שתף קטע נבחר

המשטרה תתקין עמדות האזנה במקומות ציבוריים

בקרוב יוצבו ברחובות יחידות האזנה שישדרו למוקדי המשטרה כדי לנטר בזמן אמת אירועים חריגים. ירושלים תהיה העיר הראשונה בפרויקט

 

מצלמות אבטחה. אילוסטרציה ()
מצלמות אבטחה. אילוסטרציה

 

כחלק מהניסיון לייעל את מוקד 100 ולהעלות את מהירות התגובה של המשטרה, יותקנו במקומות ציבוריים עמדות האזנה שיתריעו על אירועים חריגים בזמן אמת.

  

עמדות ההאזנה הראשונות יותקנו בתקופה הקרובה בירושלים כדי לבחון את יעילות המערך. עיקר מטרתה של התוכנית היא לזהות מיד אירועים חריגים, בעיקר אירועי פח"ע שמאופיינים בקולות ירי, צעקות והמולה. במשרד לביטחון פנים שמקדם את התוכנית ובמשטרה בדקו את הסוגיה אל מול חוק האזנות הסתר, וקיבלו אישור להפעיל את המערכת לאחר שהייעוץ משפטי קבע כי לא מדובר בהאזנה לאדם ספציפי. המערכת החכמה תדע להבדיל ולזהות קולות נפץ, ירי, מהומה והתרחשויות "בעייתיות" על פי תכנות מפורט. ברגע שתזהה אירוע חריג יופנו המצלמות בחדרי השליטה לכיוון האירוע, והמוקד ישלח אוטומטית כוח למקום.

  

מוקדי המשטרה במחוזות השונים ברחבי הארץ מחוברים למאות מצלמות אבטחה המאפשרות צפייה בעיקר במקומות הומי אדם או כאלה הידועים כמועדים לפורענות. לא פעם המצלמות מסייעות בפיענוח אירועים לאחר שהתרחשו, אלא שלא ניתן לצפות בזמן נתון בכל המצלמות ולכן קשה מאוד לאתר אירוע חריג כשהוא מתחיל. הקצינים שאחראים על מערך המצלמות ומנהלים את תוכנית מבט ירושלים העלו בפני השר לביטחון הפנים גלעד ארדן את האפשרות להשתמש באמצעי האזנה והסבירו כי הצבתם במקומות שבהם יש מצלמות תשפר דרמטית את זמן התגובה של המשטרה. כך נולדה תוכנית להתקנת חיישני קול אקוסטיים ברחובות.

"יכול להציל חיים". השר גלעד ארדן (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
"יכול להציל חיים". השר גלעד ארדן(צילום: עופר עמרם)
  

חיישן הקול האקוסטי יתריע בפני מוקד 100 על התרחשות במוקד שבו הוא מוצב. החיישן האקוסטי מונחה אלגוריתם שמסוגל לזהות קולות ייחודיים כמו קולות נפץ, צעקות, שבירת זכוכית ועוד, ולהתריע מיד עם הישמע הצליל למערכת שמכוונת מצלמה למקום ההתרחשות. במקרה שאין מצלמה במקום ההתרחשות, הדיווח יועבר למוקד המשטרה. את יחידות ההאזנה ניתן לתכנת בהתאם לתנאי השטח, כלומר התוכנה תדע לזהות שצעקות בשעת לילה בגן עירוני הן אירוע חריג, אבל לא בשעות אחר הצהריים, שבהן בגן משחקים ילדים.

  

מערכות האזנה כאלה עתידות להיות מותקנות כחלק מהפיילוט שמבצעת המשטרה בכל רחבי ירושלים בשלב הראשון. בימים אלה ישנה מערכת במרחב דוד שכבר נמצאת בהליך התקנה. עלות כל יחידה כזאת כ־100 אלף שקלים ובכוונת השר ארדן להוסיף מערכות בעוד גנים ומקומות ציבוריים.

 

אף שהצבת יחידות ההאזנה תשפר את יעילות המשטרה, אחת הסוגיות שעיכבו את כניסתה של המערכת לשימוש, היא שאלת ההגנה על פרטיות האזרחים. המערכת מקליטה את כל מה שמתרחש ברחוב בזמן אמת ולכן עלה חשש כי כדי להשמישה יהיה צורך בשינוי חקיקה. אלא שייעוץ משפטי קבע כי לא מדובר בהאזנת סתר אלא בהקלטה לתוך מערכת שתכליתה להתריע בעת רעש חזק לצורך שיפור עבודת המוקדן. על פי החוק קצין ממונה יכול לאשר את השימוש בתוצרים בהתאם לחוק ולנוהל של חטיבת הסיגינט במשטרה. 

 

"השימוש בטכנולוגיות מתקדמות יכול להציל חיים", אמר ל"ידיעות אחרונות” השר ארדן. "החזון שלי הוא לרשת את המתחמים הציבוריים במדינה במצלמות וחיישנים שיחזקו מאוד את הביטחון האישי של האזרחים וימנעו אלימות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מצלמות תחבורה בתל אביב
צילום: מוטי קמחי
מומלצים