שתף קטע נבחר

קישוטי החגורה של הלוחמת מלפני 2,200 שנה

בסיביר נחשפו שלדים של לוחמות ולוחמים משבטי השיונגנו שכבשו את האזור במאה השנייה והראשונה לפני הספירה. על-פי מחקרים, הנשים בשבטים זכו ליחס זהה לגברים, וגם הן לחמו לצד הגברים פעמים רבות

 

 

 

קישוטים עתיקים ושיקיים למדי לחגורה, שעשויים פחם ומצופים באבני ירקן וקורל, נמצאו לאחרונה בסיביר שברוסיה. לפי החוקרים, מדובר בקישוטים שנלבשו על ידי לוחמות לפני 2,200 שנה.

 

באתר Siberian Times דווח כי התכשיטים המהודרים התגלו על שלד של לוחמות משבטי השיונגנו שכבשו את האזור במאה השנייה והראשונה לפני הספירה. אחד האבזמים שנמצאו היה מעוטר באבני קורנליאן, ירקן, קורל וטורקיז. אבזם נוסף שנחשף באתר קבורה ליד נהר הינסיי שברפובליקת טובה הרוסית, מעוטר תחריטים של בעלי חיים. כמה מבין השלדים שנחשפו גם היו מקושטים חתיכות ברונזה על כתפיהם.

 

 (צילום: ד"ר מרינה קילונובסקיה) (צילום: ד
(צילום: ד"ר מרינה קילונובסקיה)

 (צילום: ד"ר מרינה קילונובסקיה) (צילום: ד
(צילום: ד"ר מרינה קילונובסקיה)

 

ללוחמים הגברים של השיונגו היו גם כן אבזמים מקשוטים שהיו עשויים בעיקר מברזל, אבל הקישוטים שיוצרו מפחם שחור, והגיעו לקוטר של עד 20 סנטימטרים, הרשימו במיוחד את הארכיאולוגים. "הממצאים המעניינים והעשירים ביותר היו בקבריהן של הנשים", הסבירה החוקרת ד"ר מרינה קילונובסקיה, שהובילה את החפירה באתר הקבורה, שהוצף לפני זמן רב.

 

"כשהגענו לכאן לראשונה, ראינו הרבה גולגלות תחת גדת נהר תלולה, והיו שם עצמות ירוקות מכיוון שהיו פרטים עשויים ברונזה בקברים. זה נראה פשוט נורא, וניסינו להציל כמה שיותר מהממצאים".

 

על תכשיטי הפחם היו תחריטים של שני עזים וחצים שחודרים אותם, ובצד השני היה סוס. "פריט נוסף עוטר אבני חן רבות", הסבירה החוקרת. כנראה שהבעלים של החפצים היו אנשים עשירים מאוד שהגיעו מעבר הבאיקל של סיביר או ממונגוליה".

 (צילום: ד"ר מרינה קילונובסקיה) (צילום: ד
(צילום: ד"ר מרינה קילונובסקיה)

 

מומחים מתארים לרוב את אנשי השיונגנו כלוחמים גדולים, אבל הפולשים האלה היו פעמים רבות נשים שהגיעו מאזורים שכיום נמצאים צפונית לסין. מדובר בשבטים נודדים שעד לסוף המאה השלישית לפני הספירה הצליחו לשלוט על מרבית מרכז אסיה. הם היו ידועים כלוחמי הרים אימתניים שהיו יכולים לקבץ מאות אלפי קַשָּׁתים על סוסים בבת אחת. הנשים זכו ליחס זהה לגברים, וגם הן לחמו לצד הגברים פעמים רבות.

 

החוקרת קילונובסקיה הסבירה כי לדעתה, "קישוטי הפחם לא נועדו לשימוש יומיומי, אלא לאירועים מיוחדים, כמו חתונות או הלוויות". היא הוסיפה כי באתר נמצאו כ-80 קברים, שמרביתם היו קבורים בארגזי אבן מלבניים או ארונות עץ. רבים מהקברים כללו גם גולגלות ופרסות של סוסים.

 

"האלמנט המרכזי של החגורות של הלוחמים והלוחמות היו אבזמי ברונזה גדולים עם סמלים של בעלי חיים - שוורים, גמלים, סוסים ונחשים", אמרה החוקרת. המחקר באתר החפירות צפוי להימשך גם בקיץ הבא, והחוקרים מקווים להמשיך ולמצוא אוצרות נוספים במקום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ד"ר מרינה קילונובסקיה
האבזם על השלד
צילום: ד"ר מרינה קילונובסקיה
מומלצים