שתף קטע נבחר

אוסטאופורוזיס: למה רק 10% מהחולים מטופלים?

כ-600 אלף ישראלים חולים באוסטאופורוזיס, אבל רק כ-10% מהם מטופלים. "הבעיה הגדולה היא שרבים מתחילים טיפול רק אחרי שהם נופלים ושוברים עצם. הטיפול הוא מניעתי, אל תזניחו אותו", אומר מנהל החטיבה האורתופדית באיכילוב ומסביר למה אסור לחכות

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לקראת גיל המעבר אנחנו נדרשים ליותר ויותר בדיקות רפואיות. לפתע מצבים כגון בעיות סוכר, כולסטרול ולחץ דם הופכים להיות חלק משגרת החיים. ארון התרופות שלנו מתחיל להתמלא בכדורים שונים וגם מי שמעולם לא שמר על פעילות גופנית נדרש להתחיל לשמור על הכושר מצד הסביבה ומערכת הבריאות. אין ספק שהתהליך הזה יכול להיות מתיש אבל כשהמטרה שעומדת לנגד עינינו היא שמירה על אריכות ואיכות חיים, אין לנו ברירה אחרת.

 

אחת המחלות השכיחות יותר שמופיעות לקראת גיל המעבר היא אוסטאופורוזיס. זוהי מחלה המוגדרת כ"שקטה" היות ולרב היא אינה כואבת, ולעתים מתגלה עם השבר הראשון. הבעיה העיקרית היא שלמרות שהוכח כי התמדה בטיפול הרפואי מורידה את הסיכון לשברים באחוזים גבוהים, בכל זאת רבים מזניחים את הטיפול ונמצאים בסכנה של התדרדרות המחלה וסיבוכים קשים.

 

עוד במדור 60 פלוס:

שלפוחית רגיזה: מתי לפנות לקבלת טיפול

נפילות בגיל מבוגר - שלושה שלבים למניעתן

"מצב הזקנים בישראל? אני אופטימית"

 

מתחילים טיפול רק אחרי נפילה ושבר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מתחילים טיפול רק אחרי נפילה ושבר(צילום: shutterstock)

 

כל שבר פוגע בבריאות

ברוב המקרים, השבר הראשון שנגרם ממחלת האוסטיאופורוזיס, הוא זה שגם מהווה את הסיבה לאבחונה. המחלה מאופיינת בירידה בחוזק העצם, כלומר ב"דלדול" העצם ובעלייה בסיכון לשברים. היא מופיעה בעיקר אצל נשים בתקופת גיל המעבר בשל ירידה בכמות האסטרוגן אך יכולה להופיע גם אצל גברים.

 

אוסטאופורוזיס היא מחלה קטלנית סמויה. אם לא מטפלים בה בזמן, היא יכולה לגרום לסיבוכים רבים אשר חלקם אף מסכני חיים. מהרגע שהתרחש השבר הראשון, כל שבר נוסף מגדיל באופן משמעותי את הסיכון לשבר הבא. השברים יכולים להביא לירידה ביכולת התפקוד ולחוסר ניידות, שיכולה להוביל לעלייה משמעותית בסיבוכים השונים. סיבוכים יכולים להתאפיין בדלקות ריאה, דלקות בדרכי השתן ופצעי לחץ. מודעות למחלה, ערנות ומשמעת טיפולית יכולים למנוע זאת.

 

המודעות למחלה מתחילה מאבחון אצל כל אישה בגיל המעבר, אבחון שיכול למנוע את השבר הראשון. ובכל מקרה אבחון יכול להוות את המפתח למניעת שברים נוספים ולסיבוכי המחלה.

 

למרבה הצער ההיענות לטיפול במחלה לאחר האבחון נמוכה מאוד. לרוב, כשאדם מקבל אבחון לבעיית לחץ דם הוא מתחיל מיד בטיפול לטווח ארוך, כשמדובר באוסטאופורוזיס זה לא תמיד קורה. יכול להיות שזה קשור לעובדה שהבדיקה לקיום המחלה לא מופיעה כאחת ממדדי האיכות של ארגון הבריאות העולמי, או במדדי האיכות של הבריאות, בעוד שבדיקות וטיפולים אחרים זוכים למענה טוב יותר, כגון ניטור לחץ דם או מתן סטטינים להורדת הכולסטרול.

