שתף קטע נבחר

מישהו הולך תמיד איתי. חיי הסינים תחת מעקב

בדמוקרטיות של המערב כל התקנה של מצלמת אבטחה גוררת תהיות על פגיעה בחירויות הפרט. אבל מאחורי מסך הברזל הסיני לא שואלים שאלות, ובייג'ינג מרחיבה את הפריסה של אמצעי מעקב אחרי האזרחים. עכשיו, מדווחים שם, התוכנות שלה מסוגלות לזהות אדם אפילו לפי ההליכה שלו - ממאות מטרים

כשרבבות חובבי שתייה סינים באו באוגוסט לפסטיבל בירה בעיר צ'ינגדאו שבמזרח המדינה, תוכנת מחשב סרקה את פניהם. המבקרים שזוהו כמי שנכללים ברשימת המבוקשים של משטרת סין נעצרו בתוך פחות משנייה. עד שהפסטיבל הסתיים, אחרי שלושה שבועות, עצרו השוטרים 25 בני אדם, בהם אדם שהיה מבוקש במשך עשור. לדברי המשטרה התוכנה הצליחה להתאים את הפנים באופן מדויק ב-98% מהמקרים.

נערכים לקונגרס הלאומי הסיני (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נערכים לקונגרס הלאומי הסיני(צילום: EPA)
המבצע הזה של משטרת סין הוא רק הדוגמה האחרונה לאופן שבו סין מנצלת את הטכנולוגיה החדישה ביותר שלה כדי לדחוק עוד קצת את גבולות הפיקח ההמוני שהיא מנהיגה כלפי אזרחיה. נשיא סין שי ג'ינפינג והמעגל הקרוב לו מהדקים את שליטתם בעזרת טיהורים ומבצע חסר רחמים נגד השחיתות, ובשנים האחרונות הם מסתמכים גם על פריצות הדרך הטכנולוגיות כדי לסכל התנגדות.

 

הניסיון הזה לקדם נאמנות יעמוד ברקע הדיונים של הקונגרס הלאומי ה-19 של המפלגה הקומוניסטית שייערך בבייג'ינג השבוע, אירוע שינוצל כדי להפגין את כוחה של המעצמה העולה. בשנה שעברה חנכה סין את הבסיס הצבאי הגדול הראשון שלה מעבר לים – בג'יבוטי שבמזרח אפריקה – ופרסה ספינות מהאוקיינוס האטלנטי ועד לים הבלטי, אבל הצעדים האלה כולם מחווירים אל מול ניסיונות השלטת הסדר והפיקוח שהיא עושה בתחומיה שלה.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ממשלת סין משתמשת כבר שנים בכל האמצעים העומדים לרשותה כדי לפקח על אזרחיה ולסכל התנגדות. מרגלים ומכשירי ציתות ששימשו בעידן הקומוניסטי פינו בהדרגה את מקומם לאמצעי פיקוח הייטקיסטיים המופעלים באינטרנט הסיני וברשתות החברתיות. סין הייתה מהראשונות לאמץ את השימוש הנרחב בתוכנות לזיהוי פנים, והיא מסתמכת על מיליוני מצלמות ביטחון שהותקנו ברחבי המדינה. שיטות כאלה מאפשרות לה לזהות במהרה את האנשים המבוקשים על-ידי הרשויות. כחלק מתוכנית נפרדת, כך דיווחה התקשורת הסינית, פיתחו חוקרים תוכנות המסוגלות לזהות אנשים ממרחק של מאות מטרים – רק הודות לצורת ההליכה שלהם.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

עבור אזרחים סינים פיקוח המוני הוא עכשיו חלק מחיי היום יום והוא כמעט שאינו מעורר שאלות. מצלמות אבטחה במקומות שונים מעבירות שידורים חיים באינטרנט, ואפילו מעשיהם של עוברי אורח מעוררים דיונים בפורום באינטרנט – בלי להקדיש תשומת לב רבה מדי לעניין הפרטיות. לרשויות בבייג'ינג, לעומת זאת, יש גישה למידע הרבה יותר נרחב – וגם לכלים לעיבוד מידע המאפשרים לחקור ולנתח את ההתרחשויות במהירות הולכת וגוברת.

 

בכל הנוגע למעקב אחרי מעשי האזרחים הסינים באינטרנט סין פועלת כבר שנים יותר מכל מעצמה אחרת. בשנת 2011 טבעה החוקרת האמריקנית רבקה מקינון את הביטוי "אוטוריטרייניזם רשתי" כדי לתאר את הפיקוח והצנזורה האגרסיביים של סין באתרים שבהם גולשים אזרחיה.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

דרכי הפעולה של ממשלת סין נעשו עם השנים מתוחכמות יותר ויותר. כיום יכולות הרשויות בסין לצנזר תוכן ברשתות החברתיות מהר יותר ובהיקף גדול יותר, וכך הן יכולות למנוע חיפושי מידע בנושאים שנויים במחלוקת כגון כיבוש טיבט או הטבח בכיכר טיאננמן. גולשים רבים מוצאים דרכים לעקוף את ההגבלות האלה, אבל גם המפקחים הסינים מצליחים יותר ויותר לאתר דיונים שעשויים להצמיח מחאה וסיכון מבחינת השלטונות. העובדה הזו מאפשרת להם להיערך מראש לכל מחאה שכזו.

 

בשנת 2014 חשפה סין אסטרטגיה שמטרתה לרכז את כל המידע הזמין על אדם או על מוסד פרטי ולתת לו "ציון חברתי" – דרך אפשרית לקבוע למי עשויה להיות "השפעה שלילית" על החברה. התוכנית הזו לא תיכנס לתוקף עד שנת 2020, אבל היכולת לרכז את המידע הזמין על כל אדם או מוסד פרטי תקדם היטב את השאיפה של ראשי מערכת הביטחון הסינית ותהפוך קלה יותר למימוש עם התקדמות הטכנולוגיה.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

במדינות הדמוקרטיות במערב השימוש בשיטות כאלה הואט בשל החשש מפגיעה בחירויות הפרט, אבל בסין הדאגות האלה כמעט אינן מוזכרות ואין מכוונות את החלטות ההנהגה הסינית. תוכנות לזיהוי פנים משמשות יותר ויותר גם בתי עסק גדולים. השאלה אם זה יספיק כדי לדכא מתנגדי ממשל היא כבר שאלה אחרת. מאז 2014 התמודדה ממשלת סין עם שורה של הפגנות גדולות בעד הדמוקרטיה בהונג קונג ורבבות יצאו לרחובות בעקבות מעצרם של כמה מהבולטים שבפעילים למען הדמוקרטיה.

 

השאלה כיצד לבצר עוד יותר את השליטה של ממשלת סין באזרחיה תעמוד ללא ספק בצמרת סדר היום בדיוני הקונגרס הלאומי השבוע. אבל המשתתפים בקונגרס ידעו היטב שגם הם נמצאים תחת בחינה דקדקנית יותר מאי פעם – ושהיא רק תגדל בשנים הבאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מיליון עצורים בשנה. תוכנית הפיקוח הממשלתית
צילום: EPA
מומלצים