שתף קטע נבחר

טראמפ מינה לאיראן קצין מבחן

נשיא ארה"ב הניף שוט מאיים נגד איראן אבל לא פרש מהסכם הגרעין – ולכן גם טהרן לא צפויה לשבור את הכלים, אלא להסתפק לכל היותר בפרובוקציות קטנות. ישראל עשויה לצאת נשכרת: בלי לגרור את העולם לטלטלה מיידית – טראמפ מטפל בחוסר היציבות שהטרור האיראני זורע באזור

הנשיא טראמפ הניף אתמול שוט גדול נגד איראן: הוא קבע שאיראן היא מדינה פושעת ושהנשיא אובמה שגה כששחרר אותה על-תנאי מהסנקציות שהטילה עליה הקהילה הבינלאומית. לכן הוא התווה אסטרטגיה שהופכת למעשה את הקונגרס האמריקני לקצין המבחן של איראן: לפי הצעת טראמפ, אם הקונגרס יזהה התנהגות חריגה נוספת מצד איראן בכמה תחומים - ייכנס לתוקף חוק אוטומטי שיאפשר לקונגרס להטיל על טהרן סנקציות בלי להזדקק לקהילה הבינלאומית. אלה יהיו סנקציות Made in USA.

 

 

נשיא איראן רוחאני ונשיא ארה"ב טראמפ. לא שוברים את הכלים (צילום: AP, MCT) (צילום: AP, MCT)
נשיא איראן רוחאני ונשיא ארה"ב טראמפ. לא שוברים את הכלים(צילום: AP, MCT)

מצעד צבאי בטהרן. תוכנית הטילים היא חלק מתוכנית הגרעין (צילום: AP) (צילום: AP)
מצעד צבאי בטהרן. תוכנית הטילים היא חלק מתוכנית הגרעין(צילום: AP)

האסטרטגיה הזאת לא צפויה לגרום לאיראן לשבור את הכלים ולפרוש מן ההסכם, משום שמנהיגיה מבינים שאם יפרשו ממנו בעוד ארה"ב אינה פורשת הם יקימו נגדם הן את רוסיה והן אירופה ויגרמו להטלת סנקציות חדשות עליהם. לכן מה שנראה בקרוב זאת רטוריקה איראנית בוטה ומתלהמת, אבל בפועל האיראנים ימשיכו לכבד את הסכם הגרעין, אולי במקביל לכמה פרובוקציות קטנות כלפי פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א).

 

מבחינת ישראל האסטרטגיה של טראמפ משרתת את ביטחוננו הלאומי, כיוון שהוא אינו פורש מהסכם הגרעין ואינו מאפשר לאיראן לחדש לגמרי את הפיתוח של הנשק הגרעיני - אבל בה בשעה מטפל בהיבטים אחרים של החתרנות וחוסר היציבות שאיראן מייצרת במזרח התיכון.

טראמפ בנאומו אמש. תמיכה מ"הרפובליקני השפוי" ג'ון מקיין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טראמפ בנאומו אמש. תמיכה מ"הרפובליקני השפוי" ג'ון מקיין(צילום: AFP)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

מה בעצם טוען טראמפ?

טראמפ טוען שלאיראן יש היסטוריה של הפרת הסכמים ושל תמיכה בטרור, לא רק ברחבי המזרח התיכון אלא ברחבי העולם כולו. איראן לדברי טראמפ – ובזה אין חולקים עליו במערב – חותרת להגמוניה במזרח התיכון שתאפשר לה להיות מעצמה אזורית ושחקן מלא בזירה הבינלאומית. את זה איראן מנסה להשיג לדברי טראמפ באמצעות פעילות חריגה בכמה תחומים, ששניים מהם נוגעים לתוכנית הנשק הגרעיני – תוכנית שהיא לא זנחה אפילו לרגע.

 

  • התחום הראשון הוא הפרות קלות של הסכם הגרעין שנחתם ב-2015 בווינה בין איראן למעצמות. ההפרות האלה כוללות בעיקר גרירת רגליים איראנית במתן גישה חופשית ומהירה לפקחי סבא"א למתקנים צבאיים באיראן. יש חשד שבמתקנים האלה מתנהלת פעילות הקשורה לפיתוח הנשק הגרעיני. הפרה נוספת היא פיתוח מואץ של סרכזות (צנטריפוגות) חדישות להעשרת אורניום. ההסכם מתיר אמנם לאיראן לעשות ניסויים בצנטריפוגות כאלה גם כיום, אבל איראן עושה את הניסויים בקצב גבוה בהרבה משמתיר לה ההסכם. אלה הן הפרות ההסכם שעליהן דיבר טראמפ – הן קלות אבל אין ויכוח על כך שהן נעשות.

רוחאני. איראן תומכת במשטרים הרצחניים בסוריה ובתימן (צילום: AP) (צילום: AP)
רוחאני. איראן תומכת במשטרים הרצחניים בסוריה ובתימן(צילום: AP)

  • התחום השני, הנמצב כרגע במרכז תשומת הלב, הוא פיתוח הטילים הבליסטיים על ידי איראן. הסכם הגרעין אינו כולל סעיף האוסר את פיתוח הטילים הבליסטיים, והנשיא אובמה כנראה אישר בשעתו לאיראנים לפתח טילים בליסטיים לטווחים בינוניים, אבל החלטת האו"ם המאשררת את הסכם הגרעין אוסרת על איראן לפתח טילים בליסטיים, שלמעשה הם חלק מתוכנית הנשק הגרעיני של טהרן. כשיהיה לאיראן נשק גרעיני הטילים הבליסטיים ישנעו את הנשק הזה ליעדים שאותם איראן תחליט להפציץ: בעיקר מדינות הנפט הערביות הסוניות (למשל סעודיה) וכמובן ישראל. נשק אטומי על טילים בליסטיים יסכן גם את עשרות אלפי החיילים של צבא ארה"ב שנמצאים בבסיסים במדינות ערב שלחופי המפרץ הפרסי.

 

  • התחום השלישי הוא תחום הטרור. המשטר האיראני תומך בטרור ברחבי העולם, יוזם אותו ומממן אותו – באמצעות "כוח קודס" של משמרות המהפכה. הזרוע הזו שלו היא שפוצצה את שגרירות ישראל ואת בית הקהילה היהודית בבואנוס איירס בשנות ה-90. 

 

  • התחום הרביעי הוא ערעור היציבות האזורית. המשטר האיראני מתערב בנעשה בעיראק, תומך במשטר אסד הרצחני ומסייע צבאית למורדים החות'ים-השיעים שביצעו את ההפיכה בתימן.

 

ניסוי טילים איראני. כשפיתוח פצצת האטום מושבת - איראן משקיעה בפיתוח הטילים שיישאו אותה (צילום: AFP, IRIB TV) (צילום: AFP, IRIB TV)
ניסוי טילים איראני. כשפיתוח פצצת האטום מושבת - איראן משקיעה בפיתוח הטילים שיישאו אותה(צילום: AFP, IRIB TV)

כדי שנשיא ארה"ב יאשר לקונגרס שאיראן עומדת בתנאי ההסכם צריכים להתקיים שני תנאים. האחד הוא שאיראן אכן תעמוד בתנאי ההסכם, קלה כבחמורה. התנאי השני הוא שההסכם ישרת את הביטחון הלאומי של ארה"ב. טראמפ קובע שהוא אינו יכול לאשרר את ההסכם בפני הקונגרס מפני שאיראן ביצעה הפרות קלות של הסכם הגרעין ומפני ששאר הפעולות שלה מאיימות על האינטרסים הביטחוניים של ארה"ב. לכן הוא מציע שלושה צעדים:

 

  • חקיקה שתאפשר לקונגרס להטיל באופן אוטומטי סנקציות על איראן אם תמשיך לפתח טילים בליסטיים, לתמוך בטרור או לערער את היציבות האזורית במזרח התיכון. בצעד כזה הוא אינו פורש מהסכם הגרעין וארה"ב תמשיך לכבד אותו, אבל אם איראן תמשיך בהתנהגות דומה לזו שהיא נוקטת עד עכשיו – היא תספוג סנקציות חד-צדדיות שארה"ב תטיל עליה.

 

  • הוצאת משמרות המהפכה אל מחוץ לחוק והכרזה על הגוף הזה ועל מפקדיו כארגון טרור. לצעד זה יש משמעויות צבאיות וכלכליות כבדות משקל, מפני שאנשי משמרות המהפכה שולטים בחלק ניכר מכלכלת איראן.

 

  • ניהול משא ומתן עם איראן על הוספת סעיפים שישרתו טוב יותר את האינטרסים האמריקניים להסכם הגרעין מ-2015. זהו צעד שנוי במחלקת, וספק גדול אם איראן תסכים לשתף פעולה איתו.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

לא פלא שצעדים אלה מעוררים הסכמה נלהבת בקרב הרפובליקנים, כולל הסנטור ג'ון מקיין, שנחשב בוושינגטון ל"איש השפוי" במפלגה הרפובליקנית. הדמוקרטים, החרדים למורשתו של הנשיא אובמה, מתנגדים כצפוי לאסטרטגיה שהתווה טראמפ, וכך גם רוסיה והאיחוד האירופי שהיו שושביניו של ההסכם. הם חוששים שהאיראנים "ישתגעו" ושהאסטרטגיה של טראמפ תאפשר להם לפרוש מהסכם הגרעין.

 

אבל אפשר להעריך כי איראן תמשיך לכבד את הסכם הגרעין וכי מאחר שטראמפ הוא נשיא לא צפוי ועלול לממש את האסטרטגיה שהכריז עליה – מעכשיו איראן תיזהר יותר ותימנע בטווח הקצת יותר רחוק מפעולות שיתנו לנשיא האמריקני עילה להטיל עליה סנקציות חדשות. השוט שטראמפ הניף הלילה נגד איראן עשוי להוביל לכיוון הרצוי ולשרת את ביטחון ישראל. עכשיו הכדור במגרש הקונגרס האמריקני. יש לו חודשיים להחליט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא ארה"ב טראמפ. חודשיים להחליט
צילום: AP
מומלצים