  

התדלדלות העצם היא מצב הפיך  

בעוד שהמודעות לצורך באבחון מוקדם אינה גבוה וכך גם הנכונות להתמדה בטיפולים הקיימים, טיפולים אלו יכולים להביא לשיפור משמעותי בעצמות החולה ומכאן למניעת השברים. העצם שלנו היא למעשה אובייקט חי ופעיל, היא מגיבה לגירויים שונים ויש בה תהליך של ספיגת עצם ובנייתה. בגיל ההתבגרות תהליך הבנייה חזק יותר מתהליך הספיגה, בשנות הבגרות שלנו התהליך מתאזן ובגיל המבוגר הספיגה גדולה יותר מהבניה. כשהספיגה גבוהה בהרבה מהבנייה מתחילה הבעיה.

 

אבל המצב הזה הוא הפיך. חשוב להבין כי גם בגיל מאוד מבוגר יש תהליכי בניה ועל ידי טיפול לאורך זמן אפשר להביא את העצם למצב התקין שלה כפי שמצופה מגילאים מבוגרים ולהחזיר את האיזון בין הבניה לספיגה. כמו כן, הדבר בחשוב ביותר שנשיג עם טיפול מתאים הוא מניעה של השברים. הטיפולים הקיימים למעשה מפחיתים את הסיכון לשברים בכ- 40-70%.

 

טיפולים מותאמים לחולה

בארסנל התרופות קיים היום מגוון של אופציות טיפוליות לחולים באוסטאופורוזיס, החל ממתן סידן כתוסף תזונה, פעילות גופנית מותאמת ועד תרופות שמקטינות את התהליך הפיזיולוגי של ספיגת העצם.

 

בשנים האחרונות הופיעו תכשירים שיכולים לעודד את הבניה של העצם ולא רק לעצור את תהליך הספיגה.

 

הטיפולים השונים מאפשרים להתאים את צורת הטיפול לאופיו של האדם. יש תרופות הניתנות בעירוי אחת לשנה או בזריקה מתחת לעור אחת לחצי שנה במרפאה.

 

כמו כן, קיימות תרופות שניתנות בדרך של כדור לבליעה מדי יום. מי שמתקשה לשמור על משמעת עצמית גבוהה, ייתכן ודווקא התרופה בעירוי, או הזריקה אחת לחצי שנה תתאים לו יותר שכן הוא לא צריך לחשוש שמא לא יתמיד בלקיחת התרופה. אחרים יעדיפו לקחת את הכדורים לבליעה או לגשת לקופה לקבלת זריקה אחת לחצי שנה ולחסוך את ההגעה לבית החולים לקבלת העירוי.

 

חשוב להדגיש כי אפקט הטיפול בחלק מהתכשירים לא נשמר לאורך זמן ולכן גם אחרי שהחולה הגיע למטרה יש לעקוב ולוודא שאין התדרדרות מחדש של המחלה, שהינה כרונית ולרוב פרוגרסיבית.

 

תזונה מתאימה, פעילות גופנית, חשיפה לאור השמש וטיפול תרופתי לאורך זמן יהוו את הטיפול הנכון. אם קיים חשש גשו לאבחון ואם כבר חלילה אובחנתם בעקבות שבר, אל תזניחו את הטיפול כדי שתוכלו להבטיח לעצמכם שנים ארוכות של בריאות טובה.

 

הכותב הינו רופא מנהל החטיבה האורתופדית באיכילוב 

 

צפו: מרי בת ה-73 מצליחה בעזרת טיפול מונע הכולל תזונה, טיפול תרופתי תומך ופעילות גופנית לעצור את התדלדלות העצמות בגופה ולהפחית את הסיכון לשבר

 

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
טיפול מונע למניעת שברים וסיבוכים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים