שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

חורף סוער בבית המשפט העליון

בשבוע הבא תפרוש נשיאת העליון מרים נאור ואת מקומה תתפוס אסתר חיות. למערכת היחסים שתבנה עם שרת המשפטים איילת שקד תהיה השפעה מכריעה על דמותה של מערכת המשפט בשנים הקרובות. אלו המוקשים שבדרך

אחרי הסערות המשפטיות של הקיץ, עם פסיקות מהפכניות של בית המשפט העליון כמו ביטול חוק הגיוס, ביטול חוק מיסוי דירה שלישית וביטול חוק המסתננים, נדמה הציפייה שהחורף יביא איתו רגיעה רחוקה מלהתממש.

 

מי את, אסתר חיות?

 

האירוע המשמעותי הראשון יתרחש כבר בשבוע הבא, אז תפרוש נשיאת בית המשפט העליון השופטת מרים נאור מתפקידה בטקס חגיגי, ואת מקומה תתפוס השופטת אסתר חיות. יש להניח שחיות, שתכהן בתפקיד בשש השנים הקרובות, תקדיש את החודשים הראשונים לביסוס מערכת יחסי עבודה עם שרת המשפטים איילת שקד. ליחסים בין השתיים תהיה השפעה מכריעה על ההחלטות שיתקבלו במערכת המשפט ועל הכיוון שאליו תצעד בשנים הקרובות.

איילת שקד (במרכז) עם הנשיאה היוצאת מרים נאור (מימין) והנכנסת אסתר חיות (צילום: דוברות שרת המשפטים) (צילום: דוברות שרת המשפטים)
איילת שקד (במרכז) עם הנשיאה היוצאת מרים נאור (מימין) והנכנסת אסתר חיות(צילום: דוברות שרת המשפטים)
 

חיות נכנסת לתפקיד כשהדי הוויכוח על השיטה שבה נבחרה – שיטת הסניוריטי, שלפיה הוותיק מבין השופטים הוא הנשיא – עדיין לא שככו. שקד עיכבה את את בחירתה של חיות במשך כחצי שנה בוועדה לבחירת שופטים בניסיון להביא לשינוי השיטה. בסופו של דבר ידם של השופטים הייתה על העליונה, אולם כעת יצטרכו השתיים לפתוח דף חדש ולמצוא דרכים להגיע להסכמות גם בנושאים אידיאולוגיים ועקרוניים.

 

שני נושאים בוערים כבר ממתינים להכרעתן: האחד, מינוי בהסכמה של מנהל בתי המשפט במקום השופט מיכאל שפיצר שעתיד להתמנות בשבוע הבא לכהונת שופט בבית הדין הארצי לעבודה. עד כה הועלו כמה שמות של מועמדים לתפקיד, אך אין מועמד שמוסכם על השתיים. האתגר השני, והבעיתי יותר, הוא מינוי שני שופטים לבית המשפט העליון במקומם של השופט אורי שהם שיפרוש בקרוב לגמלאות, והשופט יורם דנציגר שהקדים את פרישתו לחודש פברואר מסיבות אישיות.

 

השרה והנשיאה הנכנסת כבר החלו במגעים במטרה להגיע לפשרה מוסכמת על מינוי השופטים, אולם עד כה המגעים לא צלחו, והשתיים סיכמו לנסות שוב עם תחילת כהונתה של חיות בחודשים הקרובים. כבר כעת ברור שהמועמדים המובילים שיובאו בפני הוועדה לבחירת שופטים יהיו אחד של שקד ואחד של חיות, אולם שקד תעמוד על כך שגם המועמד של חיות לא יהיה מדי "אקטיביסט", בשעה שחיות תעמוד על כך שהמועמד של שקד לא יוצנח לתפקיד רק משום היותו ימני או שמרני וייבחן על פי הצטיינותו המשפטית.

 

בחירת השופטים נעשית בוועדה לבחירת שופטים, ברוב של שבעה מתוך תשעה חברי הוועדה. כרגיל בוועדה, מי שיהיו לשון המאזניים הם שני נציגי לשכת עורכי הדין, מה שייתן ליו"ר הלשכה, עו"ד אפי נוה, מעמד של מגשר או מפשר בין עמדותיהן של השרה והנשיאה. נוה, שצבר ניסיון רב בקירוב לבבות מהתקופה שבה תיווך בין שקד לנאור, יהיה החל מהשבוע הבא בעצמו חבר בוועדה, אחרי שיחליף את עו"ד חאלד זועבי הפורש.

 

נושא נוסף שצפוי להסעיר החורף את מערכת המשפט הוא הצעת חוק יסוד החקיקה ששקד הודיעה שתניח על שולחן הכנסת. במרכזה של הצעת החוק עומדת פסקת ההתגברות השנויה במחלוקת, שתאפשר לכנסת לחוקק מחדש חוקים שנפסלו בידי בג"ץ. המחלוקת העיקרית תהיה בשאלה באיזה רוב תוכל הכנסת לחוקק מחדש את החוקים שנפסלו: בעוד שקד מדברת על רוב של 61-65 ח"כים, בבית המשפט העליון לא מוכנים לקבל רוב של פחות מ-70 ח"כים.

 

בינתיים ממתינים כולם לראות מה תהיה עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בסוגיה, וכן לאן ייטה יו"ר כולנו, השר משה כחלון, שעל פי ההסכמים הקואליציוניים נהנה מזכות וטו על החלטות שפוגעות בבית המשפט העליון.

 

פסקת ההתגברות תהיה רק מכשול אחד שיונח לפתחו של בית המשפט העליון בתקופה הקרובה. ההערכה היא שלצידו יועלו יוזמות חקיקה נוספות שינסו להגביל את סמכותו של בית המשפט העליון, בין השאר בכל הנוגע לזכות לעתור לבג"ץ. עד כה בלמה שקד את ההצעות הללו בוועדת השרים לחקיקה, אבל בכל רגע הן עשויות לעלות מחדש אם היא תחוש שנדרש לה "שוט" כנגד השופטים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
אסתר חיות
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים