי וארדואן נפגשו: "ארה"ב תומכת בכורדים כדי להקים ישראל חדשה"

המנהיג העליון של איראן ונשיא טורקיה נפגשו בטהרן לדון בהשלכות תוצאות משאל העם של הכורדים בעיראק, שתמכו ברוב מוחץ בעצמאות. ארדואן חזר על האשמתו: "משאל העם נוהל בצמוד למוסד הישראלי. אין אף מדינה חוץ מישראל שמכירה בתוצאותיו"

 

חמינאי (מימין) וארדואן בפגישתם אמש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חמינאי (מימין) וארדואן בפגישתם אמש(צילום: AFP)
המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, טען אמש (ד'), לאחר שנפגש בטהרן עם נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, כי ארצות הברית מתכננת להקים "ישראל חדשה" במזרח התיכון, באמצעות תמיכה בהצבעת הכורדים בעיראק לטובת עצמאות. הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה שחמינאי אמר כי "אמריקה וישראל מפיקות תועלת מההצבעה. אמריקה וכוחות זרים אינם מהימנים ומעוניינים ליצור ישראל חדשה באזור".

 

ארדואן, שכוחות הביטחון שלו מסובכים במאבק בן עשרות שנים עם הבדלנים הכורדים בדרום-מזרח טורקיה, חזר על האשמתו כי ישראל עומדת מאחורי משאל העם של הכורדים בעיראק. "אין אף מדינה חוץ מישראל שמכירה בו. אין לגיטימציה למשאל עם שנוהל בצמוד למוסד", אמר - בהתייחסו לארגון הביון הישראלי. ישראל כבר הכחישה את הטענות שטורקיה השמיעה בימים האחרונים לגבי מעורבותה במשאל העם, אך בירכה על הצבעת הכורדים לטובת עצמאות. ארה"ב התנגדה למשאל העם, מכיוון שלדבריה זהו צעד שפוגע ביציבות, בזמן שכל הצדדים באזור עדיין נלחמים בכוחות ארגון "המדינה האסלאמית" (דאעש).

רוחאני (מימין) וארדואן (צילום: AP) (צילום: AP)
רוחאני (מימין) וארדואן(צילום: AP)

חמינאי וארדואן סיכמו כי על שתי המדינות למנוע מחבל כורדיסטן בעיראק להכריז על עצמאות. "טורקיה ואיראן חייבות לנקוט בצעדים הדרושים נגד ההצבעה. ובגדד צריכה לקבל החלטות משמעותיות ומהירות", צוטט חמינאי. "הצבעת הכורדים העיראקים לטובת היפרדות היא מעשה בגידה כלפי האזור כולו ואיום על עתידו".

 

היחסים בין איראן השיעית וטורקיה, חברת נאט"ו שרוב אזרחיה סונים, היו צוננים בעבר. אך שתי המדינות מרגישות מאוימות בעקבות הצבעתם של הכורדים בעיראק לטובת עצמאות בחודש שעבר, וחוששות כי היא תוביל לבדלנות גם בקרב האוכלוסייה הכורדית אצלן. איראן וטורקיה כבר איימו להצטרף לבגדד בהטלת סנקציות כלכליות על כורדיסטן העיראקית, ופתחו בתרגילים צבאיים משותפים עם חיילים עיראקים בגבולותיהם עם החבל הכורדי.

 

 

 

 

 

ארדואן, שהיה בביקור בן יום אחד בטהרן, אמר לפני כן כי אנקרה שוקלת לנקוט בצעדים נוספים נגד כורדיסטן העיראקית. "כבר אמרנו שאנחנו לא מכירים במשאל העם בצפון עיראק. נקטנו כבר בצעדים, ביחד עם איראן והשלטון המרכזי בעיראק, אך צעדים תקיפים יותר יינקטו בהמשך", אמר.

 

ארדואן ומקבילו האיראני, חסן רוחאני, התחייבו לפעול בשיתוף פעולה הדוק כדי למנוע את התפרקותה של עיראק וסוריה ולהתנגד לרצונם של הכורדים בעיראק לכונן עצמאות. "אנחנו רוצים ביטחון ויציבות במזרח התיכון. משאל העם בכורדיסטן העיראקית הוא מזימה עדתית של מדינות זרות והוא נדחה על ידי טהרן ואנקרה", אמר רוחאני. "אנחנו לא נקבל שינוי בגבולות בשום פנים ואופן". רוחאני הוסיף כי טהרן ואנקרה מתכננות להרחיב את הקשרים הכלכליים. "טורקיה תייבא יותר גז מאיראן. יתקיימו מפגשים כדי לדון בפרטים", אמר.

 

חבל כורדיסטן האוטונומי בעיראק הודיע שלשום כי יקיים ב-1 בנובמבר בחירות לנשיאות ולפרלמנט. בגדד הגיבה בהכרזה על צעדי ענישה נוספים. השלטון המרכזי, שכנותיו ומעצמות המערב חוששים שההצבעה בעד ההיפרדות עלולה לעורר סכסוך נוסף ורחב יותר במזרח התיכון, שיתווסף למלחמה בסוריה. הם גם חוששים שזה עלול לפגוע במאבק נגד דאעש. הכורדים הם הקבוצה האתנית הרביעית בגודלה באזור, והם מפוזרים ברחבי איראן, טורקיה, סוריה ועיראק – שכולן מתנגדות לכל מהלך בכיוון של הקמת מדינה כורדית.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים